Selecteer een pagina

Een gestreepte trui haken, zo doe je dat

Een gestreepte trui haken, zo doe je dat

Wist je dat het helemaal niet moeilijk is om zelf een gestreepte trui te haken? In deze blog vind je een aantal handige tips, zodat jij hier zelf lekker snel mee aan de slag kunt. Zo kun je jouw zelfgemaakte trui zo snel mogelijk dragen. 😊

Welke kleuren wil je voor jouw gestreepte trui gebruiken?

Dit is natuurlijk wel één van de belangrijkste (en naar mijn mening ook één van de leukste onderdelen): op zoek gaan naar mooi garen. Er zijn super veel verschillende garens, denk hierbij bijvoorbeeld aan verschillende materialen zoals katoen, bamboe of acryl. Maar ook verschillende diktes, kleuren en merken. Het is wel slim om voor alle strepen dezelfde dikte garen te kiezen. Zo zorg je ervoor dat jou trui mooi gelijkmatig word, en maak je het jezelf niet onnodig moeilijk 😉.

Een gestreepte trui kun je natuurlijk haken in vrijwel iedere kleurencombinatie. Kies jij voor 2 kleuren, of juist veel meer? Dit is helemaal aan jou. Leg de kleuren die je wilt gaan gebruiken altijd even naast elkaar en kijk of dit het effect geeft wat je graag wilt.

Je kunt ervoor kiezen om alle strepen even breed te maken, of om juist hiermee wat te variëren. Zo kun je bijvoorbeeld voor bredere zwarte strepen kiezen in combinatie met bijvoorbeeld smallere blauwe en rode streepjes. Maar ook de klassieke Bretonse streep is natuurlijk en echte aanrader.

In principe kun je alle kleuren met elkaar combineren, al vind ik het zelf nog soms wel wat spannend om kleuren die af kunnen geven naast een lichte kleuren te plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rood en wit. Natuurlijk is dit een hele toffe combinatie, maar ik zou je wel willen aanraden om van te voren even te testen of het rode garen niet afgeeft wanneer je dit gaat wassen. Het witte streepje, zou anders zomaar eens roze kunnen worden na de eerste wasbeurt in de wasmachine 😉.

Dit kun je eenvoudig doen door van te voren even een klein proefstukje te haken met dit garen. Leg dit proefstukje vervolgens in het water en kijk wat er gebeurt. Blijft het water helder? Dan is er niks aan de hand en kun je de kleuren zo naast elkaar plaatsen. Geeft het garen wel af? Dan zou je eventueel voor een ander garen kunnen kiezen of de lichte kleur kunnen vervangen voor een donkerder garen.

De verdeling van de strepen

Wanneer je de kleuren en het juiste garen hebt gevonden is het bijna tijd om aan de slag te gaan. Je zou voordat je begint met haken nog wel na kunnen denken over de verdeling van de strepen van jouw gestreepte trui.

Stel dat je bijvoorbeeld kiest voor een wat grover en breder streepmotief. Dan wil je natuurlijk van te voren wel even hebben bedacht hoe lang jouw trui gaat worden zodat je over deze lengte de strepen als het ware kunt “verdelen”. Wanneer je dit niet doet dan zou het zomaar kunnen dat de onderste streep ineens heel smal wordt, omdat je de gewenste lengte van de trui al hebt bereikt.

Nu kun je natuurlijk ook heel eenvoudig wat rijen “weglaten” of toevoegen, en bij smallere streepjes is dit natuurlijk nog wat makkelijker. Maar wanneer je heel precies te werk wilt gaan, is dit wel even iets om over na te denken.

Drops haaknaalden set Circus Pro

Drops Haaknaaldenset

DROPS Pro Circus Haaknaalden – Set

€30,23 bij Bol.com

Het wisselen van kleuren

Het nadeel van een gestreepte trui haken? Je zal veel meer draadjes moeten afhechten, omdat je natuurlijk veel meer kleurenwissels hebt. Nu is dit niet heel erg, want dit is totaal niet moeilijk.

Maar hoe maak je een mooie kleurenwissel?

Wanneer je ervoor kiest om de nieuwe kleur steeds aan het begin van een nieuwe rij aan te hechten, dan is dit het makkelijkste. Je kunt dan eenvoudig de keerlossen haken met de nieuwe kleur garen. Op deze manier wordt de wisseling van het garen vrijwel onopvallend.

Haak de keerlosse met de nieuwe kleur garen voor een onopvallende kleurenwissel
een nieuwe toer met een andere kleur garen haken, zo doe je dat

Heb je gekozen voor een kleurenwissel midden in je toer, dan kun je dit als volgt doen:

Haak tot aan het punt waar je van kleur wilt gaan wisselen, maar de laatste steek maak je nog niet helemaal af, je wacht nog even met de laatste stap (het omslaan van de draad en deze door de lusjes halen die nog op je haaknaald staan).

Een gestreepte trui haken, van kleur wisselen

Leg nu je nieuwe kleur garen tegen de oude aan, zodat deze nieuwe draad de oude als het ware vervangt. Maak de steek nu af met de nieuwe kleur garen. Met deze nieuwe kleur kun je vervolgens de rest van de toer haken.

Maak de steek nu af met de nieuwe kleur garen
Haak verder met de nieuwe kleur garen

Het boord van jouw zelfgemaakte trui

Een boord is niet bij alle truien nodig, maar toch vind ik het zelf altijd wel een toffe toevoeging. Het boord kan natuurlijk aan de onderkant van je trui en bij de mouwen komen. En ook langs de hals kan dit soms nog een nette afwerking zijn.

Het boord kan je net zoals de rest van de trui in streepmotief haken, of juist effen, dit is net wat jij leuk vind. Ben je benieuwd hoe je een boord kunt haken? In deze blog vind je een handige tutorial.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!