De snelheid van je naaimachine aanpassen, hoe doe je dat?

De snelheid van je naaimachine aanpassen, hoe doe je dat?

Bij sommige onderdelen kan het fijner zijn om de snelheid van je naaimachine even te veranderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan precieze klusjes waar je meer de tijd voor wilt nemen. Of juist recht toe recht aan naden, waarbij je even flink gas kunt geven. Ben je benieuwd hoe het aanpassen van de snelheid van je naaimachine precies werkt? Lees dan vooral even verder.

Wanneer vind ik het zelf fijn om de snelheid te veranderen?

Ik kwam deze functie per toeval tegen, het is niet zo dat ik hier mij naaimachine speciaal voor had uitgezocht. Maar toen ik er eenmaal achter kwam dat ik vrij makkelijk met de snelheid kan variëren, vond ik het eigenlijk wel super handig.

Zoals je hierboven al kon lezen vind ik het met name fijn om de snelheid wat lager te zetten wanneer je even precies te werk moet gaan. Zoals bijvoorbeeld bij het inzetten van een rits, het doorstikken van het beleg of het maken van een zoom. Op deze manier heb je gewoon net even wat meer controle over je stof en de machine, waardoor je wat secuurder te werk kan gaan. Nu moet ik er ook bij zeggen dat ik soms ook wel het idee heb dat je juist wat meer kan gaan zwieberen als de snelheid wat lager staat. Soms is het dus ook wel even een beetje zoeken naar het goede tempo.

Heb je juist wat meer haast, of wil je juist rechte naden gaan stikken, dan mag de snelheid misschien juist wel weer wat hoger, en vind je het juist fijn om met wat meer snelheid te werk te gaan.

Het grote voordeel van deze functie is dat je hier eenvoudig tussen kunt switchen.

Hoe werkt het aanpassen van de snelheid van je naaimachine precies?

Dit zal denk ik per naaimachine iets verschillen, maar over het algemeen zal het denk ik wel op hetzelfde neerkomen. Mijn naaimachine (de Janome DC3060) heeft een heel handig schuifknopje. En eigenlijk spreekt dit volledig voor zich. Aan de ene kant zie je het symbool van een schildpad, en aan de andere kant zie je een haas. Wanneer je de snelheid wat lager wilt zetten, dan schuif je dit knopje eenvoudig naar links. En voor wat meer snelheid schuif je de knop naar rechts.

Knopje op je naaimachine om de snelheid te veranderen

Ook op onderstaande afbeelding kun je zien dat dit principe hetzelfde is, alleen de symbolen zijn hierbij iets anders.

Het tempo van je naaimachine aanpassen

Mocht je er nog niet helemaal uit zijn of deze functie ook op jouw naaimachine zit, en waar je deze knop precies kunt vinden. Dan is het altijd handig om even de handleiding van jouw machine erbij te pakken. Hier staat dan vaak precies in beschreven waar je dit kunt terugvinden op jouw naaimachine. Maar eigenlijk zal dit altijd wel voor zich spreken.

Vind je het leuk om te leren hoe je je eigen kleding kunt maken. Of ben je op zoek naar toffe naaipatronen? Klik dan hier om onze online workshops te bekijken. Hier laat ik je stap voor stap zien hoe je zelf aan de slag kunt achter de naaimachine en geef ik je heeel veel handige tips, zodat je leker snel resultaat hebt! 🙂