Toen ik zelf begon met het maken van mijn eigen kleding had ik hier nog niet echt bij stilgestaan. Maar wanneer je je hier een beetje in gaat verdiepen, dan zal je al snel zien dat er super veel verschillende materialen, fournituren en andere hulpmiddelen zijn voor het maken van je eigen kleding op de naaimachine. Soms zoveel, dat het lastig kan zijn om te bepalen wat je nu echt nodig hebt en welke items je misschien ook wel links kunt laten liggen. In deze blog vertel ik je meer over de dubbele naald voor je naaimachine. Waar is deze voor bedoelt en wat kun je hier eigenlijk allemaal mee?
Een dubbele naald voor je naaimachine, wat is dit precies?
Deze naalden kom je best wel vaak tegen, en deze dubbele naald voor in je naaimachine noem je ook wel een tweelingnaald. Op zich een vrij logische naam voor deze naaimachinenaald toch?
Het zijn eigenlijk 2 naalden die aan één bovenkant vastzitten. Deze twee naalden bewegen dan ook gelijktijdig op en neer wanneer je deze in je naaimachine plaatst.
Het grote voordeel van deze 2 naalden naast elkaar is dat je heel makkelijk 2 stiksels kunt maken die precies evenwijdig lopen. Wanneer je dit zelf wilt gaan doen met 1 naald, is dit meer werk en ook een stukje lastiger om precies recht te doen.
Aan de achterkant van de stof krijg je niet 2 stiksels, maar 1 zigzagsteek (dit is de draad die afkomstig is van het spoeltje onderin je naaimachine). Door de zigzagsteek is het stiksel net een beetje rekbaar. En dat maakt de dubbele naald voor je naaimachine dan ook een hele fijne optie om te gebruiken voor het afwerken van rekbare stoffen.
Kun je de tweelingnaald ook gebruiken voor het stikken van “gewone” naden?
Zelf gebruik ik de tweelingnaald echt puur voor de afwerking. Bijvoorbeeld de onderrand van een t-shirt, jurk of mouwen kun je prima op deze manier afwerken. (In deze blog vind je hiervoor trouwens een handige tutorial). Voor het stikken van de “normale” naden (wanneer je het kledingstuk in elkaar aan het zetten bent) kun je het beste een gewone normale naaimachinenaald gebruiken. Voor rekbare stoffen kun je bijvoorbeeld kiezen voor een tricot naald. In combinatie met de stretchsteek op je naaimachine werkt dit een stuk beter.
Verschillende soorten dubbele naaimachinenaalden
Net zoals er aardig wat verschillende soorten “gewone” naaimachinenaalden zijn, zijn er ook verschillende soorten tweelingnaalden. Zo heb je bijvoorbeeld ook weer tweelingnaalden speciaal gemaakt voor stretchstoffen of bijvoorbeeld voor spijkerstof. Eigenlijk gebruik ik zelf altijd een universele tweelingnaald. Misschien niet de allerbeste optie, maar het werkt eigenlijk wel altijd goed 😉. Gebruik je echt een dikkere stof? Dan kan het wel fijn zijn om voor een wat stevigere naald te kiezen. De denim versie kan dan bijvoorbeeld een goede optie zijn.
Naast de verschillende soorten voor de verschillende soorten stof kan ook de afstand tussen deze 2 naalden variëren. Meestal kun je hierbij kiezen uit 2, 3 of 4 mm. Des te verder de naalden uit elkaar staan, des te groter de ruimte tussen de 2 stiksels zal zijn. Zelf vind ik het persoonlijk altijd net wat mooier als de ruimte tussen het stiksel wat breder is, hierdoor oogt de zoom vaak net wat stoerder en wat grover. Maar dit kan per stof en project natuurlijk ook weer wat verschillen.
Tweeling naaimachinenaalden
Schmetz Naaimachine tweeling naald universeel 130/705 H ZWI maat 4,0 dikte 80, 1 stuks
€4,45 bij Bol.com
Tips voor het werken met de tweelingnaald
- Het kan in het begin soms even zoeken zijn naar de juiste steek. Meestal zal je gebruik maken van een gewone rechte naaimachinesteek. Maar het kan soms wel handig zijn om met de steeklengte en de draadspanning te variëren. Wanneer de spanning bijvoorbeeld net wat te strak is, zou je naald wat eerder kunnen breken. De steek kun je dan het beste eerst even uitproberen op een proefstukje van je stof.
Tip! Schrijf van te voren, voordat je de steeklente, draadspanning enz, gaat aanpassen eerst even voor jezelf op op welke instellingen je naaimachine eerst stond. Dit kan een hoop gedoe achteraf besparen. Als je klaar bent met de tweelingnaald kun je deze hierna weer eenvoudig verwisselen voor een gewone naald en je naaimachine weer op de oude instellingen terugzetten. - Het is altijd slim om een extra setje naaimachinenaalden in huis te hebben, zo ook voor de dubbele naaimachinenaalden. Ik vergeet nooit dat ik zelf een keer druk bezig was met het maken van een aantal shirts (de dag voordat we op vakantie gingen) en toen brak m’n tweelingnaald… Gelukkig vond ik ergens nog een andere naald die ik hiervoor kunt gebruiken. Maar het is dus wel slim om er aantal een paar op voorraad te hebben liggen.
- Als je de naaimachinenaald in de houder van je naaimachine hebt geplaatst, draai dan eerst heel voorzichtig aan de grote hendel aan de zijkant van je naaimachine om de naald naar beneden te laten gaan. Kijk hierbij of de naalden goed door de opening van het voetje passen en niet per ongeluk te rand kunnen raken. Soms kan het nodig zijn om te kiezen voor een steek op je naaimachine waarbij de naald precies in het midden staat. Een ander naaimachinevoetje kan soms ook een goede oplossing zijn. Je kunt dan ook kiezen voor de zigzagvoet. Wanneer je dit niet eerst test, kan het gebeuren dat de naald meteen bij de eerste steek al breekt omdat deze op het naaimachinevoetje klapt.
- Bolt de stof tussen de 2 steekjes een beetje op? Probeer dan met de draadspanning wat te variëren. Vaak kan een wat lagere draadspanning hiervoor een goede oplossing zijn.
- Zit er een automatische draadinrijger op jouw naaimachine? Dan kun je deze niet gebruiken voor het inrijgen van de tweelingnaald. De hoogte van het haakje komt nu namelijk niet meer overeen met de plek van het oog van een “gewone” naaimachinenaald. Je kunt de draad wel zelf door de oogjes heen rijgen. Dit doe je van voor naar achteren.
- Voor de 2 naalden heb je ook 2 klosjes garen nodig. Deze klosjes kun je bovenop de naaimachine plaatsen. Bij sommige naaimachines wordt ene extra garenpin geleverd die je dan op je machine kunt zetten. Maar mocht je deze niet hebben, dan kan je ook heel makkelijk gebruik maken van een spoeltje. (Net zoals je ook onderin je naaimachine hebt zitten). Deze kun je dan ook op dezelfde garenpin plaatsen als het klosje garen.
- Wanneer je voor een neutraal stiksel wilt gaan, wat niet zo heel erg opvalt, dan kun je het beste kiezen voor het naaimachinegaren dat qua kleur het beste bij jouw stof past. Maar je kunt van het stiksel van de tweelingnaald natuurlijk ook een echte eyecatcher maken. Zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een contrasterende kleur of voor beide naalden een andere kleur kiezen.