Selecteer een pagina

Haken voor baby’s en kinderen, hier moet je op letten

Gehaakte applicatie appelboom en dennbomen op een gestreepte gehaakte achtergrond

Niets zo leuk als leuke kraamcadeautjes en kinderkleertjes haken. Maar goed je wilt natuurlijk ook wel dat dit volledig veilig is voor baby’s. In deze blog geef ik je een aantal tips, zodat de kids helemaal veilig van jouw gehaakte items kunnen genieten.


Welk garen gebruik je?

Kies voor kinderkleding geen materialen die kriebelen. Persoonlijk kan ik hier al echt niet tegen, en wordt ik hier al helemaal kriegelig van, maar voor kinderen zal dit waarschijnlijk nog een stapje erger zijn. Garen dat veel pluist is ook niet echt een aanrader. Vooral baby’s hebben natuurlijk de neiging om veel dingen in hun mond te stoppen, sabbelen op een pluizig garen daar moet denk ik niemand aan denken.

Zeker voor baby’s is het slim om een garen te kiezen wat goed wasbaar is. Met name katoen is hier zeer geschikt voor. Katoen heeft ook de eigenschap dat het lang mooi blijft. Veel merken garen hebben ook een speciale versie voor baby’s, wanneer je deze garens gebruikt weet je helemaal zeker dat je goed zit.


Oeko-Tex Keurmerk

Zeker bij het haken van items voor baby’s en kinderen is het slim om te letten op het Oeko-Tex keurmerk. Dit label geeft aan dat het textiel geen schadelijke stoffen bevat en veilig is geproduceerd voor mens en milieu. Het keurmerk heeft verschillende classificaties. Klasse 1 is de allerhoogte klasse van dit keurmerk, en geeft aan dat het garen in contact mag komen de gevoeligste huid. Dit betekent dat het volledig veilig is voor de babyhuid.


Veiligheidsoogjes

Oogjes maken je gehaakte knuffels vaak echt compleet. En alhoewel het veiligheidsoogjes heten vind ik dit toch spannend om te gebruiken bij amigurumi voor kinderen. Je zou er voor kunnen kiezen om aan de binnenkant een extra druppeltje lijm op de onderdelen te doen, zodat deze niet zomaar los kunnen schieten. Maar persoonlijk zou ik liever het zekere voor het onzekere nemen en leuke oogjes op je knuffel borduren.

En dit geldt natuurlijk ook voor andere kleine onderdelen, probeer deze zo veel mogelijk te vermijden.


Bijtringen en speenkoorden

Tegenwoordig zijn er veel veilige bijtringen en speenkoorden te koop. Kies altijd voor milieuvriendelijke en gifvrije materialen, zoals onbehandeld en gifvrij hout. Op deze manier voorkom je dat de baby schadelijke stoffen binnen zal krijgen wanneer hij of zij hierop zal sabbelen.


Wat voor soort vulling kan je beste gebruiken?

Kies voor vulling die je veilig voor baby’s en kinderen kunt gebruiken en die je ook eenvoudig kunt wassen. Om te voorkomen dat de vulling door de knuffel heen naar buiten zal komen, is het handig om zo strak mogelijk te haken. Kies hierbij zo nodig voor een kleinere haaknaald. Je kan er altijd voor kiezen om een panty te gebruiken bij het opvullen. Deze plaats je in de knuffel, en hier stop je de vulling in. Wanneer je klaar bent met opvullen knoop je deze dicht. Op deze manier kan de vulling niet zomaar door de gaatjes naar buiten komen. Wanneer je bijvoorbeeld smalle onderdelen zoals armpjes en benen van een knuffel op moet vullen dan is dit misschien lastig om met een panty te doen. Je zou er dan voor kunnen kiezen om deze onderdelen licht op te vullen met behulp van een lapje stof.


Tip! Het is ook altijd leuk om een rammelaar of pieper in je knuffel te verwerken. Tegenwoordig zijn er ook veel varianten te koop die je gewoon mee kunt wassen in de wasmachine.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop