Selecteer een pagina

Beginnen met haken, wat heb je eigenlijk allemaal nodig?

Beginnen met haken, wat heb je eigenlijk allemaal nodig?

Wil je ook graag beginnen met haken? Maar weet je misschien nog niet helemaal waar je moet starten? En wat heb je eigenlijk allemaal nodig om te beginnen met haken? En welke materialen raad ik aan? Ik vertel je hier meer over in deze blog. Zo kun jij lekker snel aan de slag. 😊

Het garen

Het garen is natuurlijk wel één van de belangrijkste dingen wanneer je wilt beginnen met haken. Wanneer je net start zal je al snel zien dat er aardig wat verschillende soorten garen en wol zijn. Denk hierbij aan verschillende kleuren, diktes en materialen.

Het materiaal zal grotendeels de eigenschappen van jouw gehaakte item bepalen. Kies je het liefste voor natuurlijke materialen zoals katoen, bamboe en wol? Of ga je eerder voor de synthetische materialen zoals acryl?

Het grote voordeel van katoen vind ik dat dit garen ook mooi blijft na een aantal keer wassen. Acryl heeft bijvoorbeeld de neiging om wat eerder te gaan rullen. Tegenwoordig zie je ook steeds garens waarbij een combinatie wordt gemaakt van verschillende materialen. Zo wordt er aan wol die je kunt gebruiken voor het breien van sokken bijvoorbeeld net een paar procent polyester toegevoegd. Dit kleine percentage zorgt er net voor dat de sokken wat minder snel zullen gaan slijten en beter hun vorm zullen behouden.

Zelf ben ik groot fan van het garen van Yarn and Colors, met name de ‘Epic’ variant vind ik persoonlijk erg fijn. Dit garen is gemaakt van 100% katoen, heeft een wat mattere uitstraling en is ook wat dikker. Wil je liever een wat dunner garen? Dan zou je ook voor de ‘Must have’ van dit merk kunnen kiezen.

Maar er zijn zeker nog veel meer verschillende merken en materialen die zeker de moeite waard zijn. Hierbij is het eigenlijk vaak ook een kwestie van gewoon uitproberen en kijken wat jij fijn vindt.

Er zijn ook bepaalde keurmerken die je meer vertellen over de manier waarop het garen is geproduceerd. Zo kun je bijvoorbeeld letten op het Oekotex- of GOTS-keurmerk. Wanneer een garen dit keurmerk heeft weet je zeker dat het geproduceerd is op een manier die beter is voor mensen en de natuur. Bij wol probeer ik zelf ook altijd te letten op de term ‘mulesing free’. In deze blog lees je hier meer over.

Wanneer je gebruik gaat maken van een haakpatroon dan zal hier ook altijd in beschreven staan welk garen je het beste kunt gebruiken. Vaak wordt dit ook met bepaalde garengroepen gedaan. Deze verschillende groepen staan eigenlijk symbool voor de dikte van het garen. Wanneer je kiest voor een dikker garen zal het gehaakte item ook wat groter en wat grover worden. Een dunner garen zal daarentegen juist zorgen voor een wat verfijnder en kleiner eindresultaat.

Haaknaalden                  

Zoals je hierboven al kon lezen kan de dikte van het garen al bepalen hoe groot (of klein) jouw gehaakte item straks zal worden. De haaknaalden spelen hierin ook een grote rol. Je krijgt het mooiste effect als je haaknaald ook goed bij het garen past dat je wilt gaan gebruiken.

Het is eigenlijk vrij logisch… Voor een wat dikker garen zal je ook een dikkere haaknaald gebruiken. En dit geldt natuurlijk ook andersom voor een wat dunner garen.

De dikte van de haaknaald is ook nog deels afhankelijk van hoe strak of los je haakt. Dit kan soms per persoon nog een beetje verschillen. Haak je vrij los? Dan kun je met een kleinere haaknaald vaak ervoor zorgen dat jouw gehaakte item net wat strakker wordt. Haak je juist te strak? Dan kan een wat grotere haaknaald soms juist weer de oplossing zijn.

Hierbij is het ook vaak een kwestie van gewoon even uitproberen. Op het etiket van het garen staat ook altijd vermeld welke maat haaknaald er wordt aangeraden.

In veel haakpatronen staat aan het begin ook een handig voorbeeld waarmee je ervoor kunt zorgen dat jouw item qua afmetingen even groot zal worden als het item van het haakpatroon. In veel gevallen wordt er dan ook aangeraden om eerst een proefstukje te haken en deze dan qua afmetingen te vergelijken met de maten uit het haakpatroon. Op deze manier kun je heel makkelijk voorkomen dat jouw gehaakte kledingstuk straks juist te groot of te klein is geworden.

Omdat het soms nog een beetje zoeken is welke maat haaknaald je het beste kunt gebruiken, kan het fijn zijn om te zorgen dat je deze verschillende maten gewoon alvast in huis hebt.

Bij de wat goedkopere winkels zoals de Zeeman, Wibra en Action kun je bijvoorbeeld vaak al heel goedkoop een setje met verschillende haaknaalden kopen. Deze zijn prima om mee te starten.

Zelf haak ik met de haaknaalden van Drops. Deze set bestaat uit meerdere haaknaalden  (maat 2 t/m maat 6). De haaknaalden hebben een handvat en deze vind ik zelf erg fijn om mee te haken.

Drops haaknaalden set Circus Pro

Drops Haaknaaldenset

DROPS Pro Circus Haaknaalden – Set

€30,23 bij Bol.com

Een wat grotere naald

Wanneer je alle onderdelen hebt gehaakt kun je de loshangende draden af gaan werken. Wanneer je deze kort zou afknippen zou het zo kunnen zijn dat het gehaakte deel weer los kan schieten.

Om dit te voorkomen kun je deze draadjes eerst een paar keer door het haakwerk heen steken en dan hierna afknippen. Hiervoor kun je een wat grotere naald gebruiken. het oogje van deze naald is ook wat groter, zodat je het garen hier wat makkelijker door heen kunt rijgen.

Patroon

Je kunt op zich prima beginnen met haken zonder een haakpatroon. Maar vaak kan het wel fijn zijn om dit als leidraad aan te houden. In dit patroon staat stap voor stap beschreven wat je moet doen. En eigenlijk is het dan gewoon een kwestie van dit patroon toer voor toer volgen.

(Een toer is trouwens niets meer en niets minder dan een gehaakte rij.😉)

Eigenlijk kun je van alles zelf haken. Van kleding tot aan dekens, en van accessoires voor in huis tot leuke tassen. Wanneer je eenmaal de basissteken een beetje onder de knie hebt, zal je zien dat je eigenlijk al van alles zelf kunt gaan maken.

Het voordeel van haken vind ik dat je eigenlijk steeds dezelfde steken aan het herhalen bent. Hierdoor werkt dit ook nog eens heel relaxt en is het ook fijn om dit bijvoorbeeld te combineren met het luisteren naar een podcast of tijdens het tv-kijken.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!