Selecteer een pagina

Help! Aan welke kant komen de knoopsgaten op een kledingstuk?

Aan welke kant horen de knoopsgaten?

Een paar blogs terug lieten we op de blog zien hoe je heel makkelijk knoopsgaten kunt maken op je naaimachine. Zelf twijfelde ik altijd nog aan welke kant van het kledingstuk nu precies de knoopsgaten moeten komen. Dit is namelijk bij dames- en herenkleding verschillend. In deze blog vertellen we je hoe je dit gemakkelijk kunt onthouden.


Waarom zitten de knopen bij dameskleding links en bij herenkleding rechts?

Over de reden waarom de kant van knopen verschillen bij dames- en herenkleding gaan verschillende verhalen rond. Zo wordt er o.a. beweerd dat bij dameskleding de knopen aan de linkerkant zitten, omdat de rijke dames in de 19e eeuw werden geholpen bij het aankleden. Dit was de tijd dat de rijken zich extravagant kleedden. Denk aan mooie luxe pakken voor de mannen. En korsetten en luxe rokken en andere kleding met heel veel laagjes voor de dames. Voor de kleedmeisjes was het eenvoudiger wanneer de knopen aan de linkerkant van de kledingstukken zaten. Knopen waren een statussymbool en helemaal wanneer ze aan de linkerkant van het kledingstuk zaten bij vrouwen. Je kan je natuurlijk voorstellen dat daarom steeds meer dames ervoor kozen om de knopen links op de kleding te plaatsen.

Maar er is ook een ander verhaal dat mogelijk waar zou kunnen zijn. Vroeger liepen mannen rechts van de vrouw. Door de knopen links te plaatsen konden de mannen niet zomaar in de blouse van de vrouw kijken wanneer de opening wat zou wijken.


Hoe kun je goed onthouden aan welke kant de knoopsgaten moeten komen?

Vrijwel overal staat beschreven dat de knopen bij dameskleding aan de linkerkant zitten. Dit is ook helemaal waar. Maar wanneer ik dan ga bedenken waar de knopen komen als ik de blouse aan heb, raak ik altijd de draad kwijt en begin ik toch altijd weer te twijfelen. Tot ik onderstaand ezelsbruggetje tegenkwam!

Voor dameskleding kan je het volgende onthouden: Wanneer je de kleding aan hebt zitten de knoopsgaten aan de rechterkant. De zin  ‘A Woman is always right’ kan je hierbij helpen. Let wel op, dit zijn dus de knoopsgaten, niet de knopen. 😉

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop