Selecteer een pagina

2 stofvouwen in je stof maken, hoe doe je dat?

2 stofvouwen in je stof maken, hoe doe je dat?

Met name bij truien of achterpanden is het vaak mooi om de patroondelen tegen de stofvouw aan te leggen. Op deze manier krijg je geen naad middenvoor en middenachter. Ook panden van rokken worden regelmatig tegen de stofvouw aangelegd. De stof koop je 9 van de 10 keer dubbelgevouwen op de rol. Aan de ene kant liggen de 2 zelfkanten van de stof op elkaar. Aan de andere kant vind je de stofvouw. Maar wist je dat je ook heel eenvoudig 2 stofvouwen in jouw stof kunt maken? In deze blog laat ik je zien hoe je dit kunt doen.

Wanneer je bijvoorbeeld een trui of een rok gaat maken, dan wil je in veel gevallen niet dat er een naad aan de voor- en achterkant komt. Je kunt de patroondelen dan het beste tegen de stofvouw aan leggen. Nu kun je deze patroondelen onder elkaar leggen, zoals te zien op onderstaande foto.

gevouwen stof met 1 stofvouw, de zelfkanten liggen op elkaar

Maar je kunt ook heel eenvoudig 2 stofvouwen maken in je stof, zodat je de patroondelen naast elkaar kunt leggen.

gevouwen stof met 2 stofvouwen, de zelfkanten liggen naar het midden toe

Dit doe je door de stof eerst open te vouwen. En vervolgens vouw je de zelfkanten van de stof richting het midden. Op deze manier ontstaan er heel eenvoudig 2 stofvouwen, eentje aan de linkerkant en eentje aan de rechterkant.

Meet voor de zekerheid nog even met een meetlint na of je de stof precies recht hebt gevouwen. Dit kun je doen door op 2 verschillende punten de breedte van de stofvouw op te meten en er voor te zorgen dat deze gelijk zijn.

Meet met een centimeter of de stofvouw mooi recht is

Hierna kun je eenvoudig jouw patroondelen tegen de stofvouw aan leggen. Je kunt de 2 stofvouwen even breed maken, maar je kunt er uiteraard ook voor kiezen om 1 brede en 1 smalle stofvouw te maken. dit hangt helemaal af van de patroondelen die je op de stof wilt gaan leggen.

Tip! Weet je nog niet precies wat een stofvouw is? Lees dan vooral eerst even deze blog, hier vertel ik je er namelijk veel meer over.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!