Selecteer een pagina

4 Manieren om patroondelen over te nemen op je stof

Patronen op stof overnemen met kleermakerskrijt

Een kledingpatroon op papier is één ding, nu moet je dit patroon natuurlijk nog uit de stof knippen. Wist je al dat je dit op heel veel verschillende manieren kunt doen? In deze blog vertel ik je graag welke opties er allemaal zijn. Zodat jij hier de manier uit kunt pikken die jij het handigst vindt.

Om te beginnen is het sowieso handig om eerst te kijken of het kledingpatroon al inclusief naadtoeslag en zomen is getekend. Bij de meeste Nederlandse patronen is dit niet het geval. Terwijl ze het bij buitenlandse patronen juist vaak fijner vinden om het patroon inclusief naden en zomen te tekenen.

Weet je nog niet wat naadtoeslag is? Lees dan eerst deze blog, hier vertel ik je nog veel meer over naden en zomen.

Patroon inclusief naadtoeslag en zomen VS Naadtoeslagmagneetjes

Heeft jouw patroon nog geen aangetekende naden en zomen? Dan kun je wanneer je het fijner vind kun je ervoor kiezen om deze meteen bij het patroon aan te tekenen. Wanneer je patroon hierna op de stof speldt kun je de stof precies langs de rand van het papieren patroon uit knippen. Zo weet je zeker dat je heel precies te werk gaat.

Zelf vind ik het fijner om gebruik te maken van een patroon zonder naadtoeslag en zomen en deze zelf aan te knippen. Met name wanneer je nog kleine aanpassingen moet doen aan het patroon is het makkelijker als deze exclusief naden en zomen is.

Voor het knippen van deze patronen uit stof gebruik zelf sinds kort handige naadtoeslagmagneetjes. deze magneetjes bevestig je aan je schaar (op een rolmes kan eventueel ook) en de magneetjes laat je tijdens het knippen langs je patroon gaan. Op deze manier weet je zeker dat de aangeknipte naadtoeslag overal precies even groot is. De magneetjes zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes. Zelf heb ik voor de 5 mm gekozen. Wanneer ik dan een naadtoeslag van 1,5 cm wil aanknippen. Bevestig ik heel eenvoudig 3 magneetjes op mijn stoffenschaar.

Zo gebruik je naadtoeslagmagneetjes, sewing hack

Kleermakerskrijt

Heb je geen naadtoeslagmagneetjes of vind je dit gewoon niet zo handig? Dan kun je er ook voor kiezen om de naadtoeslag en zomen met kleermakerskrijt op de stof aan te geven. Hiervoor kun je een centimeter gebruiken en met kleine streepjes de kniplijn aangeven, waarover je de patroondelen hierna uit kunt knippen. Er zijn ook speciale stiften te koop die je hiervoor kunt gebruiken. De inkt van deze stiften vervaagt wanneer je de stof wast.

Tip! Probeer dit altijd uit op een klein stukje van de stof. Persoonlijk lijkt mij niets erger dan een heel kledingstuk maken en er vervolgens achter komen dat de inkt toch niet verdwenen is na het wassen.

Carbonpapier

Wil je echt heel precies te werk gaan? Dan kun je ook gebruik maken van carbonpapier. Dit papier leg je onder de stof en met een radeerwieltje ga je langs alle lijnen van het papieren patroon. Het carbonpapier zal dan een lichte afdruk maken op de stof zodat de lijnen die je op de naaimachine kunt gaan stikken goed zichtbaar zijn. Het kopieerpapier is in verschillende kleuren verkrijgbaar. Hier vind je een handige tutorial, wanneer je aan de slag wilt gaan met carbonpapier.

Rijgen

Daarnaast zou je ook nog kunnen kiezen voor rijgen. Deze methode kost wel echt het meeste tijd, maar is misschien het overwegen waard wanneer je een item gaat maken dat heel precies moet passen, zoals bijvoorbeeld een bijzondere gala- of trouwjurk. Met een dubbele draad en naald maak je met de hand een grof stiksel langs alle patroonlijnen, dit doe je met lussen. Wanneer je de twee lagen stof vervolgens van elkaar los haalt, kun je de lusjes garen doorknippen. Zo krijg je aan beide kanten van de stof een lijntje met kleine draadjes. Op deze manier zie je, wanneer je het patroon van de stof haalt, precies wat de stiklijnen zijn.

Tip! rijgen wordt ook vaak gebruikt om bepaalde patroontekens, zoals de plek van de knoopsgaten of bijvoorbeeld een figuurnaad aan te geven. Je kunt dus ook prima een combinatie maken van verschillende methodes en zo precies kiezen wat jij fijn vindt om te doen.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop