Om te voorkomen dat het stiksel los schiet is het belangrijk om aan- en af- te hechten wanneer je een naad stikt. Nu klikt dit misschien heel ingewikkeld, maar geloof me, dat is het echt niet. Hieronder vertel ik je stap voor stap hoe je dit doet.
Op je naaimachine zit een knopje waarmee je achteruit kunt stikken. Wanneer je dit knopje indrukt, zul je zien dat de machine steken naar achteren gaat maken.
Eigenlijk is het heel simpel. Wanneer je begint met het stikken van een naad, stik je eerst een heel klein stukje vooruit, dan duw je de achteruitstikknop in en stik je een klein stukje achteruit. Vervolgens laat je deze weer los en steek je weer vooruit. Op deze manier is het stiksel goed aangehecht, en schiet dit niet zomaar los wanneer je de losse uiteinden van de draad af gaat knippen. Het afhechten werkt precies op dezelfde manier.
Vervolgens kun je het voetje omhoog zetten, de naald uit de stof halen door aan de hendel aan de zijkant te draaien. En de stof voorzichtig onder de naaimachine vandaan te halen. De losse uiteinden van de draad kun je ten slotte kort af knippen.
Tegenwoordig hebben veel naaimachines ook een automatische aan- en afhecht knop. Wanneer je deze knop in drukt zal je zien dat de machine op dezelfde plaats een aantal steken maakt. Deze manier van aan- en- afhechten is nog een stukje minder zichtbaar dan bovenstaande manier.
Bij vrijwel alle naden die je gaat stikken is het belangrijk om aan- en af te hechten. Behalve bij een figuurnaad. Wanneer je een figuurnaad stikt, dan loopt deze naad in een soort puntje. Bij het smalste gedeelte is het belangrijk om hier niet af te hechten. Omdat dit zo smal is, is het hier beter om de losse uiteinden van de draad wat langer te houden en hier een paar knoopjes in te leggen.
Naaimachine Scheurkalender 2025
Scheurkalenders zijn altijd leuk! Met deze digitale Scheurkalender ontvang je in 2025 iedere dag een leuke tip, weetje of tof extraatje. Leuk om cadeau te geven of om stiekem zelf te houden 😉