Haak Tutorial: Franjes haken, hoe doe je dat?

Close up gehaakte franjes met donkerrood garen

Zeker bij een zelfgemaakte sjaal of trui is het super tof om franjes toe te voegen, het geeft een leuk speels effect. Nu kan je de franjes uiteraard maken van stukjes wol die je aan je haakwerk knoopt, maar wist je dat je deze ook kunt haken? In deze blog laat ik je stap voor stap zien hoe je dit kunt doen.

Voor dit voorbeeld heb ik even een klein stukje gehaakt, maar de franjes kun je uiteraard aan ieder gehaakt item maken. Zie het als een laatste gehaakt randje, als leuke toevoeging.
Je begint met het haken van een halve vaste.

Gehaakt proeflapje met donkerrood acrylgaren

Vervolgens trek je de lus die op je haaknaald staat verder uit. Ik heb gekozen om de lus 20 cm lang te maken. Op deze manier worden mijn franjes 10 cm lang. Tip! Gebruik hiervoor en liniaal of meetlint, zodat je zeker weet dat alle franjes even lang worden.

Liniaal met garen

Deze lus ga je hierna ronddraaien. Dit kan je doen als de haaknaald nog in de lus zit. Maar je kunt ook de haaknaald uit de lus halen en de draad met je vinger ronddraaien. Dit is net wat jij het makkelijkst vindt. Houd je linkerhand op de gehaakte steek zodat de lus niet per ongeluk groter wordt. Voor dit voorbeeld heb ik ervoor gekozen om 20 keer te draaien. Dit is wel een beetje afhankelijk van het soort garen dat je gebruikt en hoe lang de lus is.

Stap voor stap haak tutorial
haaktutorial: randjes haken
Haak tutorial: franjes maken

Je zult zien dat de draad al een beetje op gaat krullen.

Franjes maken met je haaknaald

Plaats de haaknaald weer in de lus en haak vervolgens in dezelfde steek weer een hv.

Dit herhaal je dan voor de andere steken. Je kunt ervoor kiezen om iedere steek een franje te maken, maar je kunt dit eventueel ook om en om doen.

Gehaakte franje, randjes haken
Haakwerk bordeauxrood garen met franjes

Tip! Het is leuk om de franjes in dezelfde kleur te maken als jouw item, maar het is ook tof om hier een contrasterende kleur voor te gebruiken.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Het patroon en de uitleg ontvang je helemaal gratis!

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop