Selecteer een pagina

Aan- en afhechten op de naaimachine, hoe doe je dat?

Close up Naaimachine

Om te voorkomen dat het stiksel los schiet is het belangrijk om aan- en af- te hechten wanneer je een naad stikt. Nu klikt dit misschien heel ingewikkeld, maar geloof me, dat is het echt niet. Hieronder vertel ik je stap voor stap hoe je dit doet.

Op je naaimachine zit een knopje waarmee je achteruit kunt stikken. Wanneer je dit knopje indrukt, zul je zien dat de machine steken naar achteren gaat maken.

de achteruitstikknop op de naaimachine

Eigenlijk is het heel simpel. Wanneer je begint met het stikken van een naad, stik je eerst een heel klein stukje vooruit, dan duw je de achteruitstikknop in en stik je een klein stukje achteruit. Vervolgens laat je deze weer los en steek je weer vooruit. Op deze manier is het stiksel goed aangehecht, en schiet dit niet zomaar los wanneer je de losse uiteinden van de draad af gaat knippen. Het afhechten werkt precies op dezelfde manier.

Vervolgens kun je het voetje omhoog zetten, de naald uit de stof halen door aan de hendel aan de zijkant te draaien. En de stof voorzichtig onder de naaimachine vandaan te halen. De losse uiteinden van de draad kun je ten slotte kort af knippen.

Tegenwoordig hebben veel naaimachines ook een automatische aan- en afhecht knop. Wanneer je deze knop in drukt zal je zien dat de machine op dezelfde plaats een aantal steken maakt. Deze manier van aan- en- afhechten is nog een stukje minder zichtbaar dan bovenstaande manier.

automatisch aan- en afhechten naaimachine knopje

Tip! Bij vrijwel alle naden die je gaat stikken is het belangrijk om aan- en af te hechten. Behalve bij een figuurnaad. Wanneer je een figuurnaad stikt, dan loopt deze naad in een soort puntje. Bij het smalste gedeelte is het belangrijk om hier niet af te hechten. Omdat dit zo smal is, is het hier beter om de losse uiteinden van de draad wat langer te houden en hier een paar knoopjes in te leggen.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop