Selecteer een pagina

De juiste patroondelen op patroonbladen terugvinden, zo doe je dat.

Eenvoudig de juiste patroondelen op het patroonblad terugvinden, zo doe je dat

Sommige patroonbladen staan helemaal vol met allerlei verschillende patroondelen. Het kan dan soms lastig zijn om het overzicht te bewaren en de juiste patroondelen te vinden. In deze blog lees je hoe je heel eenvoudig die patroondelen kunt vinden waar jij naar op zoek bent.

Een aantal jaar terug heb ik via Marktplaats heel veel vintage zelfmaaktijdschriften op de kop kunnen tikken. Deze tijdschriften komen ongeveer uit 1950 – 1960 en hebben ook de bijbehorende patroonbladen. Met name op deze patroonbladen zie je echt super, maar dan ook echt heel veel verschillende lijnen, tekentjes en andere symbolen staan. Hierdoor is het soms lastig om de juiste onderdelen te vinden op het blad. Maar gelukkig kun je dit met een heel simpel trucje oplossen.

Patroonblad vol met verschillende patroondelen

Bij de beschrijving staat namelijk vaak een opsomming van de verschillende patroondelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het voorpand, het achterpand, de mouw enz. En voor deze patroondelen zie je vaak handige nummertjes staan.

De juiste patroondelen op het patroonblad terugvinden, zo doe je dat

Op de rand van het patroonblad zie je deze nummers ook staan. Vaak is het bijvoorbeeld zo dat aan de ene kant de even nummers staan en aan de andere kant de oneven nummers. Maar het kan ook zo zijn, net als in dit voorbeeld, dat de nummers door elkaar heen staan.

Je hoeft nu alleen het nummer van het patroondeel op te zoeken op de zijkant van het patroonblad. En hierna volg je met je vinger deze lijn recht naar beneden. Je zult dan zien dat je het desbetreffende patroondeel vanzelf tegenkomt.

De patronen op het patronenblad terugvinden
Dit betekenen de nummers op het patroonblad

Zo simpel kan het soms zijn, en het zal je een hoop tijd besparen 😉.

Nu hebben alle patroondelen op dit patroonblad dezelfde kleur. Tegenwoordig zie je bij veel zelfmaaktijdschriften ook dat verschillende patroondelen verschillende kleuren hebben. Wanneer je dan een bepaald model wilt gaan maken, dan staat er bijvoorbeeld in de beschrijving: ‘Patroondelen in kleur rood op patroonblad G’. Op deze manier wordt het opzoeken van de verschillende patroondelen op patroonbladen nog een stuk makkelijker.

Online workshop spijkerjack maken op de naaimachine (1)

Zelf een spijkerjack maken

Wil jij ook leren hoe je zelf een spijkerjas kunt maken op de naaimachine (zelfs als je nog niet zo veel ervaring hebt)? In deze digitale video workshop laat ik je dit van begin tot eind zien.

Nu tijdelijk voor maar €47

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!