Selecteer een pagina

Wat is het verschil tussen een gewone rits en een blinde rits?

Zwarte top met een blinde rits

In veel kledingstukken, zoals rokken, jurken en broeken zit vaak een rits. Nu zijn er tig verschillende soorten ritsen, zoals deelbare ritsen, met plastic tandjes, metalen tandjes enz. Bij ieder kledingstuk past vaak een ander soort rits. In deze blog vertel ik je graag over het verschil tussen een blinde rits en een gewone rits.


Het spreekt voor zich, maar een blinde rits is dus een rits die je niet ziet. 😉 Waar je bij een normale rits de tandjes goed kunt zien, zijn de tandjes bij een blinde rits alleen zichtbaar aan de binnenkant. Het enige wat je ziet aan de voorkant is de runner. De rits verdwijnt als het ware in de naad en is daardoor niet storend bij een kledingstuk. Vooral bij chiquere kleding zoals jurken en rokken en luxe tops wordt vaak een onzichtbare rits gebruikt.

Stof met bloemenprint en een onzichtbare rits
De achterkant van een blinde rits

Voor het inzetten van een blinde rits gebruik je een speciaal voetje. Omdat je wilt dat de rits niet zichtbaar is, is het de bedoeling om zo dicht mogelijk tegen de tandjes aan te stikken. Dit is erg lastig met een gewoon naaimachine voetje, maar met het blinderitsvoetje is dit zeer goed te doen! Aan de achterkant heeft dit voetje twee gleufjes. De tandjes van de rits vallen in dit gleufje. Het voetje duwt de tandjes als het ware opzij, op deze manier kun je hier vlak langs gaan stikken.

Blinde rits voetje voor de naaimachine
Blinde rits voetje voor de naaimachine

In tegenstelling tot een normale rits zijn blinde ritsen helaas niet in allerlei verschillende lengtes te koop. Het is slim om voor een rits te kiezen die minimaal 5 cm langer is dan de opening waar je de rits in gaat zetten. Nadat je de rits hebt vast gestikt kun je deze eventueel nog inkorten.


Tip! Kies voor een kleur rits die goed past bij je stof. Als het goed is dan is de rits dadelijk praktisch onzichtbaar, maar het zou zonde zijn als de runner dadelijk niet goed bij je stof past qua kleur.


Wil je jouw kledingstuk helemaal een professionele uitstraling geven? En gebruik je een stof met print? Zorg er dan voor dat de print doorloopt, op deze manier valt de naad, en de onzichtbare rits helemaal niet op.

Het inzetten van een onzichtbare rits kan iets zijn waar je even op moet oefenen, maar wanneer je de techniek eenmaal onder knie hebt dan zal je je hand niet meer omdraaien voor deze ritsen.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop