Selecteer een pagina

Engelse en Amerikaanse haaktermen en afkortingen

Engelse en Amerikaanse haaktermen en afkortingen, een handig lijstje

Je zou denken een haakpatroon is een haakpatroon en dat ze overal in de wereld ongeveer dezelfde termen gebruiken. Toch? Maar dit blijkt helaas niet zo te zijn. Zo kunnen Engelse en Amerikaanse haaktermen en afkortingen nog al eens van elkaar verschillen. In deze blog vind je handig lijstje met de meest gebruikte steken en afkortingen.


Het verschil tussen Engelse een Amerikaanse haaktermen

Op internet vind je super veel toffe haakpatronen, maar zo kan je natuurlijk soms ook een patroon tegenkomen in bijvoorbeeld het Engels. Nu dacht ik dat een Engelstalig haakpatroon super makkelijk vertaald kan worden. Dus ik had een nieuw leuk patroon gevonden, ik had even snel een lijstje met vertalingen opgezocht en vol goede moed ging ik aan de slag. Tot dat ik zag dat het toch niet helemaal klopte en dat ik de verkeerde steken aan het haken was. Ik dacht de Engelstalige term voor een stokje een dc (double) crochet was, maar dit bleek weer een tr (treble crochet) te zijn maar weer niet op z’n Amerikaans en Aaaaahhh, toen was ik de draad kwijt!

In principe is het vertalen van een haakpatroon helemaal niet ingewikkeld, maar je moet dus wel even in gedachten houden dat de termen en afkortingen van een Engels haakpatronen, anders zijn dan die in Amerikaanse haakpatronen. Dit stelt niet zoveel voor, je moet het maar net even weten 😉

Het is dus altijd handig om van te voren even te checken of je een Engels of een Amerikaans haakpatroon wilt gaan volgen. Daarna kun je eenvoudig onderstaand lijstje bij de hand houden, om zo eenvoudig even op te zoeken wat de term of de gebruikte afkorting in het Nederlands betekent.

Waar we in Nederland heel vaak haken met vasten en stokjes zal je zien dat er bij Engelstalige patronen ook regelmatig gebruik wordt gemaakt van halve stokjes. Wanneer je nog niet weet hoe je deze steek precies haakt, bekijk dan ook zeker even deze blog, want hier laat ik het je stap voor stap zien.


Handig lijstje met Engelse en Amerikaanse Haaktermen:

NederlandsEngelsAmerikaans
Haken / Haakcrochetcrochet
Toerrnd. (round / row)rnd. (round / row)
Lossech. (chainstitch)ch. (chainstitch)
Halve vastesl. st. (slip stitch)sl. st. (slip stitch)
Vastedc. (double crochet)sc. (single crochet)
Half stokjehtr. (half treble)hdc. (half double crochet)
Stokjetr. trebledc. (double crochet)
Dubbel stokjedtr. (double treble)trc. (triple crochet)
Meerderenincreaseincrease
Minderendecreasedecrease
Drops haaknaalden set Circus Pro

Drops Haaknaaldenset

DROPS Pro Circus Haaknaalden – Set

€30,23 bij Bol.com

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!