De juiste patroondelen op patroonbladen terugvinden, zo doe je dat.

Eenvoudig de juiste patroondelen op het patroonblad terugvinden, zo doe je dat

Sommige patroonbladen staan helemaal vol met allerlei verschillende patroondelen. Het kan dan soms lastig zijn om het overzicht te bewaren en de juiste patroondelen te vinden. In deze blog lees je hoe je heel eenvoudig die patroondelen kunt vinden waar jij naar op zoek bent.

Een aantal jaar terug heb ik via Marktplaats heel veel vintage zelfmaaktijdschriften op de kop kunnen tikken. Deze tijdschriften komen ongeveer uit 1950 – 1960 en hebben ook de bijbehorende patroonbladen. Met name op deze patroonbladen zie je echt super, maar dan ook echt heel veel verschillende lijnen, tekentjes en andere symbolen staan. Hierdoor is het soms lastig om de juiste onderdelen te vinden op het blad. Maar gelukkig kun je dit met een heel simpel trucje oplossen.

Patroonblad vol met verschillende patroondelen

Bij de beschrijving staat namelijk vaak een opsomming van de verschillende patroondelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het voorpand, het achterpand, de mouw enz. En voor deze patroondelen zie je vaak handige nummertjes staan.

De juiste patroondelen op het patroonblad terugvinden, zo doe je dat

Op de rand van het patroonblad zie je deze nummers ook staan. Vaak is het bijvoorbeeld zo dat aan de ene kant de even nummers staan en aan de andere kant de oneven nummers. Maar het kan ook zo zijn, net als in dit voorbeeld, dat de nummers door elkaar heen staan.

Je hoeft nu alleen het nummer van het patroondeel op te zoeken op de zijkant van het patroonblad. En hierna volg je met je vinger deze lijn recht naar beneden. Je zult dan zien dat je het desbetreffende patroondeel vanzelf tegenkomt.

De patronen op het patronenblad terugvinden
Dit betekenen de nummers op het patroonblad

Zo simpel kan het soms zijn, en het zal je een hoop tijd besparen 😉.

Nu hebben alle patroondelen op dit patroonblad dezelfde kleur. Tegenwoordig zie je bij veel zelfmaaktijdschriften ook dat verschillende patroondelen verschillende kleuren hebben. Wanneer je dan een bepaald model wilt gaan maken, dan staat er bijvoorbeeld in de beschrijving: ‘Patroondelen in kleur rood op patroonblad G’. Op deze manier wordt het opzoeken van de verschillende patroondelen op patroonbladen nog een stuk makkelijker.

Vind je het leuk om te leren hoe je je eigen kleding kunt maken. Of ben je op zoek naar toffe naaipatronen? Klik dan hier om onze online workshops te bekijken. Hier laat ik je stap voor stap zien hoe je zelf aan de slag kunt achter de naaimachine en geef ik je heeel veel handige tips, zodat je leker snel resultaat hebt! 🙂