Naast dat het natuurlijk super tof is om je eigen kleding te (leren) maken heeft het nog een ander groot voordeel. Je hebt het vast wel eens op internet of televisie voorbij zien komen, de kledingindustrie is één van de meest vervuilende industrieën. Kortom er is heel veel ruimte voor verbetering. En door zelf je eigen kleding te maken kunnen we hier verandering in brengen.
Misschien vraag je je af maar als er al zoveel kleding is waarom moet ik dan nog meer kleding zelf maken?
Persoonlijk heb ik een grote liefde voor vintage kleding. Ik kan bijvoorbeeld echt oprecht heel enthousiast worden van een goede vintage blouse of trui. Dit zorgde er dan ook voor dat ik een tijdje terug mijn eigen vintage webshop ben begonnen. Inmiddels heb ik aardig wat vintage pareltjes voorbij zien komen. Wanneer je veel van deze kleding bekijkt dan valt op dat 9 van de 10 vintage items gemaakt zijn van goede, mooie, stevige stoffen, vaak ook met bijzondere (geborduurde) details. Vroeger was dit heel normaal. En was het juist de bedoelt dat een item zo lang mogelijk mee ging.
Waar de kostprijs van een item vandaag de dag zo laag mogelijk moet zijn, werd er toen echt met aandacht kleding gemaakt, geen dunne stoffen die snel slijten, maar mooie materialen die lang meegaan. En dat lijkt mij de ideale insteek. Wanneer je je eigen kleding gaat maken kun je volledig zelf de stoffen uitkiezen. Kortom, de kans om op zoek te gaan naar mooie fijne materialen die lang meegaan. Zo zijn er ook steeds meer duurzame stoffen te koop en stoffen met keurmerken zoals het Oekotex-keurmerk. Wanneer je deze stoffen gebruikt weet je zeker dat je lekker bezig bent. de stoffen zijn op een veilige manier geproduceerd en bevatten geen schadelijke stoffen van bijvoorbeeld het verven van het textiel.
Daarnaast heb je natuurlijk ook de mogelijkheid, wanneer je het zelf maakt, om de kleding volledig op jouw wensen en lichaam af te stemmen. Wat gelukkig zijn we nu eenmaal allemaal anders. Ik geloof dat we de kleding die we waarderen en heel graag dragen eerder zullen repareren in plaats van weggooien. Je wilt het immers zo lang mogelijk in je kledingkast houden. Wanneer het kledingstuk op een goede manier is gemaakt zul je er heel lang plezier van hebben. En misschien wordt het wel net zo vroeger van generatie op generatie doorgegeven. Daar kan natuurlijk een fast fashion item niet tegenop. 😉
Zelf een spijkerjack maken
Wil jij ook leren hoe je zelf een spijkerjas kunt maken op de naaimachine (zelfs als je nog niet zo veel ervaring hebt)? In deze digitale video workshop laat ik je dit van begin tot eind zien.
Nu tijdelijk voor maar €47