Stretch stoffen zijn ideaal voor het maken van kleding. Denk bijvoorbeeld aan shirts of leuke jurkjes. Ook voor kinderkleding is tricot erg geschikt. Toch kan het werken met tricot iets lastiger zijn dan bijvoorbeeld katoen. In deze blog geef ik je 10 tips, zodat jij je hand niet meer omdraait voor rekbare stoffen.
1. Kies voor een dikkere tricot stof
Deze stoffen zijn makkelijk om te verwerken dan de dunne rekbare stoffen. Persoonlijk ben ik groot fan van scuba.
2. Gebruik een goede naald
Gebruik voor het stikken van de naden een stretchnaald / jerseynaald. Deze naalden hebben een ronde punt wat er voor zorgt dat de stof niet zal beschadigen.
3. Maak een zoom met een tweelingnaald
Op deze manier zorg je ervoor dat de zoom rekbaar blijft, daarnaast is het ook nog eens een mooie afwerking. Aan de voorkant krijg je een dubbel evenwijdig stiksel en aan de achterkant verschijnt een zigzagsteek. Wil je het helemaal goed doen? Dan is de covermachine helemaal ideaal.
4. Gebruik een speciale stretchsteek
Veel naaimachines hebben tegenwoordig speciale steken om rekbare stoffen te naaien. Mochten deze steken niet op je naaimachine zitten, dan kan je ook kiezen voor een flauwe zigzagsteek. Het is handig om altijd eerst een proeflapje te maken en te kijken of de steek goed is. Trek vervolgens voorzichtig aan de gestikt naad, wanneer deze knapt, verlaag dan de spanning of kies voor een kleinere steeklengte.
5. Trek niet aan de stof tijdens het naaien
Maar begeleid deze rustig onder de naaimachine door. Zo voorkom je dat de stof zal gaan bobbelen.
6. Voorkom opkrullende naden
Bij sommige tricotstoffen zal je merken dat de naden zullen opkrullen wanneer je de patroondelen uit de stof hebt geknipt. Om dit voorkomen kan je plakband over de patroonlijn en de kniplijn plakken. Vlak voor het stikken van de naden verwijder je het plakband.
Mocht je merken dat de naden opkrullen na het stikken, kies er dan voor om de naden samen af te werken. Dit kan met een lockmachine of een zigzagsteek op de naaimachine
7. Elastisch biasband
Vorig jaar kwam ik dit speciale biasband tegen. En ik vind het ideaal! Op deze manier kan je eenvoudig halslijnen en mouwen van stretch shirts en jurkjes afwerken. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en breedtes.
8. Versteviging
Wanneer je bepaalde belegdelen moet verstevigen, kies dan voor een tricot variant. Zo blijft het patroondeel rekbaar.
9. Naadband
Sommige naden zoals bij de hals, schouders en armsgaten mogen juist niet rekbaar zijn, gebruik hiervoor naadband. Dit band strijk je eenvoudig op de plaats waar het stiksel moet komen. Vervolgens kan je hier met een gewone steek overheen stikken. Zo voorkom je dat deze naden uit gaan lubberen.
10. Lockmachine
Wanneer je vaak werkt met rekbare stoffen dan is een lockmachine een ideale uitkomst. Extra voordeel is ook dan de naden meteen netjes worden afgewerkt. Hier hangt uiteraard wel een prijskaartje aan, maar het resultaat mag er dan ook zeker zijn.