Selecteer een pagina

Eenvoudig zelf een broek korter maken, hoe doe je dat?

Eenvoudig zelf een broek korter maken, hoe doe je dat?

Wist je dat je zelf heel eenvoudig een broek korter kunt maken? In deze blog laat ik je zien hoe je dit helemaal zelf kunt doen. Zelfs wanneer je nog niet zoveel ervaring hebt op de naaimachine, geloof ik dat dit iets is wat jij ook kunt!

De juiste lengte bepalen bij het korter maken van je broek

Allereerst is het natuurlijk handig om de goede lengte van de broek te bepalen voordat we deze korter gaan maken. Het is altijd fijn als je hierbij even wat extra hulp van iemand krijgt. Wanneer je namelijk zelf gaat bukken om de broek op de juiste lengte te spelden, dan zal je zien dat dit al snel een stuk lastiger wordt. Trek eventueel alvast je favoriete schoenen bij de broek aan, zodat je goed de lengte van de broekspijpen kunt bepalen. Zo voorkom je dat  jouw broek straks misschien iets te kort is geworden. Je kunt met behulp van spelden de juiste lengte van de broek aangeven.

De zoom

Wanneer je de broek nu precies op deze lengte af zou knippen, dan heeft de broek misschien wel de goede lengte, maar dan zal je ook zien dat de onderrand al snel kan gaan rafelen. Om dit te voorkomen kun je beter een zoom in de broek maken. Maar voor deze zoom heb je natuurlijk wel wat extra stof nodig. Deze extra lengte tellen we bij de perfecte lengte van je broek op. Voor een zoom kun je ongeveer 4 à 5 cm aanhouden. Dit is eigenlijk een beetje afhankelijk van hoe breed je de zoom wilt maken. Voor zwaardere en dikkere stoffen kun je beter een wat bredere zoom maken. En bij dunnere lichtere stoffen van bijvoorbeeld zomerbroeken is een smallere zoom vaak net wat mooier.

Wanneer je broek echt een stuk te lang is, dan kun je de broek op de goede lengte (+ zoom) afknippen. In mijn geval was de broek niet veel te lang. Ik heb er daarom voor gekozen om de zoom wat breder te maken, zodat ik de broek niet korter hoefde te knippen. Op deze manier kun je eventueel in de toekomst een nieuwe zoom maken wanneer de broek toch wat te kort blijkt te zijn.

Zelf vind ik het fijn om de juiste lengte van de broek aan te geven met spelden. Deze steek ik op onderstaande manier in de stof, zodat de lijn (de lengte van de broek hoe deze moet worden) zo goed te zien is. In mijn geval was de zoom 7,5 cm breed, de spelden kwamen dan ook op 7,5 cm vanaf de onderrand.

Plaats de spelden op de juiste afstand van de rand
Met de spelden kun je aangeven hoe lang jouw broek moet worden

Hierna kun je de zoom vast gaan spelden. Je kunt de onderrand nu eenvoudig richting de spelden vouwen en dan nog een keer omklappen. Het is het handigste als je begint bij de naden aan de zijkant en dan het gedeelte hier tussen vast speldt.

Zelf een broek korter maken, maak de zoom in de onderrand
Vouw de stof nog een keer om, om zo de zoom te maken
Speld de zoom rondom vast

Dit herhaal je ook voor de andere broekspijp.

Tip! Controleer hierna nog even voor de zekerheid of de broekspijpen precies even lang zijn.

De nieuwe zoom vaststikken op de naaimachine

Zelf eenvoudig een broek korter maken op de naaimachine

Wanneer je op deze manier de hele zoom hebt vastgespeld is het tijd om deze vast te gaan stikken op de naaimachine. Kies bij voorkeur voor een garen dat bij de stof van jouw broek past, zodat de zoom zo min mogelijk op zal vallen.

Zet de steeklengte van je naaimachine  wat langer. Ik heb er zelf gekozen voor steeklengte 2.8. Op deze manier oogt de zoom wat stoerder en zal de stof ook wat minder snel gaan bobbelen.

Het veranderen van de steeklengte op de naaimachine

Zoals je kunt zien staan er op het naaiplaatje van je naaimachine hele handige streepjes. Deze streepjes kun je aanhouden tussen het stikken op de naaimachine. Op deze manier weet je zeker dat het stiksel op de juiste afstand van de rand komt én weet je ook zeker dat het stiksel mooi recht zal zijn.

Om te bepalen welk streepje je hierbij aan moet houden kun je de broekspijp eerst even met de verkeerde kant boven onder het naaivoetje leggen. Je ziet nu precies welk streepje je aan moet houden om ervoor te zorgen dat je de zoom goed mee vast stikt.

Een broek korter maken, de zoom vaststikken op de naaimachine

Hierna kun je de broekspijp met de goede kant boven onder je naaimachine leggen. Om het stiksel van de zoom zo min mogelijk op te laten vallen heb ik er zelf voor gekozen om bij de naad die aan de binnenkant van je been komt te beginnen. Leg de rand van de stof gelijk met het desbetreffende streepje op je naaimachine. Ik heb hier gekozen voor het lijntje van 3 cm.

De zoom vaststikken, zelf eenvoudig een broek korter maken

Zet het naaimachinevoetje naar beneden en de naaimachinenaald in de stof. Om de draad aan te hechten (zodat het stiksel van de zoom niet zomaar los kan laten) kun je eerst een klein stukje vooruit stikken, en hierna een klein stukje achteruit. Wanneer je dit hebt gedaan kun je verder weer vooruit stikken en de zoom zo rondom vastzetten tot je weer bij het beginpunt bent. Hier kun je even afhechten door weer een klein stukje achteruit en dan weer vooruit te stikken.

Tip! Wanneer jouw broek is gemaakt van een wat dikkere stof, dan zal je misschien wel merken dat het bij de naden aan de zijkant wat lastiger is om dit vast te stikken. Deze lagen stof zijn misschien wat te dik voor je naaimachine en naaimachinenaald. Probeer dit stukje dan vooral even met beleid vast te stikken en gebruik een naaimachinenaald die goed bij de dikte van je stof past. Vaak kies ik er zelf voor om deze stukjes wat langzamer te naaien en ook af en toe om gebruik te maken van het handwiel in plaats van het voetpedaal. Op deze manier kun je net wat voorzichtiger te werk gaan en zo voorkomen dat je naaimachinenaald makkelijk kan breken.

Zet het naaimachinevoetje en de naaimachinenaald hierna weer omhoog en haal je broek onder je naaimachine vandaan. Je kunt hierna de uiteinden van het garen kort afknippen.

Tutorial, zelf een spijker broek korter maken met behulp van een naaimachine

De andere broekspijp kun je op dezelfde manier vaststikken en hierna is jouw broek helemaal klaar. 😊

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!