Al hakend halve stokjes opzetten, hoe doe je dat?

Al hakend halve stokjes opzetten, hoe doe je dat?

Meestal wanneer je begint aan een nieuw project, dan begin je met het haken van een lossenketting. Op deze lossenketting kun je vervolgens de steken haken die je graag wilt. Toch kun je dit ook op een andere manier doen, door al hakend halve stokjes op te zetten. Dit doe je dus zonder lossenketting. In deze blog laat ik je zien hoe je dit kunt doen.

Ongeveer 2 jaar terug was ik begonnen met het haken van een trui, althans dat was het plan. Ik had een trui uit mijn eigen kledingkast als voorbeeld genomen. Deze maten zou ik aanhouden tijdens het haken. Vol goede moed begon ik met het haken van een lossenketting en de eerste toeren. Toch bleek ik het aantal lossen verkeerd te hebben ingeschat, waardoor ik alle steken weer uit moest halen. Op zich geen probleem zou je zeggen. Hierna probeerde ik het gewoon nog een keer. Toch bleek het vinden van het juiste aantal lossen iets lastiger. Uiteindelijk heb ik een stuk of vijf keer de gehaakte toeren weer los moeten halen en opnieuw moeten beginnen. Op dat moment wist ik helaas nog niet dat je ook hakend halve stukjes op kunt zetten. Dit had me namelijk een hoop tijd kunnen besparen 😉.

Al hakend halve stokjes opzetten, zo doe je dat:

Waar je anders bij “normaal haken” eerst de lossenketting haakt en hierna de steken op gaat haken. Haak je bij het hakend opzetten eigenlijk de lossen en de steken tegelijkertijd.

Begin met een opzetlus en haak hierna 2 lossen. Deze lossen zorgen ervoor dat het haakwerk gelijk ietsjes hoger wordt, aangezien een half stokje een wat hogere steek is.

Al hakend steken opzetten, hoe doe je dat, begin met een opzetlus
Haak 2 lossen

Sla de draad om je haaknaald en steek de naald in het laatste lusje

Sla de draad om je haaknaald en steek de naald in de tweede losse vanaf de haaknaald

Pak de draad op en trek deze door het lusje, er staan nu 3 lusjes op je haaknaald

Pak de draad op met je haaknaald
Al hakend halve stokjes opzetten, er staan nu drie lusjes op je haaknaald

Nu haak je als eerste de losse. Dit doe je door de draad weer om je haaknaald te slaan en deze door het eerste lusje op je haaknaald te halen. Hierna staan er weer drie lusjes op je haaknaald.

Sla de draad weer om je haaknaald om de losse te haken
Er staan nu weer drie lusjes op je haaknaald

Vervolgens haak je het halve stokje. Sla de draad weer om je haaknaald en haal deze, zoals bij een normaal half stokje, door alle 3 de lusjes. Er staat nu nog maar 1 lusje op je naald. Je hebt nu als het ware 1 losse en 1 half stokje gehaakt.

Sla de draad weer om je haaknaald om het halve stokje te haken
Haal deze draad door de 3 lusjes op de haaknaald

Voor de volgende losse en half stokje, sla je de draad weer om je haaknaald. Keer het haakwerk een beetje en steek de haaknaald in de twee lusjes aan de onderkant

Hakend steken opzetten, zo doe je dat
Halve stokjes haken terwijl je steken opzet, zo doe je dat

Pak de draad weer op, er staan nu weer 3 lusjes op je haaknaald.

Pak de draad weer op, er staan nu weer 3 lusjes op je haaknaald.

Haak de losse, door de draad weer om je naald te slaan en deze door het eerste lusje te halen.

Een losse haken terwijl je steken opzet
Al hakend steken opzetten, haak tutorial

Sla de draad nogmaals om je haaknaald en haal deze door de 3 lusjes. Dit is dan weer het halve stokje.

Een half stokje haken terwijl je steken opzet
Halve stokjes haken en steken opzetten

Dit herhaal je tot je het gewenste aantal halve stokjes hebt gehaakt.

Halve stokjes haken en steken opzetten, zo doe je dat

Het voordeel van al hakend halve stokjes opzetten is dat je zo precies kunt kijken hoeveel steken je precies nodig hebt. Daarnaast is het haakwerk op deze manier ook een stuk rekbaarder. Bij een lossenketting heb je namelijk soms de neiging om de lossen wat te strak te haken, waardoor het haakwerk een beetje kan gaan bobbelen of krom kan gaan trekken. Met al hakend steken opzetten heb je hier geen last meer van 😊.

Vind je het leuk om te leren hoe je je eigen kleding kunt maken. Of ben je op zoek naar toffe naaipatronen? Klik dan hier om onze online workshops te bekijken. Hier laat ik je stap voor stap zien hoe je zelf aan de slag kunt achter de naaimachine en geef ik je heeel veel handige tips, zodat je leker snel resultaat hebt! 🙂