Selecteer een pagina

DIY: Je eigen kleding maken. Wat is een beleg?

DIY Je eigen kleding maken: Wat is een Beleg?

Misschien heb je in een naaipatroon de term beleg wel eens voorbij zien komen. En nee, dan bedoel ik in dit geval geen, ham, kaas of hagelslag 😉. Een beleg wordt vaak gebruikt om het kledingstuk netjes af te werken. Denk bijvoorbeeld aan de hals, en de armsgaten. Wanneer je dit niet doet gaat de stof rafelen en ziet het kledingstuk er al snel wat ‘goedkoper’ uit. Met een beleg worden de randen netjes afgewerkt en voorkom je dat deze randen zullen gaan lubberen.

Het beleg heeft dezelfde vorm als de rand die je wilt gaan afwerken. Het is eigenlijk een rand van ongeveer 4/5 cm in de vorm van de ronding. Deze naai je met de goede kant van de stof op de goede kant van het kledingstuk. Wanneer je deze rand hebt vast gestikt, klap je het belegdeel naar binnen. Je zult zien dat de rand dan netjes is afgewerkt. Op deze manier zit de rafelrand van de stof tussen de 2 laagjes stof in. Het beleg maak je van dezelfde stof als het kledingstuk zelf.

Hieronder zie je een voorbeeld van een bovenlijfje met halsbeleg en armsgatbeleg. Het lijfje is op de foto binnenste buiten gekeerd.

Bovenlijfje met halsbeleg en armsgatbeleg

Naast losse belegdelen, bestaan er ook aangeknipte belegdelen. Dan knip je het beleg eigenlijk meteen aan het patroondeel van het kledingstuk vast. Gebruik je een patroon met een aangeknipt beleg, dan staat dit altijd duidelijk in het patroon beschreven.

Tips voor het maken van een beleg:

– Bij kant-en-klare patronen zul je ook altijd het beleg-patroondeel vinden. Heb je zelf een patroon getekend of bijvoorbeeld het patroon overgenomen van een bestaand kledingstuk? Dan kun je dit patroondeel eenvoudig zelf tekenen. In deze blog laat ik je stap voor stap zien hoe je dit doet.

– Let bij het knippen van de stof goed op de draadrichting, de draadrichting loopt precies hetzelfde als de richting van de andere patroondelen.

– Belegdelen worden altijd verstevigd met vlieseline, dit strijk je aan de achterkant van de stof van het beleg. Wil je meer lezen over vlieseline? In deze blog vind je nog veel meer informatie.

– Het beleg bestaat vaak uit meerdere delen. Zo heeft bijvoorbeeld het beleg om de halslijn af te werken een voorpand (de voorhals) en een achterpand (de achterhals). De 2 belegdelen stik je dan met de zijnaden aan elkaar vast. zo krijg je een rond deel dat precies op de halsronding past.

– De onderrand van het beleg kun je eenvoudig afwerken met een zigzagsteek op de naaimachine of op de lockmachine.

Close-up armsgatbeleg bovenlijfje

– Om te voorkomen dat het beleg naar buiten schiet kun deze aan de binnenkant van het kledingstuk met kleine steekjes op de naadtoeslag vastzetten.

kleding maken: afwerken met een beleg

– Maak je bijvoorbeeld een mouwloze top of jurk? Dan kun je in plaats van een halsbeleg en armsgatbeleg ook kiezen voor een gecombineerd beleg. De hals en armsgaten werk je dan in één keer af. het is eigenlijk te vergelijken met een hele kleine voering.

Online workshop spijkerjack maken op de naaimachine (1)

Zelf een spijkerjack maken

Wil jij ook leren hoe je zelf een spijkerjas kunt maken op de naaimachine (zelfs als je nog niet zo veel ervaring hebt)? In deze digitale video workshop laat ik je dit van begin tot eind zien.

Nu tijdelijk voor maar €47

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!