Je bent lekker bezig achter de naaimachine en zal je net zien, breekt je naald… Geen paniek dit is eenvoudig op te lossen. In deze blog vind je een aantal oorzaken waarom je naald zou kunnen breken. En natuurlijk, nog belangrijker hoe je dit eenvoudig oplost.
Tips om te voorkomen dat je naaimachinenaald breekt:
- Kies voor een naald die goed past bij de stof die je wilt gaan naaien. Gebruik voor dunnere stoffen zoals chiffon een dunnere naald dan stoffen zoals denim. Voor stretchstoffen kun je het best een stretchnaald gebruiken, zo voorkom je ook dat de stof beschadigt tijdens het naaien. Wil je nog meer lezen over verschillende soorten naaimachine? In deze blog vertel ik je hier nog veel meer hierover
- Controleer of je de naaimachinenaald goed in de houder hebt geplaatst. Met de platte kant naar achteren en zo hoog mogelijk in de houder.
- Haal de naald uit de houder en controleer of deze nog mooi recht is en niet krom. Wanneer deze verbogen is kan dit namelijk ook problemen geven.
- Is de bovendraad niet te strak gespannen? Wanneer hier namelijk te veel spanning op staat kan deze de naald krom trekken, waardoor deze uiteindelijk kan breken.
- Gebruik je het juiste spoeltje? Hoewel je zou zeggen dat een spoeltje een spoeltje is en niet veel verschilt van andere spoeltjes kan hier toch verschil in zitten. Zo werken bepaalde naaimachines niet goed met spoeltjes van een ander merk. Mocht je twijfelen of je de juiste spoeltjes gebruikt kun je altijd even lans een naaimachinedealer gaan.
- De positie van de naald kan hierbij ook nog een rol spelen. Staat deze bijvoorbeeld in de meest links of rechtste positie en raakt deze tijdens het naaien het voetje dan kan de naald op deze manier ook breken.
- Wanneer je tijdens het naaien aan de stof trekt dan kan de naald hierdoor een beetje krom trekken en ook uiteindelijk breken.
- Is de stof (of de lagen stof) niet te dik voor jouw naaimachine? Zelf was ik een keer knuffels aan het maken van fleece. Deze knuffels bestonden uit meerdere lagen stof, en dit kon mijn naaimachine toen niet aan, het was gewoon te dik. Kijk of je het patroon op een andere manier vast kunt stikken, zodat je door minder lagen tegelijk hoeft te stikken. Mocht dit echt niet anders kunnen kan je misschien kleine stukjes beter met een paar steekjes met de hand vastzetten in plaats van op de naaimachine.
Universele naaimachinenaalden
Schmetz naaimachine naalden universeel 130/705 H 70 / 80 / 90 (10 stuks totaal)
€5,75 bij Bol.com
Tip! Niets natuurlijk zo frustrerend als een gebroken naald wanneer je net lekker bezig bent. En helemaal als je er achter komt dat de winkels al zijn gesloten. zorg daarom altijd dat je een setje naaimachinenaalden achter de hand hebt. Dit is zeker ook aan te raden voor een tweelingnaald.
Zo vervang je de naald van je naaimachine:
Zet de machine uit. Zorg dat de naald in de hoogste positie staat, door aan het handwiel aan de zijkant van de machine te draaien. Zet de persvoet naar beden. Tip! Om te voorkomen dat je naald in het spoelhuis schiet wanneer je deze los haalt, zou je een stukje papier op het naaiplaatje onder het naaivoetje kunnen leggen. Je kunt er ook voor kiezen om de draad nog even in de naald te laten zitten. Mocht deze nu uit je vingers glippen kun je deze nu makkelijker weer pakken.
Vervolgens kun je de houder waar de naald in zit losdraaien. Bij sommige naaimachines heb je hiervoor een speciale schroevendraaier nodig, die erbij wordt geleverd wanneer je de machine koopt.
Haal de oude naald uit de houder en plaats de nieuwe naald, met de platte kant naar achteren en zo hoog mogelijk in de houder. Draai de naald weer vast met het knopje.
That’s it!
Tip! Vraag je je af wanneer je jouw naaimachine naald moet vervangen?
Na ongeveer 8 uur naaien wordt aangeraden om een nieuwe naaimachinenaald te gebruiken
Naaimachine Scheurkalender 2025
Scheurkalenders zijn altijd leuk! Met deze digitale Scheurkalender ontvang je in 2025 iedere dag een leuke tip, weetje of tof extraatje. Leuk om cadeau te geven of om stiekem zelf te houden 😉