Selecteer een pagina

Een knoopsgat maken op de naaimachine

Knoopsgaten maken met de naaimachine

Een knoopsgat maken moeilijk? Echt niet! Heel veel naaimachines hebben tegenwoordig een automatisch programma dat als vanzelf een knoopsgat maakt. Dit zorgt voor nette, strakke knoopsgaten, wat je zelfgemaakte kleding een professionele uitstraling geeft.


Zoals je op de foto ziet heeft deze naaimachine meerdere knoopsgaten waar je uit kunt kiezen. Ik heb voor het rechte model gekozen, op mijn naaimachine is dit nummer 7. Maar dit verschilt uiteraard per naaimachine.

Knoopsgat maken op de naaimachine
Knoopsgat maken op de naaimachine

Zorg dat je het gedeelte waar het knoopsgat komt verstevigt met vlieseline.

Voor het maken van een knoopsgat zit er een apart voetje bij je naaimachine. In dit voetje kan je je knoop plaatsen, zodat het knoopsgat precies op de juiste maat wordt gemaakt. Om de persvoet te verwisselen, zet je de persvoethendel omhoog. Achter op de houder van de persvoet zit een knopje. Wanneer je deze indrukt, zal het voetje vanzelf loslaten. Het knoopsgatvoetje leg je vervolgens onder het uiteinde van de houder, de persvoethendel plaats je voorzichtig weer naar beneden. (Het gedeelte van het voetje waar de knoop in ligt is naar achteren gericht)

Knoopsgat maken op de naaimachine
Knoopsgat maken op de naaimachine
Knoopsgat maken op de naaimachine

Zelf een flanellen jas maken

Is het moeilijk om zelf een flanellen jas te maken? Echt niet! In deze online video workshop laat ik je stap voor stap zien hoe jij dit ook kunt!

Nu voor maar €47

Online workshop flanellen jas maken op de naaimachine (1)

Wanneer je knoopsgaten in een kledingstuk gaat maken, geef dan met kleermakerskrijt aan waar deze moeten komen. Het is altijd slim om het knoopsgat op een proeflapje uit te testen, zodat je zeker weet dat dit is wat je wilt.

Plaats de stof onder je naaimachine en breng de persvoet naar beneden.

Knoopsgat maken op de naaimachine

Links naast je persvoet zit een knoopsgathendel en deze breng je ook naar beneden, zoals te zien is op de foto.

Knoopsgat maken op de naaimachine

Vervolgens kan je de naaimachine starten door je voetpedaal langzaam in te duwen. Houd de draad losjes vast en begeleid de stof rustig onder de persvoet door. Doe dit echter met beleid en trek de stof niet onder de voet door. De naaimachine gaat nu automatisch het knoopsgat maken en hecht deze ook automatisch af. Wanneer het knoopsgat af is, dan zal de naaimachine vanzelf stoppen.

Knoopsgat maken op de naaimachine

Haal de stof onder het voetje vandaan, je zal zien dat het knoopsgat rondom is gestikt. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is de stof binnenin het stiksel voorzichtig open te snijden. Om te voorkomen dat je per ongeluk door het stiksel heen zal snijden is het aan te raden om 2 spelden te plaatsen, zoals je op de foto kunt zien. Snijd het knoopsgat voorzichtig open met een tornmesje.

Knoopsgat maken op de naaimachine
Knoopsgaten maken op de naaimachine
Knoopsgaten maken op de naaimachine
Knoopsgaten maken op de naaimachine

Wil je lezen hoe je een knoop aan zet, klik dan hier.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!