De juiste kleur garen bij jouw stof kiezen, hoe doe je dat?

De juiste kleur garen bij jouw stof kiezen, hoe doe je dat?

Wanneer je begint aan een nieuw project en je hebt al een toffe stof gevonden, dat hoort hier natuurlijk ook bijpassend naaimachine garen bij. Maar hoe kies je de juiste kleur garen bij jouw stof? In deze blog vind je een aantal handige tips.

De eerste tip spreekt eigenlijk voor zich, maar probeer je garen tegelijkertijd met je stof te kopen. Zeker in stoffenwinkels hebben ze rekken vol met verschillende kleuren en tinten naaimachinegaren. Het is natuurlijk het eenvoudigst om meteen je garen te kopen, wanneer je de stof bij de hand hebt. Ga je het garen naderhand kopen, neem dan altijd even een klein stukje van jouw stof mee. Je beseft je vaak niet hoeveel kleuren groen er bijvoorbeeld zijn, totdat je ze allemaal bij elkaar ziet. Om dit uit je hoofd te kiezen, blijkt vaak moeilijker dan gedacht. 😉

Bekijk welke kleur het meeste voorkomt in jouw stof. En ga voor deze kleur naaimachinegaren. Het is altijd fijn om even 1 draadje van het klosje op de stof te leggen, zo kun je gelijk goed zien of het garen mooi blend met jouw stof. Wanneer je twijfelt over de kleur is het slim om het even in daglicht te bekijken.

Wanneer je niet precies de kleur van jouw stof kunt vinden, kies dan net één tint (of wanneer ze deze ook niet hebben, 2 tinten) donkerder. Dit is namelijk minder storend, dan één tint lichter. Een lichter garen zal namelijk veel meer opvallen.

Het is sowieso aan te raden om garen van een bekend merk, zoals Gütermann, te kiezen. Dit garen is namelijk van een goede kwaliteit en dit is dan ook beter voor je naaimachine. Van het merk Gütermann verkopen ze kleine klosjes met garen, hier zit zo’n 200 meter op. Maar er zijn ook klossen verkrijgbaar waar 500 meter of 1000 meter op zit. Met name van de kleuren die wat vaker voorkomen, zoals wit, zwart, donkerblauw, rood, beige en bruin vind ik het fijn om deze klossen garen te hebben liggen. Zeker wit en zwart garen zul je vaker gebruiken en passen bij aardig wat verschillende stoffen. En zo’n grotere klos is ook nog eens een stuk voordeliger dan verschillende kleine klosjes.

Online workshop spijkerjack maken op de naaimachine (1)

Zelf een spijkerjack maken

Wil jij ook leren hoe je zelf een spijkerjas kunt maken op de naaimachine (zelfs als je nog niet zo veel ervaring hebt)? In deze digitale video workshop laat ik je dit van begin tot eind zien.

Nu tijdelijk voor maar €47

Waarom is het belangrijk om de juiste kleur naaimachine garen te kiezen?

Heel eerlijk, de meeste mensen zal het waarschijnlijk niet eens opvallen als je net de verkeerde kleur naaimachine garen hebt gekozen. Maar het kan er wel voor zorgen dat kleine foutjes, zoals een stiksel wat net niet helemaal recht is, meer zullen opvallen. Wanneer de kleur van het garen bijna identiek is aan de stof, dan is dit nu eenmaal gewoon wat minder zichtbaar. Ook knoopsgaten en andere details zullen er minder uitspringen, wat zorgt voor een rustiger geheel.

Garen van polyester en katoen

Garen wordt tegenwoordig meestal gemaakt van polyester, voordeel hiervan is dat het erg sterk is en niet snel zal pluizen. In principe kun je dit garen gebruiken voor alle stoffen. Daarnaast bestaat er ook nog katoenen naaimachinegaren. Dit garen kun je natuurlijk voor katoen (ja duh 😉) gebruiken, maar ook andere stoffen die niet rekbaar zijn, zoals linnen. Dit katoenen garen zou eventueel wel wat kunnen krimpen wanneer je jouw zelfgemaakte item gaat wassen. Voor katoenen stoffen, die ook in de was iets kunnen krimpen, is dit natuurlijk heel fijn. Het garen krimpt dan als het ware mee met de stof. Maar voor stoffen die juist niet krimpen is dit wel lastiger. Doordat het garen licht kan krimpen, kan de gestikte naad wat gaan rimpelen. Voor deze stoffen kun je dan beter voor polyester naaimachine garen kiezen.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding
Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!