Er zijn super veel verschillende soorten stoffen, voor ieder wat wils. Maar misschien kan het ook een beetje overweldigend zijn en heb je geen idee welke stof je moet kiezen. Daarom kies ik iedere maand een bijzondere stoffensoort uit en licht ik deze uit in een aparte blog. Deze keer vertel ik je graag meer over denim. Je leest hier hoe het is ontstaan en wat je allemaal van spijkerstof kunt maken op de naaimachine.
Ik denk dat deze stof bij ons allemaal wel bekend is. Neem alleen al de spijkerbroek, 1 van de populairste en meest gedragen kledingstukken! Spijkerstof is stevig en geschikt voor veel verschillende projecten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een mooie denim broek of tuinpak. Maar ook spijkerjassen zijn eigenlijk altijd goed!
Waar is de stof van gemaakt?
Spijkerstof bestaat al heel lang. Het begint allemaal bij Levi Strauss (wellicht komt deze naam je bekend voor). Rond 1850 vertrekt hij naar Californië om daar goud te gaan zoeken. Als snel merkt hij dat de goudzoekers behoefte hebben aan stevige werkkleding. Eerst probeert Levi Strauss om werkbroeken te maken van tentzeil. Echter blijkt dit materiaal wat te stug te zijn. Hij stapt dan over op Serge de Nîmes, een stevige stof die minder schuurt dan het zeildoek. Het bijzondere van deze stof is dat de horizontale draad van het weefsel indigoblauw is, de verticale draad is ongekleurd. De naam Serge de Nîmes verbastert dan al snel tot de term denim. Al snel worden de spijkerbroeken geïntroduceerd zoals wij deze vandaag de dag nog steeds kennen. Tegenwoordig wordt denim voor veel meer projecten dan alleen broeken gebruikt.
Echte denim is gemaakt van 100% katoen. Door de bijzondere keperbinding ontstaat de klassieke uitstraling van de spijkerstof. De goede kant van de stof is blauw, en de verkeerde kant heeft een lichtere kleur. Tegenwoordig zijn er ook soepelere denimstoffen te vinden en wordt er soms ook elastan of lycra aan de stof toegevoegd. Wat zorgt voor nog meer draagcomfort.
Wat kun je allemaal maken van spijkerstof op de naaimachine?
Tegenwoordig bestaan er veel verschillende soorten denim, zo zijn er nu ook soepelere varianten te vinden. En dat maakt spijkerstof voor heel veel projecten erg geschikt. Met name voor kleding, bijvoorbeeld een leuke overgooier of traditionele spijkerbroek of spijkerjas. Maar ook in je interieur kan denim een leuke toevoeging zijn, denk bijvoorbeeld aan leuke kussenhoezen of opbergmanden.
Zelf een spijkerjack maken
Wil jij ook leren hoe je zelf een spijkerjas kunt maken op de naaimachine (zelfs als je nog niet zo veel ervaring hebt)? In deze digitale video workshop laat ik je dit van begin tot eind zien.
Nu tijdelijk voor maar €47
Tips
- Was de stof voor je deze gaat verwerken, de stof zou namelijk iets kunnen krimpen. Let tijdens het wassen wel op, de stof kan soms afgeven qua kleur. Was daarom, zeker in het begin, kleding van deze stof apart of in combinatie met andere donkere kleuren.
- Gebruik bij het naaien van spijkerstof een speciale jeansnaald, deze naalden zijn extra sterk. Wil je meer lezen over de verschillende soorten naaimachinenaalden? Klik dan hier.
- Wil je een echte originele jeans-uitstraling? Gebruik dan doorstikgaren in de kleur geel of oker.
- Voor meer draagcomfort kun je kiezen voor een spijkerstof met een klein beetje stretch, vaak is een paar procent hiervoor al genoeg. Zo heb ik zelf een aantal broeken gemaakt van denim met 2% stretch. Die 2% zorgt er net voor dat deze broeken fijner dragen, zonder dat de stof meteen heel erg rekbaar is.