Tip! Eenvoudig het stiksel van de lockmachine lostornen.

Tip Eenvoudig het stiksel van de lockmachine lostornen

Een lockmachine is natuurlijk het ideale hulpmiddel voor het afwerken van de randen van de stof of het verwerken van stetchstoffen. Toch kan er natuurlijk altijd net iets mis gaan wat er voor zorgt dat je het stiksel misschien (een stukje) los moet halen. Hieronder laat ik je een handig trucje zien, zodat je dit heel makkelijk en snel kunt doen.

Voor dit voorbeeld heb ik verschillende kleuren garen gebruikt, zodat het stiksel extra goed opvalt. Bij de lockmachine maak je vaak gebruik van 4 verschillende draden die samen het stiksel vormen. Zo heb je de draad van de linkernaald (in dit voorbeeld geel), de rechternaald (rood). De bovengrijper, dit is het garen aan de voorkant (groen) en de ondergrijper, de draad aan de achterkant (blauw).

Nu kan het misschien lastig lijken om dit stiksel los te tornen. Maar wanneer je dit in de juiste volgorde doet, is dit juist super simpel.

Ik vind het zelf altijd fijn om met de draad van de linkernaald (in dit voorbeeld geel) te beginnen. Dit is het garen dat horizontaal door het stiksel loopt. Met het tornmesje kun je het begin al een stukje loshalen. Je hoeft de draad niet persé door te snijden met het tornmesje. Je kunt deze ook voorzichtig er tussen uit halen. Vervolgens sla je een paar steken over en herhaal je dit op een aantal plekken. Meestal zit dit garen niet zo heel stevig vast en kun je op een gegeven moment voorzichtig aan het uiteinde van deze draad trekken, zodat je deze los kunt halen.

Lockmachine de draad van de linkernaald lostornen
Het stiksel van de lockmachine lostornen, hoe kun je dat het beste doen

Hierna kun je de andere horizontale draad op dezelfde manier loshalen. Dit is de draad van de rechternaald, in dit voorbeeld is dit het rode garen.

Het stiksel van de rechternaald van de lockmachine loshalen
De gestikte naad van de lockmachine loshalen, hoe doe je dat

Wanneer je dit hebt gedaan zal je zien dat je de andere draden, die van de boven- en de ondergrijper (groen en blauw) zo los kunt halen. Ze laten eigenlijk uit zichzelf al los van de stof.

De draden van de bovengrijper en de ondergrijper van de lockmachine lostornen

That’s it! 😊 Wanneer je het stiksel van de lockmachine op deze manier lostornt, kan het je een hoop frustratie én tijd besparen. Wil je meer lezen over de lockmachine? Klik dan hier.

Vind je het leuk om te leren hoe je je eigen kleding kunt maken. Of ben je op zoek naar toffe naaipatronen? Klik dan hier om onze online workshops te bekijken. Hier laat ik je stap voor stap zien hoe je zelf aan de slag kunt achter de naaimachine en geef ik je heeel veel handige tips, zodat je leker snel resultaat hebt! 🙂