Selecteer een pagina

Een tailleband met elastiek doorstikken, hoe doe je dat?

Een tailleband met elastiek doorstikken hoe doe je dat?

Een tailleband met elastiek is een super simpele manier om een tof kledingstuk te maken, zonder dat je bijvoorbeeld aan de slag moet een rits of knopen en knoopsgaten. Met het elastiek kun je het kledingstuk eenvoudig volledig aanpassen op jouw maat. Deze tailleband met elastiek doorstikken op de naaimachine kan een leuk tof extra detail aan jouw kledingstuk geven. Daarnaast zorgt je er op deze manier ook nog eens voor dat het elastiek niet meer zal verschuiven. In deze blog laat ik je zien hoe je dit kunt doen.

Zorg om te beginnen dat jouw tailleband met elastiek volledig is afgestemd op jouw maat, voordat je deze gaat doorstikken. Dit kun je eenvoudig even doen door het kledingstuk te passen en te kijken of het zo fijn zit. Wanneer je hier tevreden mee bent is het tijd om het extra stiksel te gaan maken.

Het is een beetje afhankelijk van de breedte van het elastiek hoeveel doorstiksels je wilt gaan maken. Bij een wat breder elastiek, zoals op onderstaande foto, is het bijvoorbeeld mooi om bijvoorbeeld 2 of 3 rijen te stikken. Bij een smaller elastiek zou je bijvoorbeeld voor 1 stiksel kunnen kiezen.

Zorg dat het elastiek in de tailleband netjes verdeelt is en plaats de tailleband onder je naaimachine met de naald in de stof. Zet het naaimachinevoetje naar beneden en begin dan langzaam met het maken van het stiksel. Stik even een stukje achteruit en dan weer vooruit om de draad goed aan te hechten. Zelf vind ik het fijner om de snelheid van de naaimachine wat langzamer te zetten, zodat je hier goed controle over hebt.

Welke naaimachine raad ik aan de Janome naaimachine

Waar je bij andere stoffen juist niet aan stof moet trekken tijdens het stikken op de naaimachine, moet je dit bij de tailleband nu juist wel doen. Rek het elastiek en de stof zover uit dan deze weer strak staan en plat liggen. Terwijl je de stof en het elastiek uitrekt maak je het stiksel met de naaimachine. Tussendoor kun je even stoppen en de stof en het elastiek weer uitrekken en weer verder gaan. Wanneer je tussendoor even stopt let dan wel altijd goed op dat je naald in de stof staat. Zo weet je zeker dat de stof niet kan verschuiven. Je stikt de tailleband helemaal rond, tot je weer bij het begin bent aangekomen. Hier kun je weer een klein stukje achteruit en vooruit stikken om de draad af te hechten. De draden kun je vervolgens afknippen.

Eventueel kun je hierna nog een tweede of derde doorstiksel maken.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!