Nieuw: Digitale Naaimachine Scheurkalender voor 2025. Klik hier voor meer info.

Een naaipatroon overtrekken, hoe werkt dit precies?

Een naaipatroon overtrekken, hoe werkt dit precies?

Bij veel naaipatronen zie je vaak verschillende maten patronen op het patronenblad staan. Deze onderdelen overlappen elkaar vaak. Het is dan hierdoor helaas niet mogelijk om de patroondelen zo meteen uit te knippen, zodat je deze op je stof kunt gaan leggen. In deze blog vertel ik je hoe je het naaipatroon kunt overtrekken, zodat je alle patroondelen hierna kunt gaan uitknippen uit de stof.

Wat heb je nodig?

  • Het naaipatroon dat je wilt gaan maken
  • Patroonpapier (Het effen patroonpapier is hierbij prima om te gebruiken. Wanneer je echt zelf een patroon wilt gaan tekenen, kun je beter gebruiken maken van ruitjes papier)
  • Een pen / potlood / stift
  • Een schaar

Hoe werkt het overtrekken van een naaipatroon?

Het overtrekken van het naaipatroon is eigenlijk super simpel. Je legt het patronenblad voor je. Je kunt hierbij alvast even de goede patroondelen en de maat opzoeken. De patroondelen staan vaak aangeduid met verschillende cijfers die je ook op de rand van het patronenblad weer terug kunt vinden. Zo kan de voormouw bijvoorbeeld onderdeel 5 in de kleur zwart terug te vinden zijn. Dit verschilt altijd een beetje per patroon, maar kun je altijd terugvinden in de beschrijving.

De verschillende maten staan vaak aangegeven met verschillende lijnen. En ook de verschillende tekentjes die bij een bepaalde maat horen kun je vaak op deze manier herkennen.

Wanneer je het patroondeel hebt gevonden kun je het patroonpapier over het patronenblad heen leggen. Zelf vind ik het fijner op de mattere kant aan de bovenkant te houden, maar in principe maakt dit eigenlijk niet zo uit. Om te voorkomen dat het patroonpapier heel de tijd blijft verschuiven kun je iets zwaars hierop zetten (zoals een plankbandhouder). Je kunt eventueel ook de rand met een klein stukje plakband vastplakken.

Hierna kun je alle lijnen en symbolen van dit patroondeel overnemen. Vergeet ook niet om de recht-van-draad-lijn over te nemen. Hierna kun je ook nog op het nieuwe papieren patroondeel schrijven wat voor soort patroondeel het is, welke patroon en welke maat. Zelf vind ik het ook nog handig om hierbij te schrijven om het patroon inclusief of exclusief naadtoeslag en zoom is. Wanneer je dit patroon bijvoorbeeld een tweede keer gaat maken, kun je hierbij niet de mist in gaan en kun je de verschillende patroondelen makkelijker herkennen.

Dit herhaal je ook voor de andere patroondelen van het patroon. Hierna kun je de verschillende patroondelen op je stof gaan leggen en uit gaan knippen, zodat je deze hierna in elkaar kunt gaan zetten op de naaimachine.

Voordat je het papieren patroondeel los gaat halen van de uitgeknipte stof is het nog belangrijk om de bepaalde symbolen en tekens van het patroon over te nemen op je stof. Dit kunnen bijvoorbeeld speciale markeringen zijn die precies op elkaar moeten kopen bij een mouw, het punt van een kraag, of de punten waartussen je de stof moet gaan rimpelen.

Deze punten kun je eventueel aangeven met rijggaren, kleermakerskrijt of door een klein stukje in te knippen. Zorg er wel voor dat je dit stukje niet verder in knipt dan de naadtoeslag, anders heb je straks een gat in je zelfgemaakte kleding 😉.

Tip! Het overtrekken van het naaipatroon kan soms nog wel wat extra werk zijn. Met onze digitale naaipatronen kan je op deze manier een hoop tijd besparen. Dit digitale naaipatroon kun je zelf eenvoudig per maat uitprinten en gelijk uitknippen. Op deze manier weet je ook zeker dat alle symbolen en tekens goed op de patroondelen staan, en dat je niets bent vergeten over te nemen

Zelf een flanellen jas maken

Is het moeilijk om zelf een flanellen jas te maken? Echt niet! In deze online video workshop laat ik je stap voor stap zien hoe jij dit ook kunt!

Nu voor maar €47

Online workshop flanellen jas maken op de naaimachine (1)

Alternatieven voor patroonpapier

Vroeger werden veel patronen overgenomen op kranten. Dit is natuurlijk een onwijs goedkope optie, die op zich ook prima kan werken. Aangezien de kranten alleen niet doorschijnen, wordt dit wel iets lastiger. Maar je kunt dan de patroondelen ook overnemen met behulp van een radeerwieltje.

Je plaatst het krantenpapier dan onder het patronenblad. Met je radeerwieltje kun je hierna alle lijnen op het patronenblad volgen die je nodig hebt voor jouw patroon. Deze puntjes drukken dan door op het krantenpapier, zodat je deze lijnen hierna uit kunt knippen. Deze patroondelen kun je dan hierna op je stof gaan spelden. Aangezien kranten soms wel wat kunnen afgeven, is dit misschien wat minder handig voor lichtere stoffen.

Je kunt ook kiezen voor de wat grotere doorzichtige (puin)vuilniszakken die je misschien wel eens hebt gebruikt voor een verbouwing. Deze zakken hebben als voordeel dat ze goed doorschijnen. Wanneer je deze helemaal openknipt, dan kun je de ook prima gebruiken als alternatief voor het standaard patroonpapier. Deze zullen zelfs nog iets meer doorschijnen dan het papier.

Het nadeel van deze zakken is alleen wel dat pen of stift wat makkelijker kan gaan vlekken en dat je deze patroondelen niet kunt strijken, want dan zal het plastic smelten. Wanneer papieren patroondelen een klein beetje gekreukeld zijn, dan kun je dit eenvoudig oplossen door deze voorzichtig te strijken.

Digitale naaimachine scheurkalender

Naaimachine Scheurkalender 2025

Scheurkalenders zijn altijd leuk! Met deze digitale Scheurkalender ontvang je in 2025 iedere dag een leuke tip, weetje of tof extraatje. Leuk om cadeau te geven of om stiekem zelf te houden 😉

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!