Selecteer een pagina

10 tips om je stoffen netjes op te bergen

Hoe berg je je stoffen op?

Wellicht herken je dit wel als enthousiast naaimachinefan, een grote voorraad met grote en kleine lappen stof. Eigenlijk is dit natuurlijk gewoon een luxe probleem. Maar hoe zorg je er nu voor dat je al je stoffen goed georganiseerd opbergt en dat je altijd de juiste lappen terug kunt vinden? In deze blog geef ik je 10 tips.


Tip 1: Vouwen, vouwen en nog eens vouwen

Dit klikt natuurlijk super logisch en misschien heb je dit allang gedaan. Maar eerlijk is eerlijk grote lappen stof zijn nu eenmaal niet zo makkelijk om op te vouwen. Ook ik heb me er regelmatig schuldig aan gemaakt dat ik bepaalde lappen stof niet netjes heb opgevouwen nadat ik er bijvoorbeeld een stukje van had gebruikt. Met als resultaat, uitpuilende kasten, dozen waar geen overzicht meer in te bekennen is en eindeloos zoeken naar die ene lap stof, waarvan je zeker weet dat deze ergens moet zijn, maar waar ook alweer?

Wanneer je de stoffen bijvoorbeeld netjes in een kast gaat leggen, dan is het aan te raden om alle stoffen die op dezelfde stapel moeten komen op het zelfde formaat te vouwen. Bij grote lappen is dit uiteraard iets lastiger. Maar bij kleinere lapjes is dit over het algemeen goed te doen. Wil je dit echt precies doen? Gebruik een mal van karton en jouw opgevouwen lappen stof zullen allemaal precies even groot zijn. Dit zorgt er ook nog eens voor dat stapels met stof niet zo makkelijk zullen verschuiven of omvallen.


Tip 2: Maak niet te hoge stapels

Deze tip is eigenlijk een vervolg op tip 1. Maar wanneer je er voor heb gekozen om je stoffen netjes op te vouwen, maak dan niet te fout dat je te hoge stapels maakt. Een hele tijd terug had ik mijn stof allemaal opgeborgen in stellingkasten. Dit werkt op zich prima, maar niet wanneer de stapels te groot zijn en de stoffen makkelijk wegglijden. Wanneer je de onderste lap stof van een stapel wilde pakken resulteerde dat eigenlijk meestal in 1 grote puinhoop. En kon ik weer alles opnieuw opvouwen.

Tip! Je bent ongetwijfeld bekend met de vakkenkasten van IKEA, zoals de Kallax kast. Deze zijn ideaal om je stof in op te bergen. Daarnaast verkopen ze ook handige opbergbakken die je eenvoudig in de vakken kunt schijven. Wanneer je ervoor kiest om je stof op te rollen in plaats van te vouwen. Dan kan je deze rollen eenvoudig rechtop in de bakken zetten. Wanneer je de bak uit de kast haalt zie je van bovenaf precies welke stof je hebt.


Tip 3: Sorteer op kleur of materiaal

Zeker wanneer je een grotere voorraad hebt is het aan te raden om een systeem te bedenken hoe je je stof op gaat bergen. Kies je bijvoorbeeld om je stoffen op kleur te organiseren? Of vind je het juist handiger om je stof te sorteren op materiaal? Dit is helemaal aan jou. Voor het overzicht is het wel fijn om hier wel een strikt onderscheid in te maken.


Zelf een flanellen jas maken

Is het moeilijk om zelf een flanellen jas te maken? Echt niet! In deze online video workshop laat ik je stap voor stap zien hoe jij dit ook kunt!

