Selecteer een pagina

10 “slechte” gewoontes die je misschien wel herkend als je je eigen kleding maakt

Verschillende klossen garen

Je bent natuurlijk al onwijs lekker bezig als je al je eigen kleding maakt op de naaimachine. Maar wanneer je hier regelmatig mee aan de slag gaat betrap je jezelf misschien wel eens op onderstaande “slechte” gewoontes. Geen probleem, ik denk dat meer mensen hier schuldig aan zijn. Maar misschien is het wel leuk om te kijken hoeveel dingen jij ook doet, of juist niet 😉

(Stoffen)schaar

Één van de dingen die de meeste mensen zullen doen, is stiekem de stoffenschaar gebruiken voor andere materialen dan stof. Ja en dit super verleidelijk, wanneer er even geen andere schaar in de buurt is en je echt dat ene stukje van je patroonpapier moet knippen. Maar het kan er dus ook voor zorgen dat je schaar snel bot wordt.

Tip! Is jouw stoffenschaar al een beetje bot geworden? In deze blog lees je hoe je ‘m weer scherper kan maken.

Laat de beschrijving maar zitten

Wanneer je aan de slag gaat met een patroon uit een zelfmaakblad dan is het natuurlijk heel verleidelijk om niet de volledige beschrijving lezen, zeker niet wanneer deze bijvoorbeeld in het Engels of Duits is. Je bent lekker bezig en ja de beschrijving …. Laten we heel eerlijk zijn, die laten we vaak halverwege toch maar achterwege. We snappen (meestal) wel hoe het patroon in elkaar zit

Spelden

Tijdens het spelden, spelden in je mond, tussen je lippen stoppen. Heel verleidelijk. En ja ik ga het heel eerlijk toegeven, ik heb ook al eens in mijn lip geprikt. 😊

Zelf een flanellen jas maken

Is het moeilijk om zelf een flanellen jas te maken? Echt niet! In deze online video workshop laat ik je stap voor stap zien hoe jij dit ook kunt!

Nu voor maar €47

Online workshop flanellen jas maken op de naaimachine (1)

Ongeveer 1 cm

Je wilt snel aan de slag, en het aanknippen van die naadtoeslag en zomen kan soms nogal wat tijd kosten. Het gevolg? We knippen de naadtoeslag op het blote oog. Hier heb ik me echt heel schuldig aan gemaakt. Nu ben ik gewoon niet het type dat helemaal aan de slag gaat met kopieerpapier en een radeerwieltje of alle patroondelen volledig zal rijgen. De naadtoeslagmagneetjes zijn in dit geval een echte uitkomst. Zo knip je snel de patroondelen uit de stof, maar ben je nog wel precies bezig.

Stof knippen op de grond

Want ja waar moet je anders die grote lap met stof kwijt? Op zich niets mis mee, alleen je houding is op zo’n moment natuurlijk niet echt goed. En helemaal als je weet dat ik ook gewoon een in hoogte verstelbaar bureau van IKEA heb staan (wat overigens een echte aanrader is)

Nieuwe naaimachinenaald

Na 8 uur naaien zou je eigenlijk de naaimachinennaald moeten vervangen. Of wanneer je aan de slag gaat met een andere stof. Uhm ja, ik moet eerlijk toegeven, dit is iets wat ik zelf regelmatig ook niet doe. Eigenlijk puur een beetje uit luiheid. Benieuwd wanneer je welke naald moet gebruiken? In deze blog vertel ik je hier meer over.

Schoonmaken en onderhoud

Je naaimachine regelmatig schoonmaken en een onderhoudsbeurt geven zorgt ervoor dat deze extra lang mee zal gaan. Maar eerlijk is eerlijk, dit zijn nogal vervelende klusjes die er erg snel bij inschieten. Je naaimachine wegbrengen voor een onderhoudsbeurt of het schoonmaken hiervan is nu eenmaal niet één van de leukste dingen.

Toch hoeft het schoonmaken van je naaimachine helemaal niet moeilijk te zijn. Benieuwd hoe je dit het beste kunt doen? Hier vind je een handige tutorial.

Stof heb je nooit genoeg

Nieuwe stofjes kopen terwijl je eigenlijk nog wel wat op voorraad hebt liggen. Dit is denk ik de meest voorkomende “slechte” gewoonte. Maar het is zo verleidelijk 😉. Even naar de stoffenwinkel gaan om bijvoorbeeld alleen een klosje garen te halen. Lukt jou dat? Of kom je toch thuis met een nieuwe leuke stof?

Het strijken overslaan

Op naailes leer je dat je iedere naad na het stikken open moet strijken voor het mooiste resultaat. En dit is ook zeker waar, maar het duurt zo lang …. Regelmatig sla ik het strijken dan zelf ook over, en strijk ik het hele item pas wanneer ik helemaal klaar ben.

Niet de stof wassen voordat je hiermee aan de slag gaat

Je hebt een toffe stof gevonden, en je wilt hiermee aan de slag, natuurlijk wil je dat ene leuke zomerjurkje zo snel mogelijk kunnen dragen. Toch wordt bij een aantal stoffen aangeraden om de stof eerst te wassen voordat je hier jouw nieuwe favoriete jurk van gaat maken. Op deze manier voorkom je dat de stof zal krimpen en dat jouw jurkje uiteindelijk te klein blijkt te zijn. Maar ja, doen we dit echt allemaal? 😉

Maar bovenal ben je natuurlijk super goed bezig als je jouw eigen kleding maakt.
Ben je nog niet fanatiek bezig met het maken van je eigen kleding, maar zou je dit wel graag willen leren? Bekijk dan zeker ook eens de online workshops. In deze workshops leer ik je stap voor stap hoe je helemaal zelf die toffe items kunt maken op de naaimachine. En dat ook nog eens lekker vanuit huis, volledig op jouw tempo.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!