Selecteer een pagina

Een half stokje haken, hoe doe je dat?

Een half stokje haken, hoe je dat?

Een half stokje zit eigenlijk tussen een vaste en een stokje in. Het is een steek die iets groter is dan een vaste, en je raad het al, iets kleiner dan een stokje. Een half stokje haken is absoluut niet moeilijk. In deze blog laat ik je stap voor stap zien hoe je dit doet.

Een half stokje wordt in veel haakpatronen afgekort met de term hfst of hstk. In Nederlandstalige patronen kom je deze steek eigenlijk niet zo heel veel tegen, je zult dan eerder het stokje of een vaste gebruiken. Maar zeker bij Engelstalige patronen is dit een steek die wat vaker wordt gebruikt. In Engelstalige patronen wordt een half stokje ook wel afgekort als htr. (half treble). In Amerikaanse haakpatronen heet een half stokje half double crochet, en wordt het vaak afgekort met de term hdc.

Het voordeel van deze steek is dat het gehaakte item iets luchtiger wordt dan een item wat gehaakt wordt met vasten. Deze steek zal je daarom niet zo heel snel tegenkomen voor items die opgevuld moeten worden zoals knuffels. Maar zeker voor het haken van kleding, mutsen, sjaals en andere accessoires is deze steek een echte aanrader.  

Een half stokje haak je als volgt:

Sla de draad om je haaknaald

Haak tutorial: Hoe haak je een half stokje

Steek je haaknaald nu in het lusje waar je de steek wilt gaan haken

Haak uitleg: halve stokjes haken, zo doe je dat

Pak de draad op met je haaknaald en haal deze mee terug met je haaknaald.

Online leren haken: halve stokje
Haaksteken stap voor stap uitgelegd

Sla de draad nogmaals om je haaknaald

Haak uitleg, online haakles

En haal deze draad door de drie lusjes die al op je haaknaald stonden. Hierna staat er nog maar 1 lusje op je haaknaald.

Halve stokjes haken, hoe je dat?

That’s it, herhaal deze steek tot het einde van je toer.

Tip! Wanneer je een recht stuk haakt en je haakt met vasten, dan haak je 1 keerlosse wanneer je jouw haakwerk gaat keren. Bij een half stokje kun je beter 2 keerlossen haken, omdat deze steek iets langer is dan een vaste.

Haak 2 keerlossen wanneer je halve stokjes haakt
Drops haaknaalden set Circus Pro

Drops Haaknaaldenset

DROPS Pro Circus Haaknaalden – Set

€30,23 bij Bol.com

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!