Selecteer een pagina

DIY: Zelf kussenhoezen maken

In een vorige blog kon je al lezen dat ik gordijnen heb ingekort met zoomband. Ik had nog erg veel stof over, en dus besloot ik om er bijpassende kussenhoesjes van te maken. zelfs wanneer je nog niet veel ervaring op de naaimachine hebt is dit super goed te doen. Hoe je de kussenhoesjes maakt lees je in deze blog.


Wat heb je nodig:

Stof + bijpassend garen
Patroonpapier
Stoffenschaar
Spelden
Naaimachine
Eventueel een lockmachine


Werkwijze:

Stap 1: Mijn kussenhoezen wilde ik 49 x 49 cm groot maken, zodat het kant en klare kussen wat ik heb hier precies in zou passen. Ik heb eerst een patroon gemaakt zodat ik dit makkelijker uit de stof kon knippen. Knip uit het patroonpapier 1 vierkant van 49 bij 49 cm en 1 rechthoek van 28 x 49 cm.

Stap 2: Vervolgens kan je de onderdelen uit de stof knippen, zorg ervoor dat je bij het vierkant rondom 1 cm naadtoeslag aanknipt. Bij de rechthoek knip je aan 1 lange zijde 3 cm zoom aan, en bij de overige zijden 1 cm naadtoeslag. Knip het vierkant 1 keer uit de stof en de rechthoek 2 keer.

Kussenhoezen zonder rits maken

Stap 3: Strijk een zoom van 3 cm in de lange kant van de rechthoek en stik de zoom vervolgens vast met de naaimachine.

Kussenhoezen zonder rits maken

Stap 4:  Leg de 2 rechthoeken op het vierkant, met de goede kanten op elkaar, zoals te zien op de foto en speld deze delen op elkaar vast. Stik vervolgens rondom vast.

Kussenhoezen zonder rits maken
Kussenhoezen zonder rits maken
Kussenhoezen zonder rits maken

Stap 5: Werk de naden netjes af, dit kan met een lockmachine of met de zigzaksteek op de naaimachine.

Stap 6: Knip vervolgens een klein stukje van de hoekjes af, zeker bij dikkere stoffen is dit aan te raden, op deze manier kan je de kussenhoes dadelijk goed omkeren.

Keer de kussenhoes binnenstebuiten En tadaa jouw zelfgemaakte kussenhoes is af!


Tip: Maak kussenhoesjes van verschillende stoffen met printjes, zo creëer je een tof vrolijk effect!