Selecteer een pagina

Online Haak Tutorial: Haken met kraaltjes

Groene kraaltjes, rocailles

Hoewel er super mooie haaksteken zijn vind je het wellicht ook leuk om extra details als je haakwerk toe te voegen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een gehaakt boho tasje met kraaltjes. Je kan de kraaltjes er naderhand met de hand op naaien, maar je kan er ook voor kiezen om de kralen mee te haken. In deze blog laat ik je zien hoe je dit doet.

Rijg eerst de kraaltjes op het garen, dit kun je doen met een naald. Maar vaak past het bovenste gedeelte van de naald niet door de kraal. In zo’n geval kun je ook je eigen “naald maken”. Hiervoor gebruik je een stukje stevig (vis)draad, dit vouw je dubbel. Het garen leg je hierin zoals te zien op de foto. De kralen rijg je op het visdraad en zo ook op het garen. Voor dit voorbeeld heb ik gekozen voor rocailles, maar je kunt natuurlijk allerlei verschillende kralen gebruiken. De enige voorwaarde is dat je ze niet te smal zijn voor het garen.

Kralen op het garen rijgen, haken met kralen

Tip! Zorg dat je genoeg kraaltjes op het garen rijgt, liever te veel dan te weinig.

Hierna kun je een lossenketting gaan haken. Hoe lang jouw lossenketting wordt is afhankelijk van wat je wilt gaan maken. Haak nog 1 extra losse.

Vervolgens kun je op de lossen vasten gaan haken, hierbij ga je de kraaltjes mee haken. Steek de haaknaald in de losse en zorg ervoor dat het eerste kraaltje tegen de haaknaald aan ligt. Je haakt de vaste gewoon zoals je gewend bent, het kraaltje zit nu vast. Dit herhaal je nu ook voor de andere steken tot het einde van de toer.

Vasten haken met kralen, leren haken
Vasten haken met kralen, leren haken
Online Haakles

Aan het einde van de toer haak je een keerlosse en keer je je haakwerk. Je ziet dat alle kraaltjes nu als het goed is allemaal aan de achterkant zitten. De volgende toer haken we de kraaltjes ook weer met vasten vast, maar nu moeten we ervoor zorgen dat de kralen gelijk aan de goede kant zitten. Leg de draad met de kraal naar voren tegen de haaknaald aan. Steek de haaknaald in de volgende steek en haak de vaste voor de rest zoals je deze gewend bent. dit is een beetje pielen en uitproberen, maar na een paar keer heb je de slag te pakken en gaat dit een stuk makkelijker. Zorg ervoor dat de kraaltjes allemaal aan de goede kant komen.

Kraaltjes meehaken, hoe doe je dat?
Online Haakcursus
Leren haken, vasten met kralen
Hoe haak je kralen mee met vasten?

De toer hierna haak je weer net zoals de eerste toer.

Bij de volgende toer leg je het kraaltje eerst weer naar voren. Enz.

Vasten haken met kraaltjes, zo doe je dat

Ik heb er nu voor gekozen om bij iedere steek een kraal mee te haken, maar dit kun je natuurlijk ook om en om doen, 1 steek wel 1 kraal, 1 steek normaal. Of juist 2 aan 2, of 1 toer wel met kralen en eentje zonder. Dit is helemaal aan jou en ook afhankelijk van de grootte van de kralen waarmee je wilt gaan haken.

Tip! Je kunt natuurlijk ook kiezen om rond te haken en hier kraaltje mee te haken. Het voordeel hiervan is dat je je haakwerk niet hoeft te keren en je alle kraaltjes naar dezelfde kant kunt haken.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop