Selecteer een pagina

Wat is een automatische draadinrijger en hoe gebruik je deze?

Persoon achter de naaimachine

Door het oog van de naald, vaak is dit een flinke uitdaging. Je garen gaat splijten, of je garen gaat heel de tijd net niet door het oogje. Soms kan het aardig frustrerend zijn. Nu is hier een oplossing voor bedacht. Veel naaimachines hebben tegenwoordig een automatische draadinrijger. Maar wat is dit precies? In deze blog vertel ik je hier graag meer over en ook hoe je deze kunt gebruiken.


Persoonlijk had ik nog nooit gehoord van een automatische draadinrijger, tot ik de naaimachine van mijn oma zag. Deze had een hendeltje en wanneer je deze in zou drukken dan zou je super makkelijk de draad door de naald kunnen rijgen. De automatische draadinrijger zit nu ook op mijn naaimachine en eerlijk is eerlijk, het is echt super makkelijk. Het kan je een hoop tijd en frustratie besparen. Op steeds meer naaimachines zie je deze handige functie voorbij komen. Het is eigenlijk een extra hulpmiddel, in dit geval een haakje, dat de draad voor jou door de naald heen haalt. Wellicht ziet de draadinrijger op jouw naaimachine er net iets anders uit, maar over het algemeen zal de handeling hetzelfde blijven

Let op! Bij naalden dunner dan 80 is het niet aan te raden om de draadinrijger te gebruiken. deze naalden zijn te dun en hier zal de automatische functie niet goed voor werken.


Zelf een flanellen jas maken

Is het moeilijk om zelf een flanellen jas te maken? Echt niet! In deze online video workshop laat ik je stap voor stap zien hoe jij dit ook kunt!

Nu voor maar €47

Online workshop flanellen jas maken op de naaimachine (1)

Hoe gebruik je de automatische draadinrijger?

Rijg je naaimachine in zoals je dat gewend bent alleen de draad rijg je nog niet door de naald. Zorg dat je naald in de hoogste positie staat.

Close-up naaimachine automatische draadinrijger

Links zit een hendeltje, wanneer je deze naar beneden drukt zal je zien dat de draadinrijger een haakje door de naald steekt.

Closeup hendeltje draadinrijger op de naaimachine
Close up automatische draadingrijger naaimachine


Leg de draad in de grijper, zoals te zien op de foto. Laat de hendel voorzichtig los en houd de draad nog losjes vast met je rechterhand. Je zult zien dat de draadinrijger de draad door het oogje van de naald trekt. Dit lusje kun je zelf vervolgens nog wat verder trekken. En voilà jouw draad zit door het oogje van de naald.


close up naaimachine inrijgen met draadinrijger
Close up naaimachine draad door oogje van de naald

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!