Selecteer een pagina

Granny squares blocken / blokken, wat is dat precies en hoe kun je dit doen?

Granny squares blocken, wat is dat precies en hoe kun je dit doen?

Heel eerlijk gezegd? Eigenlijk vond ik dit altijd een beetje overdreven, waarom zou je dit doen en het je zelf onnodig moeilijk maken? Tot ik een mouw voor een trui had gehaakt met granny squares, en deze toch niet helemaal mooi recht bleek te zijn. Oeps! Ik ben me nu toch maar wel aan het verdiepen in het blocken van de gehaakte vierkantjes. In deze blog vertel ik je wat het blocken / blokken van granny squares precies is en hoe je dit ook zelf kunt doen.

Granny squares blocken / blokken, wat is dit eigenlijk?

Misschien herken je dit wel … Je hebt een aantal granny squares gehaakt en ondanks dat je voor alle vierkantjes dezelfde haaknaald, hetzelfde garen en hetzelfde patroon hebt gebruikt, kunnen ze soms toch nog net wat qua vorm verschillen. Dit zullen geen grote verschillen zijn, maar wanneer je de vierkantjes aan elkaar wilt gaan naaien, dan wil je natuurlijk wel dat dit zo strak mogelijk is en dat de vierkantjes ook echt mooi recht en vierkant zijn. Met name de hoeken kunnen hierbij nog wel eens voor problemen zorgen.

De vierkantjes die ik had gehaakt zien er op het eerste oog best oké uit, maar ik denk wel dat het wat mooier is als ze net wat hoekiger en rechter zullen zijn. Het blocken / blokken van de granny squares kan hier dan de oplossing voor zijn.

Bij het blocken van granny squares ga je de vierkantjes nat maken en laat je deze in een bepaalde vorm opdrogen, zodat deze dan een stuk strakker zullen worden.

Drops haaknaalden set Circus Pro

Drops Haaknaaldenset

Ben je nog op zoek naar fijne haaknaalden? Deze haaknaalden gebruik ik zelf ook en vind ik een echte aanrader!

€31,65 bij Bol.com

Wat heb je nodig voor het blocken van granny squares?

Voor het blocken van granny squares zijn verschillende opties. Zo bestaan er speciale houten ondergronden waar gaatjes in zitten. In deze gaatjes kun je de dan de bijgeleverde stokjes steken om de granny squares op te spannen. Eventueel kun je hierbij ook verschillende granny squares boven elkaar plaatsen.

Maar je kunt in plaats van de houten ondergrond ook kiezen voor een wat zachtere ondergrond, zoals foam tegels. Er bestaan speciale blockmatten, maar je zou hier ook prima de speelgoed foam tegels voor kunnen gebruiken. Volgens mij komt dit namelijk op het zelfde neer. De tegels hebben een soort puzzel vorm en kun je hierdoor makkelijk aan elkaar bevestigen. Zo kun je deze ook gebruiken voor grotere projecten zoals kledingstukken, sjaals of dekens.

Naast de foam tegels zou je de granny squares ook kunnen opspannen op bijvoorbeeld een strijkplank of een andere wat zachtere ondergrond. Houd hierbij wel in gedachten dat de vierkantjes wel een tijdje moeten drogen.

Waar je bij de houten blockspanner gebruik maakt van kleine stokjes kun je voor de zachtere ondergrond gebruik maken van spelden. Er zijn speciale spelden te koop met aan de bovenkant een T-vorm. Maar je kunt hier ook prima gewone spelden voor gebruiken. Het is wel het handigste als je kiest voor spelden van roestvrij staal, omdat je de gehaakte vierkantjes natuurlijk wel nat gaat maken.

Granny squares blocken / blokken

Granny Blokspanner

Met deze blokspanner kun je bijvoorbeeld je granny squares eenvoudig blocken / opspannen en zo in de goede vorm laten drogen.

€19,95 bij Bol.com

Hoe werkt het?

Je kunt de granny squares op de goede ondergrond spannen, doe dit vooral niet te strak, zodat het vierkantje niet helemaal uitrekt. Je kunt beginnen met het vastspelden van de hoeken en dan de zijdes hiertussen op dezelfde lijn vastzetten. Meet tussendoor ook nog even of de granny square ook echt vierkant is. Dit kun je doen door de verschillende zijdes op te meten. Maar dit kan ook door de twee diagonalen even te controleren.

Wanneer je dit hebt gedaan kun je met een plantenspuit de granny square nat maken. Het enige wat je hierna nog hoeft te doen is wachten tot het vierkant volledig is opgedroogd.

Naast het nat maken met de plantenspuit zou je er ook voor kunnen kiezen om de granny’s helemaal nat te maken. Je kunt hiervoor eventueel ook een klein beetje wolwasmiddel te gebruiken. Laat de granny squares een tijdje in het water liggen. Hierna kun je ze hier uit halen en het meeste water uit de vierkantjes knijpen. Doe dit wel voorzichtig, probeer het wringen zoveel mogelijk te vermijden.

Hierna kun je de natte granny squares op de ondergrond opspannen en laten drogen.

Wanneer je wat sneller resultaat wilt en geen tijd hebt om de granny squares volledig te laten drogen kun je ook gebruik maken van een stoomstrijkijzer. Je kunt de granny square dan weer eerst opspannen en in plaats van de plantenspuit pak je dan je stoomstrijkijzer erbij.

Door de stoom zal het vierkantje automatisch de goede vorm krijgen. Let hierbij wel op dat je met het strijkijzer niet het garen en de ondergrond raakt. Synthetische garens zoals acryl zouden namelijk kunnen smelten wanneer deze in contact komen met het strijkijzer.

Is het blocken (blokken) echt noodzakelijk?

Het is zeker niet nodig om alle gehaakte items te blocken, dit kun je het beste per project even bekijken. Naast granny squares werkt dit natuurlijk ook voor andere gehaakte items, zoals bijvoorbeeld truien of sjaals met bijzondere haaksteken. Zeker als de items de neiging hebben om een beetje op te krullen, kan het blocken ervoor zorgen dat dit mooi plat wordt. Bij de meer opengewerkte steken kan het er ook voor zorgen dat de steken hierdoor wat beter tot hun recht komen.

Kortom, het is wel wat extra werk, maar je kunt op deze manier wel voor een wat strakker eindresultaat zorgen. Het is een  beetje de vraag of je dit zelf de tijd waard vind.

Granny squares blocken / blokken

A Modern Girl’s Guide to Granny Squares

In dit boek vind je toffe moderne patronen waarmee je zelf gave granny squares kunt haken

€11,04 bij Bol.com

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!