Selecteer een pagina

Een kapotte rits vervangen, hoe doe je dat?

Een kapotte rits vervangen, hoe doe je dat?

Alweer een tijdje terug heb ik een aantal broeken zelf gemaakt. Het zijn wide-leg modellen naar een naaipatroon uit een vintage boek van mijn oma. Het waren de broeken waar ik al die tijd al naar op zoek was, maar die ik maar niet kon vinden in de juiste maat. Deze broeken draag ik dan ook nu dag in dag uit. Bij één broek is de rits alleen een beetje lam geworden. En daarom laat ik je in deze blog zien hoe je een kapotte rits kunt vervangen.

De broeken die ik heb gemaakt hebben geen tailleband, maar hebben aan de bovenkant een beleg. De meeste druk komt dus op de rits te staan. Ik merkte een tijdje terug al dat de rits wat makkelijker open ging tijdens het dragen. Ik had er daarom al voor gekozen om aan de bovenkant een haakje en een oogje te bevestigen. Deze kun je heel eenvoudig aan de bovenkant van je broek naaien met de hand met naald en draad.

Het probleem was toen verholpen. Tot ik van de week zag dat de rits soms toch nog uit zichzelf open gaat. Nu durf ik het risico niet te lopen dat ik ineens ergens sta met een open broek, dus was het nu echt tijd om de rits te vervangen. Hieronder laat ik je zien hoe je dit kunt doen 😊.

Sluiting met haakje en oogje

Ik ben begonnen met het loshalen van het haakje en het oogje en vervolgens het beleg. Dit kun je eenvoudig doen met een tornmesje.

Haal het beleg los van de rits

Hierna heb ik de rits aan de goede kant van de stof losgehaald. Dit is het stiksel wat je aan de buitenkant van de broek ziet.

Torn het stiksel van de rits los
Een kapotte rits vervangen zo doe je dat

En ten slotte ook het stiksel waarmee de rits op de naadtoeslag was genaaid. Je kunt de rits nu helemaal loshalen.

Je eigen kleding repareren

Vervolgens heb ik de nieuwe rits erbij gepakt. Het is het makkelijkste als deze (ongeveer) even lang is als de oude rits. En ik heb de rits met de goede kant op de goede kant van de naadtoeslag gespeld en hierna vast gestikt op de naaimachine. Dit doe je binnen de naadtoeslag.

Speld de rits vast en stik deze vast op de naaimachine
Stik de zijkant van de rits vast op de naadtoeslag
Een nieuwe rits inzetten, zo doe je dat

Speld hierna ook de andere zijkant van de rits op de naadtoeslag aan de andere kant. En stik dit ook weer vast op de naaimachine.

Speld de rits met de andere zijkant ook weer vast op de naadtoeslag
Kleding repareren, online naailes

Hierna kun je de rits aan de goede kant van de broek door gaan stikken. Zelf vond ik het fijner om dit even netjes te strijken. Strijk beide kanten van de stof zo dat deze precies tot het midden van de rits komen. De rits is hierdoor als het ware niet meer echt zichtbaar.

Ik heb de stof nog wel even vastgespeld zodat deze goed op z’n plek zou blijven liggen. Steek de spelden zo in de stof dat je deze tijdens het stikken er makkelijk uit kunt halen. De naaimachinenaald komt eerst bij het puntje van de speld en het knopje van de speld ligt richting jou.

Het doorstikken van de rits heb ik met een iets langere steeklengte gedaan.

Stik de rits door aan de goede kant van de broek

Stik hierna het beleg weer vast en zet het beleg weer met kleine steekjes vast op je rits. En klaar is kees 😉. Het vervangen van een kapotte rits is in principe niet echt moeilijk, maar je moet er wel even voor gaan zitten. Wanneer je dit stap voor stap doet zal je zien dat het heel goed te doen is.

Stik het beleg weer vast
Zet het beleg met kleine steekjes vast op de rits

Ben je een nieuw kledingstuk aan het maken en wil je hier een rits inzetten? Lees dan vooral ook even deze blog: “How to: een rits inzetten”.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop