Selecteer een pagina

Wat is een automatische draadinrijger en hoe gebruik je deze?

Persoon achter de naaimachine

Door het oog van de naald, vaak is dit een flinke uitdaging. Je garen gaat splijten, of je garen gaat heel de tijd net niet door het oogje. Soms kan het aardig frustrerend zijn. Nu is hier een oplossing voor bedacht. Veel naaimachines hebben tegenwoordig een automatische draadinrijger. Maar wat is dit precies? In deze blog vertel ik je hier graag meer over en ook hoe je deze kunt gebruiken.


Persoonlijk had ik nog nooit gehoord van een automatische draadinrijger, tot ik de naaimachine van mijn oma zag. Deze had een hendeltje en wanneer je deze in zou drukken dan zou je super makkelijk de draad door de naald kunnen rijgen. De automatische draadinrijger zit nu ook op mijn naaimachine en eerlijk is eerlijk, het is echt super makkelijk. Het kan je een hoop tijd en frustratie besparen. Op steeds meer naaimachines zie je deze handige functie voorbij komen. Het is eigenlijk een extra hulpmiddel, in dit geval een haakje, dat de draad voor jou door de naald heen haalt. Wellicht ziet de draadinrijger op jouw naaimachine er net iets anders uit, maar over het algemeen zal de handeling hetzelfde blijven

Let op! Bij naalden dunner dan 80 is het niet aan te raden om de draadinrijger te gebruiken. deze naalden zijn te dun en hier zal de automatische functie niet goed voor werken.


Hoe gebruik je de automatische draadinrijger?

Rijg je naaimachine in zoals je dat gewend bent alleen de draad rijg je nog niet door de naald. Zorg dat je naald in de hoogste positie staat.

Close-up naaimachine automatische draadinrijger

Links zit een hendeltje, wanneer je deze naar beneden drukt zal je zien dat de draadinrijger een haakje door de naald steekt.

Closeup hendeltje draadinrijger op de naaimachine
Close up automatische draadingrijger naaimachine


Leg de draad in de grijper, zoals te zien op de foto. Laat de hendel voorzichtig los en houd de draad nog losjes vast met je rechterhand. Je zult zien dat de draadinrijger de draad door het oogje van de naald trekt. Dit lusje kun je zelf vervolgens nog wat verder trekken. En voilà jouw draad zit door het oogje van de naald.


close up naaimachine inrijgen met draadinrijger
Close up naaimachine draad door oogje van de naald
Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop