Selecteer een pagina

7 redenen waarom je je eigen kleren zou moeten maken

Je eigen kleding maken moeilijk? Echt niet! Je kan het zo moeilijk maken als je zelf wilt. Afgelopen week maakte ik deze 2 vrolijke shorts voor mezelf. Ik had een vintage spijker shorts gevonden die super fijn zat. Ik heb het patroon overgenomen en deze 2 toffe broeken gemaakt. Je eigen kleding maken is super tof! In deze blog geef ik je 7 redenen waarom je zelf aan de slag moet gaat achter het naaimachine voor jouw eigen garderobe.


1. Het is goedkoper

Oké eerlijk toegegeven. Je kan niet op tegen de lage prijzen waar kleding vaak voor wordt verkocht. Maar wanneer je de stof voor een lage prijs kunt scoren (op de markt vind je vaak leuke stoffen voor lage prijzen) ben je al een heel eind. En zeg nou eens eerlijk een broek die precies goed bij jou past is toch wel heel veel waard?


2. Je waardeert je kleding meer

Dit punt sluit eigenlijk aan op punt 1. Ik geloof echt dat je je zelfgemaakte kleding veel meer zal waarderen en ook zal repareren wanneer het stuk is. Je hebt er zoveel tijd en liefde in gestoken en je zult het kledingstuk met veel liefde gaan dragen. Je zal het dan denk ik ook niet zomaar weggooien wanneer het niet meer past of kapot is. En hoe tof is het als je je eigen gemaakte kleding weer door kan geven aan je kinderen of kleinkinderen?


3. Het is beter voor het milieu

Het maakproces van kleding is nog steeds een vervuilend en oneerlijk proces Ik weet niet of je wel eens de beelden hebt gezien van de grote fabrieken waar veel kleding gemaakt wordt met zeer slechte omstandigheden voor de arbeiders, maar dit is nou niet iets waar je vrolijk van wordt. Laten we dit veranderen en onze eigen kleding maken!


4. Je krijgt kleding volledig op jouw maat

De kleding uit de standaard winkels wordt gemaakt op basis van standaard confectiematen. Gelukkig zijn we niet allemaal zo standaard en volledig uniek. Heb je bijvoorbeeld langere benen dan gemiddeld of bredere heupen? Dan kan je hierop je patronen aanpassen. Zo heb je kleding die precies goed bij jou past.


Online workshop spijkerjack maken op de naaimachine (1)

Zelf een spijkerjack maken

Wil jij ook leren hoe je zelf een spijkerjas kunt maken op de naaimachine (zelfs als je nog niet zo veel ervaring hebt)? In deze digitale video workshop laat ik je dit van begin tot eind zien.

Nu tijdelijk voor maar €47

5. Het is een super leuke hobby

Tuurlijk er gaat wat tijd in zitten om je eigen kleding te maken, maar het is dan ook super leuk om te doen! Niets leuker dan op zoek te gaan naar een goed patroon (of het patroon zelf te tekenen) en hier mooie stoffen bij te zoeken. Je ziet het kledingstuk echt helemaal ontstaan. Persoonlijk vind ik het echt een ontspannende hobby waarbij je even helemaal je hoofd leeg kunt maken. Oké niet wanneer je naaimachine vastloopt, je per ongeluk met je speld in je vinger prikt of wanneer je naald breekt 😉 maar over het algemeen valt dit best mee.


6. Je leert super veel

Ik heb vooral kleding leren maken door het gewoon te doen. Mijn eerste kledingstuk wat ik zelf maakte was een felgroen vest. Voordat ik aan het vest begon had ik nog geen idee wat een beleg was, hoe ik een capuchon in elkaar moest zetten en hoe ik een tunnel moest maken voor het koord in de taille. Maar dit heb ik allemaal geleerd door het gewoon te doen. Deze kennis kan je dan weer allemaal gebruiken wanneer je weer nieuw kledingstukken gaat maken.


7. Jouw kleding is uniek

Alles wat jij maakt is uniek, je zal niet snel iemand tegenkomen die precies hetzelfde als jij draagt. Stel je voor hoe tof het zou zijn als iedereen zijn eigen kleding zou maken, dat zorgt denk ik voor een heel tof uniek en wisselend straatbeeld!

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!