Selecteer een pagina

DIY: Maak je eigen textielgaren

Zo maak je je eigen textiel garen

In een vorige blog kon je al lezen over Zpagetti, het grove garen gemaakt van textiel, waar je o.a. toffe woonaccessoires mee kunt maken. Maar wist je dat je dit garen ook eenvoudig zelf kunt maken van wat oude T-Shirts? Mijn oma leerde mij een aantal jaar geleden hoe je dit het beste kunt doen. Bij deze een handige tutorial zodat je lekker snel zelf aan de slag kunt.

Wat heb je nodig:

Oude T-shirts, met name grote herenshirts zijn hier ideaal voor. Maar ook shirts met leuke printjes kun je hier zeker goed voor gebruiken.
Een stoffenschaar

Zo werkt het:

Leg het shirt plat voor je en knip de bovenkant en de onderkant los, zoals te zien op de foto.

Knip de bovenkant en de onderkant los van het T-shirt

Vervolgens ga je het shirt in repen knippen, knip de repen alleen nog niet helemaal los, stop ongeveer op 7 cm vanaf de zijnaad. Je kunt zelf bepalen hoe breed je de repen wilt maken, ik heb bij dit shirt gekozen voor 4 cm. Als de stof wat dikker is kun je de repen eventueel wat smaller maken en bij dunnere stof juist wat breder.

Knip het shirt in repen, textielgaren maken

Wanneer je dit hebt gedaan leg je de zijnaad open, zoals te zien op de foto, en kun je de losse repen zo schuin openknippen. De eerste reep knip je schuin richting de zijnaad. De andere repen kun je dan hierna op deze manier gaan “verbinden”. Zo krijg je 1 lange draad waar je toffe items mee kunt haken. De laatste reep knip je op dezelfde manier als het begin schuin richting de zijnaad.

DIY: Zelf textielgaren maken
Stof in repen knippen om te haken
haken met textielgaren, zelf garen maken

That’s it! De draden van verschillende t-shirts kun je eventueel met een paar kleine steekjes aan elkaar vastmaken, zodat je 1 grote bol met textielgaren kunt maken

Het garen kun je met haaknaald nr. 10 t/m 15 vervolgens gaan haken. De dikte van de haaknaald is een beetje afhankelijk van het soort stof en de breedte van de repen.

Tip! Het is tof om het garen in één kleur te maken door allemaal shirts in één kleur te verzamelen en hier 1 groot project van te maken. Maar het is ook tof om voor een mooie kleurencombinatie te kiezen, bijvoorbeeld allemaal pasteltinten. Hier kun je één hele grote bol met garen van maken, maar je kunt er ook voor kiezen om van de losse shirts granny squares te haken. zo krijgt jouw item weer een hele andere uitstraling.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop