Nieuw: Digitale Naaimachine Scheurkalender voor 2025. Klik hier voor meer info.

Corduroy, wat is dit voor stof? En wat kun je hier van maken?

Corduroy, wat is het voor stof en wat kun je ervan maken?

Er zijn super veel verschillende soorten stoffen, voor ieder wat wils. Maar misschien kan het ook een beetje overweldigend zijn en heb je geen idee welke stof je moet kiezen. Daarom kies ik iedere keer een bijzondere stoffensoort uit en licht ik deze uit in een aparte blog. Deze keer vertel ik je graag meer over corduroy

Corduroy is heel eenvoudig te herkennen aan de ribbels in de stof. Het wordt ook wel ribfluweel of ribcord genoemd en het is 1 van mijn favoriete stoffen op dit moment. Met name in herfsttinten vind ik deze stof echt heel mooi, zoals bruin en okergeel. Het heeft een echte retro vibe, zo doet het mij echt denken aan de seventies, maar is daarentegen ook helemaal van nu.

Waar is corduroy van gemaakt?

De stof is ongeveer rond de 19e eeuw ontstaan onder de naam Manchester. De stof werd in eerste instantie gebruikt om werkkleding, zoals stevige broeken van te maken. In de jaren ’70 kwam deze stof weer helemaal terug en werd deze niet meer voor enkel werkkleding gebruikt. Naast broeken werden er nu ook jasjes en gilets van gemaakt. Hoewel de stof in eerste instantie voor werkkleding werd gemaakt vind ik het toch een mooie luxe stof

Ribfluweel is een poolstof, wat betekent dat deze op een speciale manier geweven is. Er is een extra inslagdraad mee geweven voor lussen. Deze lussen worden naderhand op regelmatige afstand doorgesneden. Op deze manier ontstaan de zachte ribbels.

Oorspronkelijk werd corduroy van katoen gemaakt, tegenwoordig zijn er ook andere samenstellingen te vinden. Zo wordt er bijvoorbeeld vaak een percentage polyester aan de stof toegevoegd, zodat deze nog langer mooi zal blijven. Vaak zie je ook dat er een klein beetje elastan of lycra aan de ribstof toegevoegd, dit zorgt voor een beetje rek in de stof en nog meer draagcomfort.

De stof heeft in de lengte ribbels, deze ribbels zijn er in allerlei verschillende maten. Zo heb je bijvoorbeeld de hele smalle ribbels, stoffen met deze dunne ribbels noem je ook wel babyrib of tinneroy. Deze stof is een stuk soepeler dan de varianten met de brede ribbels en daarom zeer geschikt voor kinderkleding en blouses. Maar er bestaan ook stoffen waarbij de ribbels juist een stuk breder zijn.

Voor welke projecten is de stof corduroy geschikt?

Vandaag de dag zijn de jassen van ribstof niet meer weg te denken uit het modebeeld, maar ook tuinpakken en salopettes doen het goed. Een leuk tuinpak of bijpassend pak van een jasje en een (flared) broek staat dat ook zeker nog op mijn verlanglijstje om te maken met deze stof.

Tip! Wanneer je van plan bent om een tof corduroy jasje te maken, weet dan dat we ook een online workshop online hebben staan incl. patroon die erg tof is om van deze ribstof te maken.

Maar daarnaast zie je corduroy ook vaak terug in het interieur, wat dacht je van leuke kussenhoezen, een corduroy bank of gordijnen van ribstof?

Digitale naaimachine scheurkalender

Naaimachine Scheurkalender 2025

Scheurkalenders zijn altijd leuk! Met deze digitale Scheurkalender ontvang je in 2025 iedere dag een leuke tip, weetje of tof extraatje. Leuk om cadeau te geven of om stiekem zelf te houden 😉

Tips voor het werken me deze stof

  • Over het algemeen is corduroy geen moeilijke stof om te naaien. Naden kunnen op een normale manier worden gestikt en worden afgewerkt op de lockmachine of met de zigzagsteek. Je kunt gewoon gebruik maken van een universele naaimachinenaald. De dikte van de naald kun je aanpassen aan de dikte van je stof. Probeer wel zoveel mogelijk je stiksel mooi gelijk te laten lopen met de ribbels in de lengte.
  • Zet bij het strijken je strijkijzer op de katoenstand. Leg wel altijd een doek tussen het kledingstuk en het strijkijzer en gebruik een perskussen om beschadigingen aan de stof te voorkomen. Je kunt ook eventueel een stukje van dezelfde stof gebruiken dat je met de goede kanten van de stof op elkaar legt, de ribbels liggen hierbij als het ware in elkaar. Op deze manier voorkom je ook je de ribbels helemaal plat zult strijken.
  • Daarnaast is het ook aan te raden om goed op de vleug van de stof te letten. Wanneer je de patroondelen uit de stof knipt, let dan goed op of alle patroondelen in dezelfde richting op de stof liggen. Corduroy wordt vaak tegen de vleug in geknipt. Dit zorgt ervoor dat de mooie donkere kleur van de stof zichtbaar wordt. Hoe ontdek je de vleug? Strijk met je hand over de stof, van onder naar boven, de stof moet nu gladder aanvoelen dan wanneer je van boven naar onderen over de stof strijkt.
  • Wanneer je een dikke ribstof gebruikt, dan kun je ervoor kiezen om de naadtoeslag wat uit te dunnen door deze ongelijk af te knippen.
  • Het werken met corduroy kan een aardig zooi geven. Dus zorg dat je na het knippen van de stof een stofzuiger bij de hand hebt 😉. Daarnaast is het ook een aanrader om je naaimachine en lockmachine even schoon te maken wanneer je helemaal klaar bent.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!