Selecteer een pagina

Tip! Eenvoudig het stiksel van de lockmachine lostornen.

Tip Eenvoudig het stiksel van de lockmachine lostornen

Een lockmachine is natuurlijk het ideale hulpmiddel voor het afwerken van de randen van de stof of het verwerken van stetchstoffen. Toch kan er natuurlijk altijd net iets mis gaan wat er voor zorgt dat je het stiksel misschien (een stukje) los moet halen. Hieronder laat ik je een handig trucje zien, zodat je dit heel makkelijk en snel kunt doen.

Voor dit voorbeeld heb ik verschillende kleuren garen gebruikt, zodat het stiksel extra goed opvalt. Bij de lockmachine maak je vaak gebruik van 4 verschillende draden die samen het stiksel vormen. Zo heb je de draad van de linkernaald (in dit voorbeeld geel), de rechternaald (rood). De bovengrijper, dit is het garen aan de voorkant (groen) en de ondergrijper, de draad aan de achterkant (blauw).

Nu kan het misschien lastig lijken om dit stiksel los te tornen. Maar wanneer je dit in de juiste volgorde doet, is dit juist super simpel.

Ik vind het zelf altijd fijn om met de draad van de linkernaald (in dit voorbeeld geel) te beginnen. Dit is het garen dat horizontaal door het stiksel loopt. Met het tornmesje kun je het begin al een stukje loshalen. Je hoeft de draad niet persé door te snijden met het tornmesje. Je kunt deze ook voorzichtig er tussen uit halen. Vervolgens sla je een paar steken over en herhaal je dit op een aantal plekken. Meestal zit dit garen niet zo heel stevig vast en kun je op een gegeven moment voorzichtig aan het uiteinde van deze draad trekken, zodat je deze los kunt halen.

Lockmachine de draad van de linkernaald lostornen
Het stiksel van de lockmachine lostornen, hoe kun je dat het beste doen

Hierna kun je de andere horizontale draad op dezelfde manier loshalen. Dit is de draad van de rechternaald, in dit voorbeeld is dit het rode garen.

Het stiksel van de rechternaald van de lockmachine loshalen
De gestikte naad van de lockmachine loshalen, hoe doe je dat

Wanneer je dit hebt gedaan zal je zien dat je de andere draden, die van de boven- en de ondergrijper (groen en blauw) zo los kunt halen. Ze laten eigenlijk uit zichzelf al los van de stof.

De draden van de bovengrijper en de ondergrijper van de lockmachine lostornen

That’s it! 😊 Wanneer je het stiksel van de lockmachine op deze manier lostornt, kan het je een hoop frustratie én tijd besparen. Wil je meer lezen over de lockmachine? Klik dan hier.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!