Selecteer een pagina

Deze onderdelen kun je beter met de hand naaien i.p.v. met de naaimachine

Deze onderdelen kun je beter met de hand naaien ipv met de naaimachine

Je naaimachine kan je aardig wat tijd besparen. Heel eerlijk ik zou er niet aan moeten denken om volledige kledingstukken met de hand te moeten naaien. Moet je voorstellen hoe lang je hiermee bezig zou zijn! Toch kunnen bepaalde onderdelen soms wel beter met de hand worden genaaid. In deze blog vertel ik je welke onderdelen dit precies zijn.

Het overnemen van patroontekens

Oké dit is niet echt het naaien, maar meer het werk wat ervoor zit. Maar het is wel fijn om bepaalde tekens van het patroon over te nemen met rijggaren. Eventueel kun je er ook voor kiezen om in plaats van rijggaren kleermakerskrijt of speciaal carbonpapier voor textiel te gebruiken. Maar zeker bij bepaalde stoffen waar je het krijt niet zo goed op kunt zien, is het een echte aanrader om dit even met naald en draad op je stof aan te geven. Zelf vind ik  het bijvoorbeeld fijn om de lijn van figuurnaden op deze manier aan te geven. Dit hoef je trouwens niet met hele kleine steekjes te doen, dit mag vrij grof. Als het voor jou maar duidelijk is wat de lijnen of de tekens precies zijn.

Rijgen

Bij sommige (speciale) kledingstukken kan het fijn zijn om bepaalde naden eerst te rijgen. Dit is wel aardig wat extra werk. Maar zeker bij rondlopende of andere moeilijke naden kan dit toch wel een handig trucje zijn. Met de hand maak je nu alvast een vrij grof stiksel, zodat de lagen stof die je straks op elkaar wilt gaan alvast netjes op elkaar liggen. Na het stikken op de naaimachine kun je dit met de handgemaakte stiksel weer loshalen met je tornmesje.

Wanneer je eerst wilt kijken of het kledingstuk wel goed past kun je er ook voor kiezen om deze eerst in elkaar te zetten door te rijgen. Dit kan met de hand, maar je zou er in dit geval ook voor kunnen kiezen om de naden met een grotere steeklengte op je naaimachine te stikken. Op deze manier kun je namelijk wel aardig wat tijd besparen.

Een zoom met de hand naaien

Een zoom kun je prima op de naaimachine stikken, het stiksel zal dan alleen wel zichtbaar zijn. Wanneer je de zoom als het ware onzichtbaar wilt maken, zodat het stiksel dus niet meer zichtbaar is, dan kun je dit ook prima met de hand naaien. Is het wat meer werk? Ja. Geeft het een mooi net resultaat? Ja, dat wel.

Dit zal met name bij wat luxere en chique kleding handig zijn. Bij de wat modernere kleding vind ik het stiksel van de zoom vaak niet zo storend, en zou ik er zelf 9 van de 10 keer voor kiezen om dit wel gewoon op de naaimachine te doen.

Manchetten en taillebanden

Met name bij manchetten kan het mooi zijn om dit soms met de hand vast te naaien. Dan bedoel ik niet de volledige manchet of tailleband, maar puur het laatste stukje. Je kunt dus eigenlijk gewoon alle onderdelen op de naaimachine vast te stikken. Maar de laatste naad, waarbij je de stof als het ware naar binnen klapt, die kun je het beste met de hand vastzetten. Op deze manier is dit veel minder opvallend, en kun je hierdoor een stuk preciezer te werk gaan.

Je kunt hier ook kiezen voor een combinatie. Persoonlijk vind ik het fijn om dit onderdeel eerst met de hand vast te zetten. Puur omdat de stof anders weer kan verschuiven, en het allemaal minder goed op z’n plek blijft liggen. Wanneer ik dit heb gedaan, stik ik de manchet soms nog wel door, voor wat meer stevigheid, maar ook omdat het stiksel soms juist wel een mooie toevoeging kan zijn.

Zelf een flanellen jas maken

Is het moeilijk om zelf een flanellen jas te maken? Echt niet! In deze online video workshop laat ik je stap voor stap zien hoe jij dit ook kunt!

Nu voor maar €47

Online workshop flanellen jas maken op de naaimachine (1)

Het beleg

Ik zou niet het volledige beleg met de hand vastzetten. Maar de buitenrand is soms wel fijn om met kleine steekjes vast te zetten op de naadtoeslag. Wanneer je dit op de naaimachine zou doen, dan zou dit aan de goede kant van je kledingstuk zichtbaar zijn. Het is dan vaak ook beter om dit toch maar met de hand te doen.

Dit geld vaak ook voor de uiteinden van het beleg die je vervolgens met kleine steekjes vast kunt zetten op bijvoorbeeld de rits, zoals op onderstaande foto. Op je naaimachine is dit gewoon echt wel wat lastiger om te doen, met de hand is in dit geval veel makkelijker.

Zet het beleg met kleine steekjes vast op de rits

Knopen

Tegenwoordig hebben veel naaimachines automatische functies waarmee je super snel je knopen aan kunt zetten. Als je weet hoe dit werkt natuurlijk …. Persoonlijk vind ik het dan ook nog wel fijner om mijn knopen gewoon met de hand aan te zetten. Ik wil me hier nog wel meer in gaan verdiepen, want wie weet vind ik het in de toekomst juist wel handiger om dit met de naaimachine te doen 😉

Tip! Ben je van plan om meer met de hand te gaan naaien? Dan vind je het wellicht fijn om een vingerhoedje te gebruiken. in deze blog vertel ik je wat dit precies is en hoe je deze het beste kunt gebruiken: ‘Een vingerhoedje wat is dit precies, en waar gebruik je dit voor?’

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!