Speciale Haaksteken: De Granny Steek

Ik denk dat we bijna allemaal wel bekend zullen zijn met granny squares, de toffe vierkantjes waarmee je eigenlijk van alles kunt maken. Maar wist je dat je de steek die je bij deze vierkantjes gebruikt ook voor andere projecten kan gebruiken? De Granny Steek is makkelijk om te haken en erg leuk voor bijvoorbeeld sjaals, leuke vestjes of babydekentjes. In deze blog laat ik je zien hoe je de granny steek haakt.


Begin met een lossenketting, kies hierbij voor een aantal dat deelbaar is door 3. Ik heb hier gekozen voor 30 lossen. Tel hier nog 1 losse bij op.

Gehaakte lossenketting met blauw acrylgaren

Toer 1:
Ik heb er voor gekozen om vervolgens eerst een toer met vasten te haken, persoonlijk vind ik dit mooier, maar je zou de vasten ook weg kunnen laten. Haak nog een keerlosse en haak vasten op de lossenketting.

Gehaakte toer met vasten in een blauw garen

Toer 2:
Haak 3 lossen (= het eerste stokje) en haak nog 1 stokje in de eerste steek.
*Sla vervolgens 2 vasten over en haak dan 3 stokjes in de volgende vaste* dit herhaal je tot het einde van de toer. In de laatste vaste haak je 2 stokjes, in plaats van 3.

Haaknaald met blauw acrylgaren granny stripes
Gehaakte toer met granny stripes

Tip! Het is tof om de granny steek met verschillende kleuren te haken. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een streeppatroon waarbij verschillende kleuren terugkomen. Maar het is ook leuk om allerlei verschillende kleuren te gebruiken. Op deze manier kan je ook nog eens alle restjes garen opmaken.


Toer 3:
Haak 3 lossen en haak vervolgens in iedere opening weer 3 stokjes.
Eindig met 1 stokje in de laatste steek van de toer.

Blauwe en roze gehaakte granny stripes
Gehaakte toeren met de granny steek

Vervolgens herhaal je toer 2 en 3 weer tot de gewenste lengte.

blauw en roze gehaakte toeren
Kleurrijk haakwerk met granny strepen

Zo simpel is het! Heb jij al eens iets gemaakt met de granny steek? Laat het ons hieronder weten in de reacties!

Vind je het leuk om te leren hoe je je eigen kleding kunt maken. Of ben je op zoek naar toffe naaipatronen? Klik dan hier om onze online workshops te bekijken. Hier laat ik je stap voor stap zien hoe je zelf aan de slag kunt achter de naaimachine en geef ik je heeel veel handige tips, zodat je leker snel resultaat hebt! 🙂