Selecteer een pagina

Wat is het verschil tussen een gewone rits en een blinde rits?

Zwarte top met een blinde rits

In veel kledingstukken, zoals rokken, jurken en broeken zit vaak een rits. Nu zijn er tig verschillende soorten ritsen, zoals deelbare ritsen, met plastic tandjes, metalen tandjes enz. Bij ieder kledingstuk past vaak een ander soort rits. In deze blog vertel ik je graag over het verschil tussen een blinde rits en een gewone rits.


Het spreekt voor zich, maar een blinde rits is dus een rits die je niet ziet. 😉 Waar je bij een normale rits de tandjes goed kunt zien, zijn de tandjes bij een blinde rits alleen zichtbaar aan de binnenkant. Het enige wat je ziet aan de voorkant is de runner. De rits verdwijnt als het ware in de naad en is daardoor niet storend bij een kledingstuk. Vooral bij chiquere kleding zoals jurken en rokken en luxe tops wordt vaak een onzichtbare rits gebruikt.

Stof met bloemenprint en een onzichtbare rits
De achterkant van een blinde rits

Voor het inzetten van een blinde rits gebruik je een speciaal voetje. Omdat je wilt dat de rits niet zichtbaar is, is het de bedoeling om zo dicht mogelijk tegen de tandjes aan te stikken. Dit is erg lastig met een gewoon naaimachine voetje, maar met het blinderitsvoetje is dit zeer goed te doen! Aan de achterkant heeft dit voetje twee gleufjes. De tandjes van de rits vallen in dit gleufje. Het voetje duwt de tandjes als het ware opzij, op deze manier kun je hier vlak langs gaan stikken.

Blinde rits voetje voor de naaimachine
Blinde rits voetje voor de naaimachine

In tegenstelling tot een normale rits zijn blinde ritsen helaas niet in allerlei verschillende lengtes te koop. Het is slim om voor een rits te kiezen die minimaal 5 cm langer is dan de opening waar je de rits in gaat zetten. Nadat je de rits hebt vast gestikt kun je deze eventueel nog inkorten.


Tip! Kies voor een kleur rits die goed past bij je stof. Als het goed is dan is de rits dadelijk praktisch onzichtbaar, maar het zou zonde zijn als de runner dadelijk niet goed bij je stof past qua kleur.


Wil je jouw kledingstuk helemaal een professionele uitstraling geven? En gebruik je een stof met print? Zorg er dan voor dat de print doorloopt, op deze manier valt de naad, en de onzichtbare rits helemaal niet op.

Het inzetten van een onzichtbare rits kan iets zijn waar je even op moet oefenen, maar wanneer je de techniek eenmaal onder knie hebt dan zal je je hand niet meer omdraaien voor deze ritsen.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!