Een handige tip voor het naaien van dikke stoffen

Een handige tip voor het naaien van dikke stoffen

Dikke stoffen kunnen soms wat moeilijk zijn om te naaien op je naaimachine. Zeker wanneer je meerdere lagen stof op elkaar moet stikken, kan dit nog wel eens voor problemen zorgen. Maar wist je dat hier een heel handig trucje voor is, waarmee dit een stuk makkelijker wordt?

Allereerst is het sowieso aan te raden om voor een wat dikkere naaimachinenaald te kiezen. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale denim naalden of naalden voor leer. En naast de verschillende soorten naalden zijn er ook weer naalden in verschillende diktes verkrijgbaar. De dikte van de naald staat altijd vermeld op het doosje waar de naaimachinenaalden inzitten. Over het algemeen kun je aanhouden: des te dikker de stof, des te dikker de naaimachinenaald.

Wil je meer lezen over de naaimachinenaalden en hoe je eenvoudig de juiste naald voor jouw stof kunt kiezen? Lees dan vooral ook even deze blog: “Verschillende soorten naaimachinenaalden”

Maar goed je hebt nu dus de juiste naaimachinenaald gekozen en in je naaimachine geplaatst. Hoe nu verder?

Je zal met name aan het begin van de naden merken dat het lastig is om de dikke stoffen te naaien. Zoals je op onderstaande foto kunt zien zal het voetje van je naaimachine vaak ook een beetje naar achteren gaan hellen. Het moet als het ware een soort heuvel van dikke stoffen op, en het is logisch dat je naaimachine hier moeite mee kan hebben om dit te naaien.

Dikke stoffen naaien, het naaimachinevoetje helt naar achteren

Wanneer je merk dat je dit probleem ook hebt aan het begin van het stikken van de naad, dan kun je dit als volgt oplossen:

Zorg dat je naald in de stof staat, zodat deze niet kan verschuiven.

Zet je naaimachinevoetje omhoog en plaats aan de achterkant, achter de stof een klein stukje karton. Je zult zien dat het voetje dan weer plat komt te liggen, wat het stikken veel makkelijker maakt.

Plaats een stukje karton aan de achterkant onder het naaivoetje

That’s it! Wanneer je naaimachine eenmaal over dit punt heen is, dan zal je zien dat het stikken van de naad veel makkelijker gaat.

Vind je het leuk om te leren hoe je je eigen kleding kunt maken. Of ben je op zoek naar toffe naaipatronen? Klik dan hier om onze online workshops te bekijken. Hier laat ik je stap voor stap zien hoe je zelf aan de slag kunt achter de naaimachine en geef ik je heeel veel handige tips, zodat je leker snel resultaat hebt! 🙂