Selecteer een pagina

10 tips voor het naaien van stretch stoffen

Stretch stoffen zijn ideaal voor het maken van kleding. Denk bijvoorbeeld aan shirts of leuke jurkjes. Ook voor kinderkleding is tricot erg geschikt. Toch kan het werken met tricot iets lastiger zijn dan bijvoorbeeld katoen. In deze blog geef ik je 10 tips, zodat jij je hand niet meer omdraait voor rekbare stoffen.


1. Kies voor een dikkere tricot stof

Deze stoffen zijn makkelijk om te verwerken dan de dunne rekbare stoffen. Persoonlijk ben ik groot fan van scuba.


2. Gebruik een goede naald

Gebruik voor het stikken van de naden een stretchnaald / jerseynaald. Deze naalden hebben een ronde punt wat er voor zorgt dat de stof niet zal beschadigen.


3. Maak een zoom met een tweelingnaald

Op deze manier zorg je ervoor dat de zoom rekbaar blijft, daarnaast is het ook nog eens een mooie afwerking. Aan de voorkant krijg je een dubbel evenwijdig stiksel en aan de achterkant verschijnt een zigzagsteek. Wil je het helemaal goed doen? Dan is de covermachine helemaal ideaal.


4. Gebruik een speciale stretchsteek

Veel naaimachines hebben tegenwoordig speciale steken om rekbare stoffen te naaien. Mochten deze steken niet op je naaimachine zitten, dan kan je ook kiezen voor een flauwe zigzagsteek. Het is handig om altijd eerst een proeflapje te maken en te kijken of de steek goed is. Trek vervolgens voorzichtig aan de gestikt naad, wanneer deze knapt, verlaag dan de spanning of kies voor een kleinere steeklengte.


5. Trek niet aan de stof tijdens het naaien

Maar begeleid deze rustig onder de naaimachine door. Zo voorkom je dat de stof zal gaan bobbelen.


6. Voorkom opkrullende naden

Bij sommige tricotstoffen zal je merken dat de naden zullen opkrullen wanneer je de patroondelen uit de stof hebt geknipt. Om dit voorkomen kan je plakband over de patroonlijn en de kniplijn plakken. Vlak voor het stikken van de naden verwijder je het plakband.

Mocht je merken dat de naden opkrullen na het stikken, kies er dan voor om de naden samen af te werken. Dit kan met een lockmachine of een zigzagsteek op de naaimachine


7. Elastisch biasband

Vorig jaar kwam ik dit speciale biasband tegen. En ik vind het ideaal! Op deze manier kan je eenvoudig halslijnen en mouwen van stretch shirts en jurkjes afwerken. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en breedtes.


8. Versteviging

Wanneer je bepaalde belegdelen moet verstevigen, kies dan voor een tricot variant. Zo blijft het patroondeel rekbaar.


9. Naadband

Sommige naden zoals bij de hals, schouders en armsgaten mogen juist niet rekbaar zijn, gebruik hiervoor naadband. Dit band strijk je eenvoudig op de plaats waar het stiksel moet komen. Vervolgens kan je hier met een gewone steek overheen stikken. Zo voorkom je dat deze naden uit gaan lubberen.


10. Lockmachine

Wanneer je vaak werkt met rekbare stoffen dan is een lockmachine een ideale uitkomst. Extra voordeel is ook dan de naden meteen netjes worden afgewerkt. Hier hangt uiteraard wel een prijskaartje aan, maar het resultaat mag er dan ook zeker zijn.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop