Selecteer een pagina

Fleece, wat is dit voor stof en wat kun je er van maken?

Fleece stof, hoe wordt het gemaakt en wat kun je ervan maken?

Er zijn super veel verschillende soorten stoffen, voor ieder wat wils. Maar misschien kan het ook een beetje overweldigend zijn en heb je geen idee welke stof je moet kiezen. Daarom kies ik iedere maand een bijzondere stoffensoort uit en licht ik deze uit in een aparte blog. Deze maand beginnen we met fleece!

Ik denk dat we bijna allemaal wel bekend zijn met het fenomeen fleece. De warme en zachte stof, die natuurlijk bekend is van de fleecetruien en andere comfortabele kleding. Het grootste voordeel van fleece, vind ik dat deze stof erg makkelijk is om te verwerken. Dit maakt deze stof dan ook zeer geschikt voor beginners.

Waar is fleece van gemaakt?

Fleece wordt gemaakt van plastic, PET-flessen om precies te zijn. Lege flessen worden ingezameld, verwerkt en uiteindelijk gesmolten zodat er lange draden van gemaakt kunnen worden. Deze draden worden hierna gebreid tot een stof. Uiteindelijk wordt deze stof nog zo bewerkt dat het lijkt op wol.
Fleece wordt daarom ook wel vegan wool genoemd.

Doordat fleece is gemaakt van plastic zijn er twijfels of dit wel goed zou zijn voor het milieu. Je zou natuurlijk kunnen zeggen dat de stof wordt gemaakt van afval en zo wordt gerecycled tot een nieuw product. Maar nu blijkt ook dat er bij het wassen van fleece kleine microplastics vrij kunnen komen die via het water in de natuur terecht komen. Gelukkig zijn er tegenwoordig al aardig wat goede alternatieven te vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van bamboe en katoenen fleece? Goed voor het milieu en daarnaast ook nog eens lekker warm!

Voor welke projecten is de stof fleece geschikt?

Fleece is een fijne zachte stof en daardoor ideaal voor truien en vesten. Met name in de winter is een goede, warme, zachte fleecetrui natuurlijk een echte musthave. Tip! Maak ‘m lekker oversized, in combinatie met een skinny jeans heb je zo ook nog eens een warme, casual outfit.

Tips voor het werken met deze stof:

  • Let op, Fleece kan je niet strijken. Wanneer je patroondelen moet verstevigen, kies dan voor vlieseline die je op de verkeerde kant van de stof moet naaien, i.p.v. plakbare vlieseline.
  • Fleece rafelt niet, je kan er voor kiezen om de naden af te werken, maar dit hoeft niet.
  • Fleece is een wat dikkere stof wat er voor kan zorgen dat het lastig is om meerdere lagen tegelijk te naaien. Het is daarom aan te raden om te kiezen voor een patroon zonder al te veel deel- en figuurnaden. Simpele patronen, zoals truien, vesten en poncho’s zijn daarentegen wel een echte aanrader!
  • Wanneer je de patroondelen uit de stof knipt, let dan goed op of alle patroondelen in dezelfde richting op de stof liggen, fleece heeft namelijk een vleug. Zo voorkom je dat je na het in elkaar zetten van jouw kledingstuk straks kleurverschil zal zien tussen de verschillende patroondelen. Wanneer je nog niet precies weet wat een vleug is, lees dan ook zeker even deze blog, hier vertel ik je er je nog veel meer over.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!