Selecteer een pagina

Speciale Haaksteken: De Granny Steek

Ik denk dat we bijna allemaal wel bekend zullen zijn met granny squares, de toffe vierkantjes waarmee je eigenlijk van alles kunt maken. Maar wist je dat je de steek die je bij deze vierkantjes gebruikt ook voor andere projecten kan gebruiken? De Granny Steek is makkelijk om te haken en erg leuk voor bijvoorbeeld sjaals, leuke vestjes of babydekentjes. In deze blog laat ik je zien hoe je de granny steek haakt.


Begin met een lossenketting, kies hierbij voor een aantal dat deelbaar is door 3. Ik heb hier gekozen voor 30 lossen. Tel hier nog 1 losse bij op.

Gehaakte lossenketting met blauw acrylgaren

Toer 1:
Ik heb er voor gekozen om vervolgens eerst een toer met vasten te haken, persoonlijk vind ik dit mooier, maar je zou de vasten ook weg kunnen laten. Haak nog een keerlosse en haak vasten op de lossenketting.

Gehaakte toer met vasten in een blauw garen

Toer 2:
Haak 3 lossen (= het eerste stokje) en haak nog 1 stokje in de eerste steek.
*Sla vervolgens 2 vasten over en haak dan 3 stokjes in de volgende vaste* dit herhaal je tot het einde van de toer. In de laatste vaste haak je 2 stokjes, in plaats van 3.

Haaknaald met blauw acrylgaren granny stripes
Gehaakte toer met granny stripes

Drops haaknaalden set Circus Pro

Drops Haaknaaldenset

DROPS Pro Circus Haaknaalden – Set

€30,23 bij Bol.com


Toer 3:
Haak 3 lossen en haak vervolgens in iedere opening weer 3 stokjes.
Eindig met 1 stokje in de laatste steek van de toer.

Blauwe en roze gehaakte granny stripes
Gehaakte toeren met de granny steek

Vervolgens herhaal je toer 2 en 3 weer tot de gewenste lengte.

blauw en roze gehaakte toeren
Kleurrijk haakwerk met granny strepen

Zo simpel is het! Heb jij al eens iets gemaakt met de granny steek? Laat het ons hieronder weten in de reacties!

Tip! Het is tof om de granny steek met verschillende kleuren te haken. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een streeppatroon waarbij verschillende kleuren terugkomen. Maar het is ook leuk om allerlei verschillende kleuren te gebruiken. Op deze manier kan je ook nog eens alle restjes garen opmaken.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!