Selecteer een pagina

DIY: Maak je eigen textielgaren

Zo maak je je eigen textiel garen

In een vorige blog kon je al lezen over Zpagetti, het grove garen gemaakt van textiel, waar je o.a. toffe woonaccessoires mee kunt maken. Maar wist je dat je dit garen ook eenvoudig zelf kunt maken van wat oude T-Shirts? Mijn oma leerde mij een aantal jaar geleden hoe je dit het beste kunt doen. Bij deze een handige tutorial zodat je lekker snel zelf aan de slag kunt.

Wat heb je nodig:

Oude T-shirts, met name grote herenshirts zijn hier ideaal voor. Maar ook shirts met leuke printjes kun je hier zeker goed voor gebruiken.
Een stoffenschaar

Zo werkt het:

Leg het shirt plat voor je en knip de bovenkant en de onderkant los, zoals te zien op de foto.

Knip de bovenkant en de onderkant los van het T-shirt

Vervolgens ga je het shirt in repen knippen, knip de repen alleen nog niet helemaal los, stop ongeveer op 7 cm vanaf de zijnaad. Je kunt zelf bepalen hoe breed je de repen wilt maken, ik heb bij dit shirt gekozen voor 4 cm. Als de stof wat dikker is kun je de repen eventueel wat smaller maken en bij dunnere stof juist wat breder.

Knip het shirt in repen, textielgaren maken

Wanneer je dit hebt gedaan leg je de zijnaad open, zoals te zien op de foto, en kun je de losse repen zo schuin openknippen. De eerste reep knip je schuin richting de zijnaad. De andere repen kun je dan hierna op deze manier gaan “verbinden”. Zo krijg je 1 lange draad waar je toffe items mee kunt haken. De laatste reep knip je op dezelfde manier als het begin schuin richting de zijnaad.

DIY: Zelf textielgaren maken
Stof in repen knippen om te haken
haken met textielgaren, zelf garen maken
Grote haaknaald 15 mm

Grote haaknaald 15 mm

Clover Amour Haaknaald – 15 mm

€14,95 bij Bol.com

That’s it! De draden van verschillende t-shirts kun je eventueel met een paar kleine steekjes aan elkaar vastmaken, zodat je 1 grote bol met textielgaren kunt maken

Het garen kun je met haaknaald nr. 10 t/m 15 vervolgens gaan haken. De dikte van de haaknaald is een beetje afhankelijk van het soort stof en de breedte van de repen.

Tip! Het is tof om het garen in één kleur te maken door allemaal shirts in één kleur te verzamelen en hier 1 groot project van te maken. Maar het is ook tof om voor een mooie kleurencombinatie te kiezen, bijvoorbeeld allemaal pasteltinten. Hier kun je één hele grote bol met garen van maken, maar je kunt er ook voor kiezen om van de losse shirts granny squares te haken. zo krijgt jouw item weer een hele andere uitstraling.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!