Selecteer een pagina

Aan- en afhechten op de naaimachine, hoe doe je dat?

Close up Naaimachine

Om te voorkomen dat het stiksel los schiet is het belangrijk om aan- en af- te hechten wanneer je een naad stikt. Nu klikt dit misschien heel ingewikkeld, maar geloof me, dat is het echt niet. Hieronder vertel ik je stap voor stap hoe je dit doet.

Op je naaimachine zit een knopje waarmee je achteruit kunt stikken. Wanneer je dit knopje indrukt, zul je zien dat de machine steken naar achteren gaat maken.

de achteruitstikknop op de naaimachine

Eigenlijk is het heel simpel. Wanneer je begint met het stikken van een naad, stik je eerst een heel klein stukje vooruit, dan duw je de achteruitstikknop in en stik je een klein stukje achteruit. Vervolgens laat je deze weer los en steek je weer vooruit. Op deze manier is het stiksel goed aangehecht, en schiet dit niet zomaar los wanneer je de losse uiteinden van de draad af gaat knippen. Het afhechten werkt precies op dezelfde manier.

Vervolgens kun je het voetje omhoog zetten, de naald uit de stof halen door aan de hendel aan de zijkant te draaien. En de stof voorzichtig onder de naaimachine vandaan te halen. De losse uiteinden van de draad kun je ten slotte kort af knippen.

Tegenwoordig hebben veel naaimachines ook een automatische aan- en afhecht knop. Wanneer je deze knop in drukt zal je zien dat de machine op dezelfde plaats een aantal steken maakt. Deze manier van aan- en- afhechten is nog een stukje minder zichtbaar dan bovenstaande manier.

automatisch aan- en afhechten naaimachine knopje

Bij vrijwel alle naden die je gaat stikken is het belangrijk om aan- en af te hechten. Behalve bij een figuurnaad. Wanneer je een figuurnaad stikt, dan loopt deze naad in een soort puntje. Bij het smalste gedeelte is het belangrijk om hier niet af te hechten. Omdat dit zo smal is, is het hier beter om de losse uiteinden van de draad wat langer te houden en hier een paar knoopjes in te leggen.

Online workshop spijkerjack maken op de naaimachine (1)

Zelf een spijkerjack maken

Wil jij ook leren hoe je zelf een spijkerjas kunt maken op de naaimachine (zelfs als je nog niet zo veel ervaring hebt)? In deze digitale video workshop laat ik je dit van begin tot eind zien.

Nu tijdelijk voor maar €47

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!