Afgelopen week stond ik samen met mijn zus in de kringloopwinkel, en ineens stond daar een toffe naaimachine. Een vintage donkerrood model, waar mijn zus in één klap verliefd op werd. Vaak kun je voor een prikkie een naaimachine kopen in de kringloopwinkel, maar weet je al waar je hierbij op moet letten? Ik vertel je hier meer over in deze blog.
Is het de gok waard?
Het nadeel van een tweedehands naaimachine kopen bij de kringloopwinkel, is dat deze vaak niet getest zijn. Het blijft dus altijd toch een beetje een gok of de naaimachine nog wel goed werkt. In sommige gevallen is het die gok meer dan waard. Maar qua prijs ligt dit natuurlijk wel een beetje aan wat je bereid bent om te betalen voor deze gok.
Zo vond ik zelf €20 best oké om te riskeren voor een toffe naaimachine. Maar veel hoger zou ik zelf hier denk ik niet bij gaan. Je weet namelijk nog niet of de machine goed werkt of deze ook fijn is om te gebruiken.
Tip! Je kunt altijd in de kringloopwinkel even een rondje lopen en op zoek gaan naar een stopcontact. Zo kun je alvast even kijken of het snoer nog goed is, de machine überhaupt aan gaat en of het voetpedaal nog werkt. Op deze manier wordt de gok al een stuk minder groot. 😉
De verschillende functies
Met name bij de wat oudere naaimachines zal je zien dat deze wat minder verschillende functies hebben, zoals verschillende soorten steken, de automatische draadinrijger enz. Nu denk ik zelf dat dit eigenlijk helemaal geen probleem hoeft te zijn, want de meeste bijzondere steken zal je denk ik niet zo heel veel gebruiken. Maar je kunt wel even kijken welke functies jij fijn vindt om te gebruiken en of deze ook op deze naaimachine zitten.
Wanneer de machine een gewone rechte steek en een zigzagsteek heeft, kom je eigenlijk al een heel eind. Zelf vind ik wel fijn als de naaimachine ook een stretchsteek en optie heeft om knoopsgaten te maken. Maar mocht je echt een mooie machine hebben gekozen en mochten deze functies ontbreken, dan is dit eventueel ook nog wel op een andere manier op te lossen.
Zo kun je bijvoorbeeld ook knoopsgaten met de hand maken en kun je in plaats van de stretchsteek ook een flauwe zigzagsteek gebruiken.
Naaimachine Scheurkalender 2025
Scheurkalenders zijn altijd leuk! Met deze digitale Scheurkalender ontvang je in 2025 iedere dag een leuke tip, weetje of tof extraatje. Leuk om cadeau te geven of om stiekem zelf te houden 😉
Zitten alle onderdelen bij de naaimachine?
Met name bij de wat oudere naaimachines kan het lastiger zijn om ontbrekende onderdelen nog te vinden. En als ze er al zijn, dan is de kans groot dat deze in verhouding een stuk duurder zullen zijn dan de onderdelen van nieuwere machines. Het kan dus handig zijn om van te voren even te bekijken of de machine wel compleet is.
Welke onderdelen moeten er bij de naaimachine zitten?
- Een snoer voor de stroom en een voetpedaal. Bij veel naaimachines zitten deze aan elkaar vast. Controleer ook even of het snoer er nog goed uitziet en niet beschadigd is.
- Een naaimachinevoetje. Je kunt in principe best wel wat naaimachinevoetjes los kopen, maar het is natuurlijk wel het fijnste als je het originele voetje bij je naaimachine hebt. Wanneer je het standaardvoetje hebt, kom je eigenlijk al een heel eind. Extra voetjes voor bijvoorbeeld knoopsgaten of ritsen zijn mooi meegenomen, maar geen ramp als deze op dit moment niet bij de naaimachine zitten.
- Het spoelhuisje. Het spoeltje moet je in het spoelhuis plaatsen, dit onderdeel kun je vaak loshalen uit je naaimachine. Wanneer het spoelhuis ontbreekt zou ik persoonlijk zelf de naaimachine niet kopen, omdat het wel wat lastiger kan zijn om de goede maat terug te vinden, zeker wanneer de machine al wat ouder is. Mocht je wel een spoelhuis hebben, maar geen spoeltjes, dan is dit geen probleem. Deze kun je makkelijk nieuw kopen.
Maak je eigen reversible schoudertas
Wil jij ook leren hoe je zelf een schoudertas kunt maken op de naaimachine, maar weet je nog niet zo goed waar je moet beginnen?
Meld je aan voor de digitale workshop. Hierin laat ik je in verschillende video’s zien hoe jij dit ook kunt doen.
Nu voor maar €25
- Een beschermhoes, is niet noodzakelijk, wel handig. Op deze manier kun je je naaimachine eenvoudig beschermen tegen stof. Mocht deze niet bij de machine zitten, kun je deze eventueel ook nog zelf maken, bijvoorbeeld van tafelzeil met een leuk printje.
Tip! Wij kwamen er al vrij snel achter dat de naaimachine die wij hadden gevonden in de kringloopwinkel geen voetpedaal meer had. Je zou dan eventueel op je telefoon even kunnen kijken op marktplaats of deze misschien wordt aangeboden. Dit geldt natuurlijk ook voor andere onderdelen. Vaak zie je dan ook uit welke onderdelen de naaimachine precies bestaat.
Als er nog een handleiding van de naaimachine is, dan is dit helemaal top, maar mocht dit niet zo zijn, dan is dit ook geen ramp. Veel handleidingen zijn ook digitaal te vinden via Google. En anders is het ook nog zo dat veel naaimachines qua functies redelijk op elkaar lijken.
Ook naalden zijn niet persé noodzakelijk, deze kun je prima nieuw kopen en zal je toch regelmatig moeten vernieuwen.
Wat is de staat van de naaimachine?
Dan is de staat van de naaimachine natuurlijk ook nog een belangrijk punt. Ziet deze er nog goed uit? Of zie je op het eerste oog al dat de naaimachine wat gebreken heeft?
Controleer ook even het gedeelte onder het naaimachinevoetje en het spoelhuisje. Is dit heel vies? Of ziet dit er nog wel goed uit? Je kunt dit zelf natuurlijk helemaal schoonmaken, maar het kan je wel een hoop vertellen over de staat van de naaimachine en de manier waarop de vorige eigenaar hiermee om is gegaan.
Daarnaast kun je ook even kijken of de naaimachine nog een garenpin bovenop de machine heeft waar je het klosje garen op kunt zetten. Soms is deze ook uitschuifbaar. Als deze afgebroken is, is het bijvoorbeeld alweer een stukje lastiger.
Je kunt ook nog even kijken of de achteruitstikknop werkt. Is deze makkelijk in te duwen en werkt deze ook goed? Het achteruitstikken zal je vrij vaak gebruiken bij het aan- en afhechten, dus het is wel fijn als deze op je naaimachine zit en ook goed werkt.
Mocht je zien dat het lampje niet meer werkt, dan zou je deze eventueel ook nieuw kunnen kopen. Je kunt hierbij eventueel wel alvast even kijken welke fitting het is, en even Googlen of deze nog steeds worden verkocht.
De wat bekendere merken
Singer, Janome, Husqvarna, Lewenstein zijn bijvoorbeeld echte aanraders. De wat nieuwere, goedkopere, lichtere modelellen zou ik zelf niet zo snel tweedehands kopen. De kwaliteit van deze naaimachines is gewoon wat minder en hier zou ik dan ook niet zo snel de gok voor nemen. Ik heb zelf het idee dat de wat zwaardere oudere vintage machines van een betere kwaliteit zijn en ook langer mee zullen gaan.
De donkerrode vintage naaimachine ging trouwens niet mee naar huis omdat het voetpedaal ontbrak. Maar toen we nog even verder liepen in de kringloopwinkel kwamen we wel een turquoise Singer naaimachine tegen uit de jaren ’60. Deze had wel een voetpedaal en had ook nog eens een bijpassende tafel én origineel handleiding-boekje. Deze konden we natuurlijk niet laten staan. 😉