Selecteer een pagina

Haaksymbolen uitgelegd

Haaksymbolen uitgelegd, online leren haken

Naast haakpatronen uitgeschreven in tekst bestaan er ook schema’s met haaksymbolen. Nu klinkt dit misschien heel ingewikkeld, maar geloof me moeilijk is dit niet. In deze blog geef ik je een overzicht van de symbolen die vaak worden gebruikt in haakpatronen.

Wanneer je een patroon gaat volgen met haaksymbolen dan is het slim om echt steek voor steek en toer voor toer te gaan kijken welke steken je moet gaan haken. Zo’n heel schema kan er namelijk best ingewikkeld uitzien. Om verwarring te voorkomen kun je het patroon ook nog een keer uitprinten of kopiëren. Zo kun je nu eenvoudig de steken die je al hebt gehaakt wegstrepen. Je weet dan precies waar je bent gebleven en wat de volgende steek is die je moet gaan haken.

In onderstaand schema vind je de meest gebruikte haaksymbolen:

Haaksymbolen den verschillende steken

In onderstaand schema zie je nog hoe het meerderen en minderen van een stokje wordt uitgebeeld. Bij het meerderen haak je letterlijk 2 stokjes in 1 steek. En bij het minderen haak je de 2 stokjes samen. Voor een vaste, half stokje en dubbel stokje werkt dit precies hetzelfde.

Haaksymbolen steken meerderen en minderen

Tip: weet je wat nu extra tof is? Nu je haakpatronen met symbolen kan lezen kan je ook met gemak haakpatronen volgen uit andere landen, want de symbolen blijven altijd hetzelfde!

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop