De popcornsteek haken, hoe doe je dat?

De popcornsteek haken, zo doe je dat

Naast de standaard haaksteken zoals vasten en stokjes bestaan er nog veel meer toffe steken. Deze keer wil ik graag de popcornsteek met je delen. De gehaakte ‘bolletjes’ zorgen voor een vrolijk effect. Je kunt deze steek bijvoorbeeld gebruiken voor toffe truien of sjaals.


Waarom de popcornsteek de popcornsteek heet, spreekt denk ik wel voor zich 😉
Je kunt er eventueel voor kiezen om over de gehele toer popcornsteken te haken, maar je kunt dit ook juist een beetje afwisselen en er juist voor kiezen om bijvoorbeeld maar een paar van deze steken in de toer te verwerken. Dit is net wat jij leuk vindt. 

In dit voorbeeld heb ik verschillende toeren met verschillende kleuren garen gehaakt, maar ook in een effen kleur, is deze steek erg tof.

Tutorial: de popcornsteek haken

Ik ben begonnen met een rij met vasten. In de toer daarna ga ik de popcornsteek haken. Ik heb er voor gekozen om de popcornsteek af te wisselen met vasten (1 popcornsteek, 1 vaste, 1 popcornsteek, enz.)

De popcornsteek bestaat uit een cluster van 4 stokjes (je kan er ook voor kiezen om de bolletjes wat groter te maken, haak dan 5 stokjes). Sla de draad om de haaknaald en haak een stokje zoals je dat gewend bent, maar sla de laatste keer doorhalen over. Er staan nu twee lusjes op je haaknaald.

Tip! Weet je nog niet precies hoe je een stokje kunt haken? Bekijk dan zeker ook even deze blog: “Leren haken: hoe haak je een stokje?”

Haak een stokje maar sla de laatste stap over, er staan nu 2 lusjes op je haaknaald

Herhaal dit nog 3 keer. Er staan nu vijf lusjes op je haaknaald.

De popcorn steek haken, tutorial

Sla de draad nog een keer om de haaknaald, en haal deze door de vijf lusjes heen.

Sla de draad om de haaknaald en haal deze door alle lusjes heen
Leren haken de popcorn steek

Vervolgens kan je de volgende steek haken, in dit geval een vaste.

Haak hierna een vaste

Hierna haak je weer de popcornsteek, een vaste, enz. Dit herhaal je tot het einde van de toer.

Vind je het leuk om te leren hoe je je eigen kleding kunt maken. Of ben je op zoek naar toffe naaipatronen? Klik dan hier om onze online workshops te bekijken. Hier laat ik je stap voor stap zien hoe je zelf aan de slag kunt achter de naaimachine en geef ik je heeel veel handige tips, zodat je leker snel resultaat hebt! 🙂