Dit betekenen de kleuren op je naaimachinenaald

Close up naaimachine voetje en naaimachinenaald

Zonder een naald in je naaimachine kom je niet zo ver. Misschien is het je wel eens opgevallen dat er op verschillende naalden verschillende kleuren staan. Weet jij al wat deze kleuren op je naaimachinenaald betekenen? In deze blog lees je hier meer over.

Heel eerlijk gezegd, had ik de kleuren wel gezien op de naalden, maar ik had hier eigenlijk nooit echt over nagedacht. Ik probeerde vooral de jeansnaald in het goede doosje te houden en er voor te zorgen dat deze niet verwisselend zou worden met een tricotnaald. Maar dit is dus eigenlijk helemaal niet nodig. De kleuren die op de naaimachinenaald staan afgebeeld laten namelijk precies zijn wat voor naald het is en wat de dikte van de naald is.

Mocht je dus een keer niet meer weten uit welke naald ook wel weer uit wel doosje kwam. Geen probleem! Hieronder vind je een handig kleurenschema dat je dan eenvoudig aan kunt houden. Zo kun je precies zien wat voor soort naaimachinenaald je in je handen hebt.

Close Up naaimachinenaalden
Online workshop schoudertas maken op de naaimachine (1)

Maak je eigen reversible schoudertas

Wil jij ook leren hoe je zelf een schoudertas kunt maken op de naaimachine, maar weet je nog niet zo goed waar je moet beginnen?
Meld je aan voor de digitale workshop. Hierin laat ik je in verschillende video’s zien hoe jij dit ook kunt doen.

Nu voor maar €25

Overzicht van de kleuren op je naaimachinenaald

Zoals je ziet staan er 2 kleuren op de naald. De eerste kleur laat zien voor welke stof je de naald kunt gebruiken.

Zoals je misschien al weet bestaan er verschillende naaimachinenaalden voor verschillende stoffen. Zo hebben naalden voor gebreide stoffen bijvoorbeeld meer een afgeronde punt, zodat de stof niet snel zal beschadigen. En zijn naalden voor denim juist weer een stuk steviger, zodat deze minder snel zullen breken. Mocht je hier meer over willen lezen. Bekijk dan ook zeker even deze blog.

Schema kleuren naaimachinenaalden

Let op! Er zijn ook naalden die geen eerste kleur hebben. Dit zijn de universele naalden maar ook andere speciale (ajour)naalden. Wanneer je deze speciale naalden hebt gekocht is het handig om deze speciale naalden apart te bewaren in het originele doosje.

De tweede kleur staat voor de dikte van de naald.

Zo zal je voor een dikkere stof bijvoorbeeld ook een dikkere naaimachinenaald kunnen gebruiken, en dit geldt natuurlijk ook andersom voor dunnere stoffen. Zo kun je bijvoorbeeld onderstaande diktes aanhouden:

60 / 70 is geschikt voor dunne stoffen. (gebruik bij deze naald ook dunner naaigaren)
80 / 90 is geschikt voor normale tot middel dikke stoffen
100 – 120 is geschikt voor dikke en zware stoffen. Gebruik hiervoor ook extra sterk garen

Kleuren schema naaimachinenaald

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding
Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!