Selecteer een pagina

DIY: Zelf kussenhoesjes maken

DIY: kussenhoesjes maken op de naaimachine, stap voor stap uitleg

In de vorige blog kon je al lezen dat ik gordijnen heb ingekort met zoomband. Ik had nog erg veel stof over, en dus besloot ik om er bijpassende kussenhoesjes van te maken. Zelfs wanneer je nog niet veel ervaring op de naaimachine hebt is dit super goed te doen. Hoe je de kussenhoesjes maakt laat ik je zien in deze blog.

Wat heb je nodig:

Stof + bijpassend garen
Patroonpapier
Stoffenschaar
Spelden
Naaimachine
Eventueel een lockmachine

Werkwijze kussenhoesjes:

Stap 1: Mijn kussenhoezen wilde ik 49 x 49 cm groot maken, zodat het kant en klare kussen wat ik heb hier precies in zou passen. Ik heb eerst een patroon gemaakt zodat ik dit makkelijker uit de stof kon knippen. Knip uit het patroonpapier 1 vierkant van 49 bij 49 cm. Voor de achterkant knip je een rechthoek uit het patroondeel dat even breed is als het vierkant (dus in dit geval 49 cm) en dat ongeveer 4 / 5 cm hoger is dan de helft van het vierkant. Ik heb er hier voor gekozen om de rechthoek 49 x 28 cm groot te maken. Doordat de rechthoeken wat langer zijn dan de helft van het vierkant kun zo eenvoudig een overslag maken. Het binnenkussen is hierdoor straks niet meer zichtbaar, maar kun je nog wel eenvoudig wisselen.

Stap 2: Vervolgens kan je de onderdelen uit de stof knippen, zorg ervoor dat je bij het vierkant rondom 1 cm naadtoeslag aanknipt. Bij de rechthoek knip je aan 1 lange zijde 3 cm zoom aan, en bij de overige zijden 1 cm naadtoeslag. Knip het vierkant 1 keer uit de stof en de rechthoek 2 keer.

kussenhoesjes maken op de naaimachine, knip de patroondelen uit de stof

Stap 3: Strijk een zoom van 3 cm in de lange kant van het rechthoek. Dit doe je door de onderrand van de rechthoek eerst een stukje naar binnen te strijken en vervolgens nog een stukje om. De rafelige kant is hierdoor niet meer zichtbaar. Stik de zoom vervolgens vast op de naaimachine.

Diy kussenhoezen, maak een zoom in de onderrand
Stik de zoom vast op de naaimachine

Stap 4:  Leg de 2 rechthoeken op het vierkant, met de goede kanten op elkaar, zoals te zien op de foto en speld deze delen op elkaar vast. Stik vervolgens rondom vast.

Tip! Ben je benieuwd hoe je een hoek kunt naaien op de naaimachine? In deze blog laat ik het je stap voor stap zien

DIY naaimachine, maak je eigen kussenhoesjes, stap voor stap uitleg
Online naailes, DIY
Speld de patroondelen op elkaar vast en stik rondom vast op de naaimachine

Stap 5: Werk de naden hierna af, dit kan met een lockmachine of wanneer je deze niet hebt met de zigzagsteek op de naaimachine.

Stap 6: Knip vervolgens een klein stukje van de hoekjes af, zeker bij dikkere stoffen is dit aan te raden, op deze manier kan je de kussenhoes straks goed naar de goede kant toe keren.

Keer de kussenhoes binnenstebuiten En tadaa jouw zelfgemaakte kussenhoes is af!

Tip: Maak kussenhoesjes van verschillende stoffen met printjes, zo creëer je een tof effect.

In dit voorbeeld heb ik nu een vierkante kussenhoes gemaakt, maar je kunt natuurlijk ook rechthoekige kussenhoesjes maken, dit werkt op dezelfde manier.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!