Nu voor maar €47

Online workshop flanellen jas maken op de naaimachine (1)

Tip 4: Maak een onderscheid tussen grote lappen en kleine restjes

Ik heb bijvoorbeeld een grote hoeveelheid kleine restjes stof, die ik graag nog wil bewaren. Deze kleine stukjes kan je bijvoorbeeld gebruiken oor kleine tasjes, applicaties, patchwork enz. Deze kleine stukjes stof kan je eenvoudig bij elkaar opbergen in bijvoorbeeld een grote doos of mand. Zo voorkom je de teleurstelling dat je eindelijk de goede stof hebt gevonden voor die leuke blouse. En wanneer je de stof pakt komt je erachter dan het te weinig is voor een heel kledingstuk.


Tip 5: Ga je dit echt nog gebruiken?

Misschien een overbodige vraag. En ook ik zal niet snel toegeven dat ik bepaalde stof niet snel zal gebruiken. Maar misschien vind je de stof niet fijn om te verwerken, kriebelt deze of zitten er vlekken in. De kans dat je de stof in de toekomst nog zal gebruiken om hier wat van te maken is dan wel heel klein. Eerlijk is eerlijk dan kan je die ruimte toch beter gebruiken voor nieuwe stoffen waar je wel heel blij mee bent 😉.


Tip 6: Gebruik doorschijnende opbergbakken

Op dit moment heb ik vrijwel al mijn stof opgeborgen in doorschijnende opbergbakken (wederom van IKEA 😊). Het voordeel van deze bakken is dat je eenvoudig kunt zien welke stoffen je in de dozen hebt opgeborgen. Een ander groot voordeel is dat deze eenvoudig stapelbaar zijn. Daarnaast zijn je stoffen ook nog eens beschermt tegen viezigheid.


Tip 7: Hang de stofjes mooi op

Misschien heb je wel een mooie kamer die je heb ondergedompeld tot jouw creatieve kamer. Het is dan ook gaaf om van je stoffenverzameling een eyecatcher te maken. Je stoffen kan je dan ook leuk ophangen. Hier kan je bijvoorbeeld een mooi kledingrek voor gebruiken. De stoffen hang je op kledinghangertjes. De kledinghangertjes die worden gebruik om broeken en rokken op te hangen zijn hier ideaal voor. Maar je hebt ook speciale dubbele hangers die je hier heel goed voor kunt gebruiken.

Tip! Het is ook super leuk om gave oude vintage ladder hiervoor te gebruiken. Deze kan je als decoratie neerzetten maar hier kan je ook weer je lapjes stof overheen hangen.


Tip 8: Gebruik een oude archiefkast

Deze oplossing is dan alleen niet geschikt voor hele grote lappen, maar voor kleine lapjes stof is dit super handig. In 1 oogopslag zie je al je lapjes stof. Helemaal wanneer je vaak quilt en hier veel verschillende lapjes stof voor hebt is dit een goede oplossing. Sorteer de lapjes netjes op kleur voor een duidelijk overzicht.


Tip 9: Berg je lapjes stof op in leuke mandjes

Wanneer je een kleine stoffenverzameling hebt is het natuurlijk ook super leuk om deze op te bergen in leuke mandjes. Wanneer je de stofjes oprolt en deze rechtop in de mandjes zet, zie je wederom in 1 oogopslag alle verschillende stoffen.


Tip 10: Download onze printable voor jouw stoffenoverzicht

Om het overzicht van je stoffenverzameling compleet te maken hebben we een handige printable voor je gemaakt. Met behulp van dit schema kan je zo in 1 keer zien welke stoffen je allemaal hebt. Je plakt kleine stukjes van de stof in het vakje, vermeld hieronder het materiaal, hoeveel stof je nog over hebt van deze lap en waar je de stof hebt opgeborgen. Het schema kan je zo vaaak uitprinten als dat je zelf wilt, bewaar de blaadjes bijvoorbeeld in een multomap bij elkaar. Zo hoef je nooit meer te zoeken naar die ene lap stof. Wil je dit handige schema ook gebruiken? Meld je via onderstaande link aan voor onze inspiratiemail en we mailen het PDF-bestand meteen naar je toe, helemaal gratis.

Klik hier voor het gratis PDF-Bestand.


Prinatble Stoffenschema

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!