Amigurumi, de haaktrend uit Japan

Wanneer je haken zegt, dan zeg je vaak amigurumi. Maar wat is dit precies en wat kan je allemaal maken? In deze blog neem ik je graag mee in de wondere wereld van gehaakte knuffels en speelgoed!


Wat is amigurumi?

Amigurumi is een Japanse term en betekent letterlijk gebreid speelgoed. Nu kennen we in Nederland amigurumi vooral van het haken. Maar in Japan vallen zowel haken als breien onder de term breien. Daar zul je dan ook vaak gebreide knuffels vinden naast de gehaakte, zoals wij dat kennen.

Wanneer je op internet gaat zoeken (met name op Pinterest) dan zal je zien dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Schattige knuffels, speelgoed voor baby’s en kinderen, rammelaars, wagenspanners alles kan! En dat maakt het ook zo leuk. Er zijn ontelbaar veel patronen te vinden!


Tip: Amigurumi is ook super leuk om cadeau te geven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een super schattige knuffel als kraamcadeau?


Hoe haak je amigurumi?

Vrijwel alle knuffels worden rond gehaakt, met behulp van vasten. Waar we normaal gesproken gewend zijn om iedere toer af te sluiten met een halve vaste. Kan je bij amigurumi gewoon doorhaken. Je haakt als het ware in een spiraal. Om goed te kunnen zien waar een nieuwe toer begint kan je er voor kiezen om gebruik te maken van stekenmarkeerders.

De knuffels kunnen worden gehaakt van ieder soort garen, net wat jij leuk vind. Gebruik bijvoorbeeld acrylgaren of katoen. Gebruik een kleine haaknaald, zodat je een mooi strak haakwerk krijgt waar de vulling niet door te zien is. Voor katoen zou ik ongeveer haaknaald 2,5 aanraden. De knuffels worden opgevuld met vulsel zoals fiberfill. Mocht je dit niet in huis hebben dan kan eventueel ook de vulling van een oud kussen gebruiken om de figuurtjes op te vullen.

Je kan gebruik maken van veiligheidsoogjes, maar je ziet ook vaak dat de ogen worden gehaakt of worden geborduurd. Vooral wanneer je knuffels maakt voor kleine kinderen is dit aan te raden.


Heb jij je al laten inspireren door deze trend? Laat het ons weten in de reacties!

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Ik heb een cadeautje voor je!

Meld je nu helemaal gratis aan voor deze online workshop waarin ik je laat zien hoe je deze shorts zelf kunt maken. Je krijgt gratis toegang tot het patroon en de uitleg!

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop