Selecteer een pagina

Dit betekenen de kleuren op je naaimachinenaald

Close up naaimachine voetje en naaimachinenaald

Zonder een naald in je naaimachine kom je niet zo ver. Misschien is het je wel eens opgevallen dat er op verschillende naaimachinenaalden verschillende kleurtjes staan. Dit had ik wel eens gezien, maar ik had hier eigenlijk nooit echt over nagedacht. Ik probeerde vooral de jeansnaald in het goede doosje te houden en er voor te zorgen dat deze niet verwisselend zou worden met een tricotnaald. Maar dit is dus eigenlijk helemaal niet nodig. De kleuren die op de naaimachinenaald staan afgebeeld laten namelijk precies zijn wat voor naald het is en wat de dikte van de naald is.


Wanneer je naaimachinenaalden gebruikt van het merk Schmetz dan kun je heel eenvoudig onderstaand schema aanhouden om precies te zien wat voor soort naaimachinenaald je in je handen hebt.

Close Up naaimachinenaalden

Zoals je ziet staan er 2 kleuren op de naald. De eerste kleur laat zien voor welke stof je de naald kunt gebruiken. De tweede kleur staat voor de dikte van de naald.

Schema kleuren naaimachinenaalden

Een universele naald heeft geen bovenste kleurtje.

Let op! Er zijn ook speciale naalden die ook geen eerste kleur hebben. Dit zijn de ajournaalden, naalden met ogen oog en naalden met een dubbel oog. Wanneer je deze speciale naalden hebt gekocht is het handig om deze speciale naalden apart te bewaren in het originele doosje.

De tweede kleur op de naald laat de dikte van de naaimachinenaald zien.
In de meeste gevallen kun je ervan uitgaan dat hoe dunner de stof is die je wilt naaien, des te dunner de naald moet zijn.

60 / 70 is geschikt voor dunne stoffen. (gebruik bij deze naald ook dunner naaigaren)
80 / 90 is geschikt voor normale tot middel dikke stoffen
100 – 120 is geschikt voor dikke en zware stoffen. Gebruik hiervoor ook extra sterk garen

Kleuren schema naaimachinenaald

Wil je meer lezen over verschillende soorten naaimachine naalden?
Lees dan vooral ook deze blog.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop