Selecteer een pagina

Een vest haken in een avond, is dit mogelijk?

Een vest haken in een avond, is dit mogelijk?

Wanneer je aan de slag gaat met het maken van je eigen kleding, dan wil je natuurlijk het liefste zo snel mogelijk resultaat, zodat je deze kleding ook zo snel mogelijk kunt gaan dragen. Handgemaakte kleding kost nu eenmaal wat tijd (en liefde, en geduld … (soms heel veel geduld 😉). Toch zal je je misschien afvragen hoe lang je hier ongeveer mee bezig bent én of het mogelijk is om bijvoorbeeld een vest in een avond te haken. Ben je benieuwd of dit mogelijk is? Je leest het in deze blog!

Ongeveer 10 / 12 jaar geleden ben ik zelf begonnen met haken. En hoe langer je hiermee bezig bent hoe meer je ook zult gaan merken dat dit steeds vlotter zal gaan. Je hoeft er niet meer over na te denken en de steken komen steeds sneller uit je haaknaald tevoorschijn. Je maakt minder foutjes, waardoor je minder vaak opnieuw hoeft te beginnen. Kortom je zal steeds sneller resultaat hebben. En dat is natuurlijk ontzettend fijn.

Maar eerlijk is eerlijk het blijft wel handwerk en dit is natuurlijk in geen enkele manier te vergelijken met een trui die gemaakt wordt in een fabriek. Dus ja, dit kost wel wat tijd. Dus om heel eerlijk te zijn; is het mogelijk om een vest te haken in een avond? Nee de meeste vesten en truien niet. Natuurlijk is dit wel volledig afhankelijk van het patroon dat je zult gaan gebruiken. En maak je bijvoorbeeld gebruik van een heel dik garen, dan zal het misschien wel kunnen. Maar de meeste gehaakte en gebreide vesten zullen gewoon wat meer tijd kosten.

En eigenlijk  geloof ik dat dit ook helemaal niet erg is. Ik denk juist dat dit ook super waardevol kan zijn. Want heel eerlijk. Durven we tegenwoordig nog wel echt ergens de tijd voor te nemen? Of moet alles maar steeds sneller 😉. Hoe vet is het dat je jouw zelfgemaakte trui of vest zo steeds een beetje meer ziet ontstaat. En dat je dit helemaal zelf aan het doen bent? Dat is toch eigenlijk ook super veel waard?

Mocht je nu toch denken: “Ja leuk, maar ik heb toch wel een klein beetje haast. En ik zou toch wel snel mijn zelfgemaakte trui of vest willen dragen”. Dan vind je hieronder toch een paar handige tips om ervoor te zorgen dat je lekker snel resultaat hebt. 😊

Drops haaknaalden set Circus Pro

Drops Haaknaaldenset

DROPS Pro Circus Haaknaalden – Set

€30,23 bij Bol.com

Tips om ervoor te zorgen dat jouw zelfgemaakte trui of vest nog sneller af is:

Gebruik een dikker garen

Kies voor een dik chunky garen en natuurlijk ook een dikkere haaknaald. Waar je normaal gesproken een vest bijvoorbeeld zou haken met haaknaald nr. 4 of 5, zou je nu ook prima kunnen kiezen voor haaknaald 10 of 12. Hierdoor haak je veel sneller en zal jouw vest er ook nog eens mooi grof en stoer uitzien. In plaats van één dik garen zou je eventueel ook voor meerdere draden van een dunner garen kunnen kiezen. Wanneer je kiest voor verschillende kleuren krijg je hierdoor ook nog eens een tof gemêleerd effect.

Kies voor een simpel patroon

Hoe meer details jouw patroon heeft, hoe meer tijd dit waarschijnlijk zal kosten. Een patroon dat uit verschillende onderdelen bestaat die je naderhand aan elkaar vast moet naaien zal gewoon wat meer werk zijn. Kies je daarentegen voor een patroon dat grotendeels uit één stuk bestaat dan zal je hier veel sneller door heen gaan.

Wanneer je hebt gekozen voor een wat dikker garen, pas hier dan ook jouw patroon op aan. Bij wat dikker garen denk ik persoonlijk bijvoorbeeld meer aan een wat stoerder, grover (misschien een beetje oversized) vest.

Kijk of je onderdelen van een andere trui of vest kunt hergebruiken

Heb je bijvoorbeeld mouwen van een oud vest die je kunt gebruiken voor jouw nieuwe zelfgemaakte versie? Dan kun je hiermee natuurlijk super veel tijd mee besparen. Je hoeft dan enkel nog maar een voorpand en een achterpand te haken. Op deze manier is het misschien wel ineens mogelijk om een vest te haken in een avond. 😉

Maar heb je bijvoorbeeld nog heel veel gehaakte granny squares liggen waar je eigenlijk niets mee doet? Dan kun je deze ook prima gebruiken voor een tof gehaakt vest of zelfgemaakte trui. Wanneer je deze vierkanten aan elkaar vast naait kun je binnen no time een groter pand maken. Met een boord maak je jouw trui of vest vervolgens helemaal af.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!