Selecteer een pagina

Elastisch biaisband, wat is dit precies en waar kun je het voor gebruiken?

Een aantal jaar terug ontdekten we het elastisch biaisband. En dit band vind ik echt ideaal voor het afwerken van bijvoorbeeld shirts of andere kledingstukken van rekbare stoffen. In deze blog vertel ik je hier graag meer over, want wat is het precies en waar kun je dit allemaal voor gebruiken?

Wat is elastisch biasband eigenlijk?

Misschien ben je wel bekend met het gewone biaisband. Dit band wordt vaak gebruikt voor het afwerken van bepaalde randen van de stof. Het is een band waarbij beide lange zijdes zijn om gestreken naar de binnenkant. Dit band is super veel verschillende kleuren (maar ook verschillende breedtes) verkrijgbaar.

Je vouwt dit band eenvoudig om de rand van de stof die graag wilt gaan afwerken en kunt dit hierna dan vaststikken op je naaimachine. Je ziet ook vaak dat mensen het band gebruiken om bijvoorbeeld koordjes te maken als sluiting. Ze vouwen het band dan dubbel en stikken dit dan op elkaar vast.

Biaisband herken je aan de omgestreken naadtoeslag

En elastisch biaisband is zoals je al kunt raden een versie van dit band dat rekbaar is. Dit band heeft in tegenstelling tot het gewone band alleen geen om gestreken zijdes. In het midden vind je wel een lijn, zodat je het band makkelijker in het midden dubbel kunt vouwen.

Dit band koop je vaak eenvoudig per meter, zodat je dit volledig af kunt stemmen op het kledingstuk dat je gaat maken. Eigenlijk werkt dit precies hetzelfde als het “normale” biaisband, maar is het dan gemaakt van een stretch-materiaal.

Elastisch biaisband zwart 20 mm breed

Zwart elastisch biaisband

zwart elastisch biesband biaisband – 2 cm – 2,5 m – afwerkingsband kleding – stoffen band

€3,95 voor 2,5 meter bij Bol.com

Waar kun je elastisch biaisband voor gebruiken?

Het band is verkrijgbaar in verschillende kleuren en is bijvoorbeeld ideaal voor het afwerken van de hals van T-shirts, jurkjes of andere tops gemaakt van rekbare stoffen. Doordat het band ook rekbaar is, zal de hals op dezelfde manier de stretch behouden als de stof. Hierdoor kun je het shirt gewoon makkelijk over je hoofd heen aantrekken en voorkom je ook nog eens dat de hals wat kan gaan lubberen.

Naast het afwerken van de halslijn kun je dit band ook gebruiken om bijvoorbeeld de onderrand van de mouwen mee af te werken. Zeker als je dit in dezelfde kleur dat als bij de hals, kun je hier een tof detail van maken.

Zo heb ik zelf een aantal jaar terug een aantal shirts op deze manier wat opgepimpt. Ik had nog wat effen shirts van de Hema, maar ik vond ze eigenlijk een beetje saai. Ik heb toen op ieder shirt in een contrasterende kleur het band langs de hals en de onderrand van de mouwen gezet. Zo kregen de shirts al heel snel wat toffe retro details, zonder dat dit super veel werk was.

Eenvoudig naaipatroon basic shirts

Naaipatroon basic T-shirts

Ben jij ook nog op zoek naar het ideale naaipatroon om zelf T-shirts te maken op de naaimachine? Met dit naaipatroon kun je zelf eenvoudig verschillende shirts maken, van langere tot cropped versies en van lange mouw tot korte mouwen.

Nu voor maar €12,50

Hoeveel elastisch biaisband heb je nodig voor het afwerken van een shirt?

Om uit te rekenen hoeveel elastisch biaisband je nodig hebt voor het afwerken van de hals kun je de hals rondom opmeten met een meetlint. (Je hoeft de stof hierbij trouwens niet uit te rekken).

Wanneer je precies de opgemeten lengte van de hals aan biaisband zal gebruiken, zal je zien dat dit niet zo heel mooi wordt en dat de hals met het band  een beetje wijd uit gaat staan.

Kies je echter voor te weinig band, dan zal je bij de hals juist gekke plooien in de stof krijgen, omdat deze dan te veel gaat rimpelen.

Het kan soms een beetje zoeken zijn hoeveel band je het beste kunt gebruiken. Zelf vind ik het fijn om uit te gaan van de halswijdte – 10%. Dit kan per stof en per band misschien nog een beetje verschillen dus kijk hierbij vooral wat voor jou goed werkt. Misschien is de lengte – 10% nog iets te los en kies je misschien liever voor 12% of 15%.

Voor het afwerken van de mouwen zou ik trouwens wel gewoon uitgaan van de opgemeten wijdte. Bsommige shirts had ik dit band namelijk net als de hals ook wat strakker gemaakt en dit droeg toen niet meer zo fijn. De onderrand van de mouw kan dan wat strakker worden, waardoor je soms bijna een soort pofmouw kunt krijgen.

Vergeet niet om bij de verschillende lengtes nog de naadtoeslag bij op te tellen. Bij ieder onderdeel komt er 3 cm extra bij, wanneer je kiest voor een naadtoeslag van 1,5 cm. Anders is je band straks nog steeds wat te strak. 😉

Tricot naaimachinenaalden Schmetz

Jersey naaimachinenaalden

Schmetz Jersey machinenaalden 5 stuks assortiment

€4,30 bij Bol.com

Hoe kun je het band aanzetten?

Wanneer je de onderdelen van het biasband op de goede lengte hebt geknipt kun je de uiteindes van dit onderdeel op elkaar leggen, waarbij de goede kanten van het band aan de binnenkant liggen.

Dit kun je vastspelden en vaststikken op de naaimachine. Op deze manier krijg je een soort ring van het band.

Verdeel de hals hierna in vier gelijke delen. Dit doe je door middenachter en middenvoor een speld te plaatsen. Wanneer je deze spelden op elkaar legt kun je ook heel makkelijk de andere 2 punten bepalen.

Verdeel de halslijn in vier gelijke delen

Het biaisband verdeel je op dezelfde manier in 4 gelijke delen.

Verdeel het elastisch biaisband in 4 gelijke delen

Je kunt het biasband hierna op de hals vast gaat spelden waarbij de spelden precies op elkaar komen. De naad in het biaisband heb ik middenachter op het shirt geplaatst. Wanneer je dit hebt vastgespeld op de 4 punten kun je het band op het shirt gaan stikken. Ik heb dit zelf eerst met een grotere steek gedaan, waarbij ik het biasband nog niet had dichtgevouwen. Tijdens het stikken kun je het biasband licht uitrekken, zodat deze dezelfde afmeting krijgt als het shirt.

Speld het elastisch biaisband op de halslijn van het shirt

Vouw het biasband hierna dicht en stik dit rondom vast met een normale steeklengte. Je kunt het vorige stiksel met de grotere steeklengte hierna loshalen.

Stik het band rondom vast

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!