Selecteer een pagina

De juiste stof kiezen voor jouw nieuwe naaiproject, hoe doe je dat?

De juiste stof kiezen voor jouw nieuwe naaiproject, hoe doe je dat

Één van de leukste dingen van het maken van je eigen kleding is natuurlijk het uitzoeken van een nieuw project en een daarbij passende stof. Toch kan het kiezen van de juiste stof soms nog een uitdaging zijn, want er zijn echt super veel verschillende stoffen. En daarom vind je in deze blog een aantal handige tips, zodat je snel met de juiste stof aan de slag kunt voor jouw volgende naaiproject.

Verschillende soorten stoffen

Om te beginnen zijn er natuurlijk super veel verschillende stoffen. Zoveel zelfs, dat we soms door de bomen het bos niet meer kunnen zien. Wanneer je op zoek gaat naar een goede stof voor jouw volgende naaiproject dan is het altijd slim om eerst te kijken of je op zoek moet gaan naar een stof met of zonder stretch. Stoffen worden op verschillende manieren gemaakt. Dit kan geweven zijn, of gebreid. Wanneer een stof wordt gebreid, dan wordt dit ook wel tricot of jersey genoemd. Het grote voordeel van gebreide stoffen is dat deze rekbaar zijn. Geweven stoffen bevatten daarentegen meestal geen rek. Tenzij er bijvoorbeeld elastan of spandex aan de stof wordt gevoegd.

Dan heb je ook nog het verschil tussen natuurlijke stoffen en synthetische stoffen. Kort gezegd worden natuurlijke stoffen gemaakt van natuurlijke vezels, zoals katoen, zijde en wol. Synthetische vezels worden daarentegen gemaakt door de mens. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan polyester en fleece. Over het algemeen dragen natuurlijke stoffen fijner, maar toch zijn er ook verschillende voordelen van synthestische stoffen. In deze blog vertel ik je hier nog veel meer over en lees je ook hoe je het verschil tussen natuurlijke en synthestische stoffen kunt herkennen. “Wat is het verschil tussen natuurlijke en synthetische stoffen?“

Naast de rekbaarheid en het materiaal is de dikte van de stof ook nog iets om in gedachten te houden. Een jas maak je bijvoorbeeld niet zo snel van een stof als tule. En voor een luchtige zomerjurk is een dikke corduroy ook niet een echte aanrader. De dikte van de stof bepaalt vaak ook de valling van de stof. Is de stof heel stug of valt deze juist heel luchtig? Zo heb je bijvoorbeeld katoenen stoffen die wat luchtiger geweven zijn. Maar er bestaan ook katoenen stoffen die juist compact zijn geweven en hierdoor een stuk steviger zijn.

Zelf een flanellen jas maken

Is het moeilijk om zelf een flanellen jas te maken? Echt niet! In deze online video workshop laat ik je stap voor stap zien hoe jij dit ook kunt!

Nu voor maar €47

Online workshop flanellen jas maken op de naaimachine (1)

Tips voor het kiezen van de juiste stof voor jouw volgende naaiproject:

Bekijk de beschrijving

De eerste tip is eigenlijk vrij eenvoudig. In de meeste naaibeschrijvingen staat namelijk precies vermeld welke stof je het beste kunt kiezen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stoffen met stretch en de dikte van de stof. Vaak zie je op de plaatjes ook al precies wat voor stof er voor het voorbeeld is gebruikt.

Daarnaast spreken sommige kledingstukken ook voor zich. Een spijkerbroek of spijkerjas wil je natuurlijk maken van een mooie denim stof. En een minimalistische zomerse outfit, is bijvoorbeeld super tof van mooi linnen.

Hoe valt het model?

Wanneer het niet zo duidelijk in de beschrijving vermeld staat, is er gelukkig ook een heleboel af te leiden uit het model van het kledingstuk. Wanneer het kledingstuk bijvoorbeeld wat strakker om het lichaam valt, wat meer getailleerd is, dan wil je het liefste voor een wat dikkere, zwaardere stof kiezen. Deze stof zal namelijk het model van het kledingstuk goed stevig “vasthouden” en zal hierdoor veel beter in model blijven. Een top met veel figuurnaden is daarnaast ook erg lastig om te maken van een soepele, glijdende, dunne stof.

Wanneer er bijvoorbeeld juist veel plooien, rimpelingen of gedrapeerde onderdelen in het kledingstuk zijn te vinden. Dan wil je juist een mooie soepele stof hiervoor gebruiken. Wanneer je hier namelijk een stugge stof voor zou kiezen, dan zou het model totaal niet meer tot zijn recht komen. Het kledingstuk kan hierdoor juist heel groot ogen en zijn charme, van het zwierige en luchtige verliezen.

Check de rekbaarheid van de stof

Bij rekbare stoffen kan het soms lastig zijn om de juiste stof te kiezen. Er zijn nu eenmaal stoffen die veel meer stretch bevatten dan andere stoffen. Het is dan vooral slim om te kijken hoe het patroon precies in elkaar zit. Heeft het kledingpatroon dat je wilt gebruiken bijvoorbeeld een knoopsluiting of wordt er een rits in het patroon gebruikt? Wanneer dit het geval is kun je bijvoorbeeld voor een stof met minder stretch kiezen. Is er geen sluiting aanwezig, en moet je het kledingstuk over je hoofd aantrekken en sluit deze helemaal aan op je lichaam? Dan heb je hier natuurlijk veel meer stretch voor nodig.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!