Selecteer een pagina

Crochet Hack 2: De onzichtbare kleurenwissel

Hoe maak je een onzichtbare kleurenwissel?

Zeker bij amigurumi komt het nog wel eens voor dat je van kleur moet wisselen. Nu probeer ik deze kleurenwissel altijd zoveel mogelijk aan de achterkant te houden. Maar wist je dat er een trucje is waarmee de kleurenwissel nog minder opvalt en zo goed als onzichtbaar is? In deze blog laat ik je stap voor stap zien hoe je dit doet.


Volg het haakpatroon gewoon zoals je gewend bent tot de kleurenwissel. De laatste toer die ik heb gehaakt is met vasten. Hecht je haakwerk af, maar laat nog wel een lange draad hangen. De laatst gehaakte toer ga je vervolgens op een onzichtbare manier afwerken, zodat het niet meer te zien is waar de toer begint en eindigt.

Close up Gehaakte amigurumi beige en bruin, onzichtbare kleurenwissel

Gebruik een stopnaald / tapestrynaald. Sla 1 steek over en steek de naald vervolgens door de volgende steek zoals te zien op de foto, dit doe je van binnen naar buiten.

Close up Haakwerk afhechten met een tapestrynaald, onzichtbare kleurenwissel

De naald steek je hierna weer door het achterste lusje van de laatst gehaakte steek.

Close up haakwerk afhechten met een stopnaald

Drops haaknaalden set Circus Pro

Drops Haaknaaldenset

DROPS Pro Circus Haaknaalden – Set

€30,23 bij Bol.com

Wanneer je de draad aantrekt zul je zien dat er als het ware een nieuwe mooie steek is ontstaan, waardoor het begin en het einde van de laatst gehaakte toer mooi in elkaar overlopen. De draad kan je vervolgens wegsteken. (Aangezien de draadjes aan de binnenkant van de amigurumi blijven zitten, heb ik er voor gekozen om deze te laten hangen en deze aan het draadje van de nieuwe kleur te knopen wanneer ik deze aan ga hechten. Op deze manier voorkom ik dat deze los zullen schieten. Misschien een beetje lui, maar het werkt goed 😉)

Gehaakte amigurmi beige en bruin
Closeup haakwerk met beige haakgaren, onzichtbare kleurenwissel

Hecht de nieuwe kleur aan en haak 1 losse. Vervolgens haak je verder zoals aangegeven staat in het patroon.

Close up, nieuw kleur aanhechten
Kleurenwissel haken

De onzichtbare kleurenwissel is iets meer werk dan normaal, maar het resultaat is dan ook dat het een stuk minder opvallend is. Heb jij de onzichtbare kleurenwissel al eens gebruikt? Laat het ons hieronder weten in de reacties!

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!