Nieuw: Digitale Naaimachine Scheurkalender voor 2025. Klik hier voor meer info.

Een rits korter maken, zo doe je dat.

Verschillende soorten ritsen

Ritsen zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. Maar je zult altijd net zien dat die ene rits in die éne goede kleur, net te lang is. 😉 Maar wist je dat je dit heel eenvoudig op kunt lossen door de rits wat korter te maken? In deze blog vind je een stap voor stap uitleg.

In dit voorbeeld laat ik zien hoe je een gewone, niet deelbare rits met plastic tandjes in kunt korten. Deze ritsen gebruik ik zelf eigenlijk het meest. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken voor de sluiting van een broek, jurk of rok. Voor wat dikkere en stevigere stoffen kun je soms beter een rits met metalen tandjes gebruiken. Voor jassen en vesten heb je een deelbare rits nodig, deze ritsen kunnen helemaal open. Het inkorten van deze ritsen werkt net op een wat andere manier.

Allereerst meet je eerst hoe lang je rits moet worden. Maak je gebruik van een naaipatroon? Dan staat vaak in het de beschrijving al precies vermeldt wat de goede lengte is. Je kunt op dit punt even een speld plaatsen.

Een rits korter maken, online naailes

Omdat we de rits wat korter gaan knippen komt de stopper hierdoor te vervallen. Om te voorkomen dat de ritsrunner los komt moeten we een nieuwe “stopper” gaan maken. Dit kan gewoon met garen.

Je pakt een naald met een dubbele draad en maakt ongeveer 15 steken over de tandjes van de rits heen, zoals te zien op de foto.

Een rits inkorten, hoe doe je dat?
Een rits inkorten, hoe doe je dat?
Digitale naaimachine scheurkalender

Naaimachine Scheurkalender 2025

Scheurkalenders zijn altijd leuk! Met deze digitale Scheurkalender ontvang je in 2025 iedere dag een leuke tip, weetje of tof extraatje. Leuk om cadeau te geven of om stiekem zelf te houden 😉

Hierna kun je de draad afhechten. Dit kun je doen door op de zelfde plek een paar kleine steekjes te maken. Voordat je deze draad aantrekt kun je de naald door dit lusje met garen steken en aantrekken. Dit herhaal je een paar keer.

Knip de rits vervolgens 1,5 onder de zelfgemaakte stopper af. Je ziet de stof misschien nog een beetje kan gaan rafelen. Om te voorkomen dat dit verder loslaat kun je dit deel nog even afwerken met de festonsteek. Hier kun je weer een dubbele draad voor gebruiken.

Werk de onderkant van de rits af met de festonsteek

Ben je  benieuwd hoe je zelf een rits in jouw zelfgemaakte kleding kunt zetten?  Bekijk dan ook zeker deze blog.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!