Selecteer een pagina

Engelse en Amerikaanse haaktermen en afkortingen

Engelse en Amerikaanse haaktermen en afkortingen, een handig lijstje

Je zou denken een haakpatroon is een haakpatroon en dat ze overal in de wereld ongeveer dezelfde termen gebruiken. Toch? Maar dit blijkt helaas niet zo te zijn. Zo kunnen Engelse en Amerikaanse haaktermen en afkortingen nog al eens van elkaar verschillen. In deze blog vind je handig lijstje met de meest gebruikte steken en afkortingen.


Het verschil tussen Engelse een Amerikaanse haaktermen

Op internet vind je super veel toffe haakpatronen, maar zo kan je natuurlijk soms ook een patroon tegenkomen in bijvoorbeeld het Engels. Nu dacht ik dat een Engelstalig haakpatroon super makkelijk vertaald kan worden. Dus ik had een nieuw leuk patroon gevonden, ik had even snel een lijstje met vertalingen opgezocht en vol goede moed ging ik aan de slag. Tot dat ik zag dat het toch niet helemaal klopte en dat ik de verkeerde steken aan het haken was. Ik dacht de Engelstalige term voor een stokje een dc (double) crochet was, maar dit bleek weer een tr (treble crochet) te zijn maar weer niet op z’n Amerikaans en Aaaaahhh, toen was ik de draad kwijt!

In principe is het vertalen van een haakpatroon helemaal niet ingewikkeld, maar je moet dus wel even in gedachten houden dat de termen en afkortingen van een Engels haakpatronen, anders zijn dan die in Amerikaanse haakpatronen. Dit stelt niet zoveel voor, je moet het maar net even weten 😉

Het is dus altijd handig om van te voren even te checken of je een Engels of een Amerikaans haakpatroon wilt gaan volgen. Daarna kun je eenvoudig onderstaand lijstje bij de hand houden, om zo eenvoudig even op te zoeken wat de term of de gebruikte afkorting in het Nederlands betekent.

Waar we in Nederland heel vaak haken met vasten en stokjes zal je zien dat er bij Engelstalige patronen ook regelmatig gebruik wordt gemaakt van halve stokjes. Wanneer je nog niet weet hoe je deze steek precies haakt, bekijk dan ook zeker even deze blog, want hier laat ik het je stap voor stap zien.


Handig lijstje met Engelse en Amerikaanse Haaktermen:

NederlandsEngelsAmerikaans
Haken / Haakcrochetcrochet
Toerrnd. (round / row)rnd. (round / row)
Lossech. (chainstitch)ch. (chainstitch)
Halve vastesl. st. (slip stitch)sl. st. (slip stitch)
Vastedc. (double crochet)sc. (single crochet)
Half stokjehtr. (half treble)hdc. (half double crochet)
Stokjetr. trebledc. (double crochet)
Dubbel stokjedtr. (double treble)trc. (triple crochet)
Meerderenincreaseincrease
Minderendecreasedecrease

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop