Selecteer een pagina

Een tailleband met elastiek doorstikken, hoe doe je dat?

Een tailleband met elastiek doorstikken hoe doe je dat?

Een tailleband met elastiek is een super simpele manier om een tof kledingstuk te maken, zonder dat je bijvoorbeeld aan de slag moet een rits of knopen en knoopsgaten. Met het elastiek kun je het kledingstuk eenvoudig volledig aanpassen op jouw maat. Deze tailleband met elastiek doorstikken op de naaimachine kan een leuk tof extra detail aan jouw kledingstuk geven. Daarnaast zorgt je er op deze manier ook nog eens voor dat het elastiek niet meer zal verschuiven. In deze blog laat ik je zien hoe je dit kunt doen.

Zorg om te beginnen dat jouw tailleband met elastiek volledig is afgestemd op jouw maat, voordat je deze gaat doorstikken. Dit kun je eenvoudig even doen door het kledingstuk te passen en te kijken of het zo fijn zit. Wanneer je hier tevreden mee bent is het tijd om het extra stiksel te gaan maken.

Het is een beetje afhankelijk van de breedte van het elastiek hoeveel doorstiksels je wilt gaan maken. Bij een wat breder elastiek, zoals op onderstaande foto, is het bijvoorbeeld mooi om bijvoorbeeld 2 of 3 rijen te stikken. Bij een smaller elastiek zou je bijvoorbeeld voor 1 stiksel kunnen kiezen.

Zorg dat het elastiek in de tailleband netjes verdeelt is en plaats de tailleband onder je naaimachine met de naald in de stof. Zet het naaimachinevoetje naar beneden en begin dan langzaam met het maken van het stiksel. Stik even een stukje achteruit en dan weer vooruit om de draad goed aan te hechten. Zelf vind ik het fijner om de snelheid van de naaimachine wat langzamer te zetten, zodat je hier goed controle over hebt.

Welke naaimachine raad ik aan de Janome naaimachine

Waar je bij andere stoffen juist niet aan stof moet trekken tijdens het stikken op de naaimachine, moet je dit bij de tailleband nu juist wel doen. Rek het elastiek en de stof zover uit dan deze weer strak staan en plat liggen. Terwijl je de stof en het elastiek uitrekt maak je het stiksel met de naaimachine. Tussendoor kun je even stoppen en de stof en het elastiek weer uitrekken en weer verder gaan. Wanneer je tussendoor even stopt let dan wel altijd goed op dat je naald in de stof staat. Zo weet je zeker dat de stof niet kan verschuiven. Je stikt de tailleband helemaal rond, tot je weer bij het begin bent aangekomen. Hier kun je weer een klein stukje achteruit en vooruit stikken om de draad af te hechten. De draden kun je vervolgens afknippen.

Eventueel kun je hierna nog een tweede of derde doorstiksel maken.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop